Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soud zrušil opatření o nošení roušek venku kvůli vadám. Prymula je překvapený, co Blatný?

Aktualizováno -
13. listopadu 2020
15:47
Autor: ČTK, simao - 
13. listopadu 2020
11:12

Městský soud v Praze zrušil mimořádné opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví od 21. října rozšířilo povinnost nosit roušky v Česku. Úřad ho podle soudu nedostatečně odůvodnil. Soud rozhodl o tom, že opatření se ruší k 21. listopadu, ministerstvo tak má do té doby čas přijmout nové bez vad. Premiér Andrej Babiš (ANO) nechce rozhodnutí zatím komentovat, s dotazem o reakci odkázal Blesk Zprávy na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Opatření bylo přijato za jeho předchůdce Romana Prymuly (za ANO).

Podle příslušného opatření se od 21. října nošení roušek kvůli covidu-19 rozšířilo i na venkovní území obcí či do automobilů.

Blatný zvažuje všechny kroky i stížnost

„Považujeme za podstatné, že soud nijak nezpochybnil pravomoc ministerstva vydat mimořádné opatření o povinnosti nosit ochranný prostředek dýchacích cest. Stejně tak soud netvrdí, že takové opatření není potřebné či přiměřené aktuální situaci. Soud založil své rozhodnutí výlučně na závěru o nedostatečném odůvodnění přijatých opatření a výjimek z nich,“ uvedl mluvčí ministerstva Kryštof Berka.

Ministr zdravotnictví na tiskové konferenci řekl, že s rozhodnutím soudu se již seznámil. „Rozhodnutí soudu, nenapadá z principu nošení roušek ani možnost toto opatření vyhlásit. Ale napadá nedostatečné zdůvodnění tohoto kroku,“ připomněl také že do 21. listopadu, do kdy dal soud ministerstvu čas napadnuté rozhodnutí napravit je dostatek času na to,aby epidemiologická skupina ministerstva zdravotnictví a ostatní experti  uměli zareagovat. 

Blatný si zároveň nemyslí, že by se v nošení roušek po rozhodnutí soudu nějak měnilo. „Nemyslím si, že by mělo být naším záměrem odstoupit od nošení ochranných pomůcek,“ dodal ministr. 

Video  Blatný o soudu, který zrušil opatření k rouškám venku. A proč chce nouzový stav delší o 30 dnů?  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

Mluvčí úřadu Berka už dřív avizoval, že ministr zvažuje také podat proti rozsudku stížnost ta však nemá odkladný účinek.

Prymula je překvapený

Ke zpřísnění opatření došlo za předchozího ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), kterého po noční schůzce v zavřené restauraci na Vyšehradě s Jaroslavem Faltýnkem (ANO), při níž ho přistihl fotograf Blesku, nahradil současný ministr Jan Blatný (za ANO).

Prymula Blesk Zprávám napsal, že ho rozhodnutí soudu překvapilo. „Jsem překvapen z rozhodnuti soudu. Co už by melo být argumentem, když epidemiologická situace jedna z nejhorších na světě v té době nestačí,“ uvedl Prymula. 

Soud konstatoval, že shledal jako důvodné námitky proti nedostatkům odůvodnění opatření.

„Opatření ze dne 19. října postrádá konkrétní, srozumitelné a podložené úvahy, na základě nichž by soud mohl účinně a odpovědně přezkoumat, zda je skutečně z pohledu dosažení deklarovaného cíle nezbytné trvat na povinném nošení ochranných prostředků dýchacích cest v aktuálně stanoveném rozsahu,“ uvedl v tiskové zprávě.

Ministerstvo podle soudu pouze přebralo odůvodnění z dřívějších opatření a nevysvětlilo, proč pravidla zpřísnilo.

„Ministerstvo nepoukazuje na žádné podklady, na základě nichž nařídilo používání ochranných prostředků dýchacích cest ve významně větším rozsahu a v parametricky odlišném prostředí,“ píše soud.

Soud našel více chyb a nedostatků

V odůvodnění postrádá soud i jakékoli konkrétní podklady ohledně vývoje epidemické situace, které ministerstvo při změně zohlednilo. „Stejně jako konkrétnější úvahy o přínosu roušek ve všech těchto oblastech,“ uvádí soud.

V odůvodnění soudu chybí i úvahy, proč ministerstvo zvolilo právě ty výjimky, které opatření obsahuje. „Popsané vady nejsou nedostatky ryze akademickými - brání totiž soudu náležitě posoudit jednotlivé námitky, zpochybňující proporcionalitu zvoleného řešení,“ vysvětlil soud.

Současně zdůraznil, že rozhodnutím nezlehčuje hrozby epidemie a nehodnotí potřebnost a přiměřenost opatření. „Soud potřebnost a přiměřenost neposuzoval, jelikož mu v tom bránilo právě nedostatečné odůvodnění,“ uvedl.

Opatření mají odůvodňovat lépe

Soud je přitom přesvědčen o tom, že od začátku epidemie už uplynulo dost času, aby ministerstvo opatření odůvodňovalo lépe.

„Výjimečnost dané situace nemůže být nadále důvodem přezíravého postupu soudu k nedostatkům a pochybením, na která již soud ministerstvo dříve opakovaně upozornil,“ vysvětlil.

Pro nepřezkoumatelnost však opatření zrušil až k 21. listopadu, aby měl resort dostatečný časový prostor. „Aby, shledá-li pro to dostatek důvodů, obdobné opatření opětovně přijal a zohlednil v něm všechny výtky zdejšího soudu,“ dodává soud.

Video  Klausovo „totální sobectví“. Epidemiolog o exprezidentovi bez roušky, „čipování“ a nedůvěře lidí  - Blesk
Video se připravuje ...

BoziMilda ( 13. listopadu 2020 21:53 )

Reprodukční číslo musí klesnout na hodnotu -2. Tedy jeden nakažený uzdraví dva další. Pak nastane uvolnění občanů, budou opět vyrazit na čapák obdivovat nemajitelův nejlepší nápad.

msml20 ( 13. listopadu 2020 20:30 )

.

msml20 ( 13. listopadu 2020 20:26 )

Pan mi(y)slivec má určitě poruchu dysortografii, s tím nic nenadělá, za to nemůže. Ale logické myšlení má dost dobré a to je nejdůležitější.

Viera Vaňová ( 13. listopadu 2020 19:27 )

A proč by jako neměl !nejsme ovce co poslouchá a sami to ve vládě nedodržují to vám nevadí mne jo!

Viera Vaňová ( 13. listopadu 2020 19:26 )

👏👏👏👏👏

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa