Vášniví koloběžkáři rádi přijímají výzvy všeho druhu, ta zletošní byla zatím asi největší - zvládnout do týdne přejet z nejvýchodnějšího místa v ČR v Bukovci do nejzápadnější obce Krásná na koloběžkách.

Oba mladí sportovci zvládli trasu, měřící kolem 800 kilometrů, za 6 dní, 13 hodin a 10 minut.

Sto kilometrů v tropech

Každý den museli zvládnout úsek přes 100 kilometrů. „Překvapilo nás, co dokážeme. Na takovou denní porci jsme si předtím troufli jen jedinkrát,“ řekla Bára. Na jižní Moravě měli v jeden den naplánovaný úsek 150 kilometrů. Jeli ho v tropických vedrech.

„Ten den byly více než třicetistupňové teploty. Dojeli jsme do místa ubytování až někdy v noci. Věděli jsme, že další den zase brzy vstáváme, to bylo hodně náročné na hlavu,“ přiznal Honza.

Povinné focení cedulí

Podobný počin nikdo před nimi „nespáchal“, proto jim bylo jasné, že se mohou dostat do České knihy rekordů.

Video
Video se připravuje ...

Noví čeští rekordmani - přejeli ČR na koloběžkách Tochcekoloběžku

„Museli jsme ale dodržet kvanta různých podmínek. Například stanovenou trasu. V každé obci, kterou jsme projížděli, jsme museli udělat fotku u cedule s názvem obce,“ usmála se Barbora.

Honzovo i Bářino jméno se objeví v příštím vydání České knihy rekordů, certifikáty o splnění rekordu však zatím nedostali. „Nebylo kdy a jak je předat. Koronavirus…“ hlesli oba.

Hlavní motivace? Osvěta!

Na jejich obdivuhodné cestě však měli ještě větší cíl a motivaci, než jsou rekordy.

„Chtěli jsme propojit ten sport i s nějakou pomocí, najít nějakou správnou filozofii, které věříme. Domluvili jsme se na pomoci Mobilnímu Hospici Strom života, který zajišťuje domácí péči o lidi v posledních okamžicích života,“ popsala Bára.

Smrt není tabu

Na různých místech během cesty proto dělali Barbora s Janem zastávky, aby lidem tzv. paliativní péči přiblížili. Patronem akce se stal komentátor Robert Záruba (53).

„O smrti se u nás stále málo mluví. Proto jsme chtěli rozšířit povědomí o těch, kteří se o nevyléčitelně nemocné starají. Zaslouží si náš obdiv,“ doplnil Jan.

Finanční sbírka pro Strom Života byla úspěšná, na konto přibylo během koloběžkové cesty přes 32 tisíc korun.

Fotogalerie
15 fotografií