Drama se odehrálo kolem deváté hodiny ráno. „Nemohl jsem probudit manželku, volal jsem proto na linku 112. První přijeli policisté z Rajhradu s defibrilátorem, následovala záchranka a hasiči, všichni se moc snažili o záchranu života mé manželky,“ popsal situaci pan Zdeněk.

Skromně přitom opomenul vlastní snahu. „Tento pán opravdu velmi dobře spolupracoval, prováděl masáž srdce až do příjezdu policistů. Stal se důležitým článkem záchranného řetězce,“ zdůraznila operátorka záchranky Marta Plecitá.

Přímo na sál

Po Zdeňkovi odvedli výbornou práci policisté, které následně vystřídali záchranáři. „Po několika minutách se nám podařilo obnovit oběh. Pacientku jsme převezli na řízené ventilaci do Fakultní nemocnice u Svaté Anny, přímo na katetrizační sál. Dopadlo to dobře,“ dodala Plecitá.

Pan Zdeněk nyní všem těmto zachráncům veřejně poděkoval. „Až následně z propouštěcí zprávy z nemocnice jsem se dozvěděl, jak závažný stav to byl. Díky rychlému zákroku všech složek a následně nemocniční péči se manželka vrátila domů. Ještě jednou vřelé díky,“ napsal manžel pacientky.

VIDEO: Policisté a záchranáři na jihu Moravy kladou velký důraz na to, aby byli připraveni zachraňovat lidské životy i v těch nejextremnějších podmínkách.

Fotogalerie
3 fotografie