Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hrdina sedí na zadku a hnije doma.“ Německá vláda vyzývá: Buďte líní jako veš

Video se připravuje ...
Autor: mav - 
16. listopadu 2020
21:25

K porážce pandemie koronaviru je potřeba odvahy napříč společností, hrdinové se najdou mezi zdravotníky, dobrovolníky, prodavačkami… Ale hrdinou může být úplně každý a není k tomu potřeba být potřebný. Stačí hnít doma a být líný jako veš, apeluje Úřad vlády Spolkové republiky Německo. Vypustil k tomu vtipná, leč vážně míněná videa.

„Myslím, že to bylo v zimě 2020, kdy se na nás dívali všichni. Osud této země byl najednou v našich rukou,“ vzpomíná někdy v druhé polovině 21. století jistý inženýr Anton Lehmann na své nasazení proti neviditelnému nebezpečí. „Tenhle kus kovu mi pověsili kolem krku tehdy v zimě 2020,“ ukazuje svůj metál Toby Schneider, nasazen v Bochumi roku 2020, Severním Porýní-Vestfálsku. 

Sebrali jsme veškerou odvahu a dělali, co se od nás očekávalo,“ pokračuje Lehmann na tklivém podkresu smyčcových nástrojů, zatímco se mu v brýlích zrcadlí ohromná exploze. Ale není to atomová bomba, teroristický útok na ropnou rafinerii, dopad asteroidu ani jiná epochální katastrofa. „Dělali jsme to jediné správné: Nic.“

Antonovo já z roku 2020 se válí na gauči, tupě zírá na televizi, na stolku rozpitá cola, otevřené brambůrky, nedojedená jídla… „Byli jsme líní jako vši. Dnem a nocí jsme seděli doma na p*deli a bojovali proti šíření koronaviru. Gauč byl naší frontou a trpělivost naší zbraní,“ popisuje stylem, jakým v klasických televizních dokumentech po letech vzpomínají váleční veteráni.

„Hnili jsme doma, potkávali jsme co nejmíň lidí a bránili jsme šíření covid-19, neviditelné hrozby, která se netýkala jen naší země, ale ohrožovala celý svět,“ dodává v dalším videu Antonova manželka Luise, kterou snad poznal, když mu dovezla objednanou pizzu (jak naznačuje scéna v prvním klipu). „Říkalo se, že zvláštní doba potřebuje zvláštní hrdiny. Bůh ví, že jsme byli zvláštní hrdinové,“ deklamuje a listuje památníčkem roku 2020, do nějž si vlepila výstřižky z novin, vytištěný příspěvek z instagramu a papírovou roušku.

„Když propukla korona, zůstal jsem tím stejným líným zevlákem, zato svět okolo se změnil. Lenost mohla zachraňovat životy a v tom jsem byl mistrem!" vysvětluje, jak přišel k medaili. „Najednou jsem byl hrdina, idol, vzorový občan. Nikdo by to do mě neřekl. Časy to byly těžké, ale bylo lehké být hrdinou.“

„Buďte taky hrdiny a zůstaňte doma,“ vyzývá úřad vlády. „Společně proti koroně.“

Merkelová: Vzdejte se soukromých oslav a cestování

Rychlost šíření koronaviru se v Německu zpomalila, země ale ještě nedosáhla cílů, kde by v boji proti infekci chtěla být. Prohlásila to kancléřka Angela Merkelová, která s premiéry německých spolkových zemí hodnotila prozatímní výsledky listopadové karantény. Kancléřka opět vyzvala veřejnost, aby se vzdala soukromých oslav a také cestování, pokud to není nezbytně nutné. Podmínky karantény, která je v polovině plánované délky, se zatím měnit nebudou.

„Dobrá zpráva je, že jsme zastavili exponenciální růst,“ řekla Merkelová. „Od cíle v podobě méně než 50 případů na 100 000 obyvatel za sedm dní jsme ale ještě daleko,“ dodala. Nyní je podle Merkelové Německo na úrovni 140 nakažených na 100 000 obyvatel za sedm dní. Bavorský premiér Markus Söder rovněž považuje za nezbytné dostat se pod padesátku. „Jinak počty nakažených opět rychle vystoupají,“ uvedl.

O zpomalující se dynamice šíření infekce na tiskové konferenci hovořil i berlínský primátor Michael Müller, podle kterého je ale situace stále znepokojující. „Poprvé máme v Berlíně tisícovku nakažených, kteří ve stejnou dobu leží v nemocnicích,“ řekl s tím, že to vytváří značný tlak na kliniky v téměř čtyřmilionové metropoli.

diskutujici ( 17. listopadu 2020 06:55 )

A dělat bude kdo? Asi ti plaváčci.

NovyZakon ( 17. listopadu 2020 03:19 )

Jéééé, ty jsi blb .....

22855 ( 17. listopadu 2020 02:19 )

Jééééééé , že by Babiš velel i v Německu ten se snaží je to výkonný pán . Nedávno byl i v Rakousku tam taky zakázal vycházet večer ven a zavřel hospody , obchody atd. , ale tam lidi nenadávali jako u nás , tam jsou slušný .

Omasta ( 17. listopadu 2020 00:05 )

Hrdina jde vstříc nákaze v 1. linii. Tím že se vyléčí, je imunní a přerušuje přenos viru v davu. Tím skutečně chrání další a zpomaluje nákazu bez restricí a zákazů práce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa