Vládní opatření, která mají zamezit šíření nákazy covid-19, se výrazně dotýkají i lidí bez domova. Některá nařízení jsou pro ně jen těžko splnitelná – například zákaz vycházení po deváté hodině večerní. I proto v Praze vzrůstá zájem o možnost přechodného ubytování v různých ubytovnách a podobných zařízeních. Poptávku navíc zvyšuje i zhoršující se počasí a blížící se zima.

Otevřeno 24 hodin denně

Z těchto důvodů jsou v Praze navyšovány kapacity ubytoven a vznikají i nové. Jednou z nich bude i ubytovna, která vznikne v přízemním domku u vchodu do Malešického parku. „Budova je léta prázdná a chátrá, proto zde vybudujeme dočasnou zimní noclehárnu pro lidi bez přístřeší v rámci humanitárního opatření, která bude k dispozici 24 hod. 7 dní v týdnu,“ vysvětlil radní MČ Praha 10 pro sociální oblast a zdravotnictví Michal Kočí (Piráti).

Ubytovnu zřídí Centrum sociálních služeb Praha, o její chod se pak primárně postará Armáda spásy ve spolupráci s Charitou ČR. „Otevřeno bude po celý den, budou tady v teple a suchu. Zajistíme jim i jídlo, teplý čaj a v případě potřeby jim dodáme i čisté oblečení. Dvakrát týdně sem bude jezdit zdravotní sestra, která jim poskytne základní vyšetření,“ vysvětluje Martin Šimáček, ředitel CSS.

Ochrana bezdomovců i ostatních

Oblast Malešic nebyla vybrána náhodou. V okolí se lidí bez domova nachází více než v jiných městských částech. Provizorní ubytovna tak bude mít dvojí efekt. Nejenže pomůže samotným bezdomovcům, ale ochrání i ostatní obyvatele. Lidé bez domova z podstaty věci nedodržují důsledně hygienu, což může vést i k šíření nákazy koronaviru i dalších nemocí.

Terénní pracovníci Armády spásy budou aktivně oslovovat především lidi z okolí. Přednost dostanou starší lidé a ti, kteří o pomoc projeví opravdu zájem, tím předejdeme i možným konfliktům. Praha 10 také oslovila ke spolupráci místní městkou policii, ale tím, že půjde o malou skupinu lidí, nepředpokládám, že by zde k nějakým závažnějším konfliktům docházelo,“ dodal Šimáček.

Na jaře začne kompletní rekonstrukce

Přechodná ubytovna se otevře 1. prosince a v provozu bude až do konce března. Pak bude ubytovna uzavřena a začne zde dlouho plánovaná kompletní rekonstrukce celého objektu. Zrekonstruují se podlahy i střecha, vymění se okna a celý dům bude zateplen. Celkové náklady na rekonstrukci by měly být ve výši 22 milionů korun. Po rekonstrukci zde už natrvalo vznikne denní centrum pro lidi bez domova pod vedením CSS. V areálu také chystá MČ ve spolupráci s městem komunitní centrum a lidé bez domova by se mohli podílet na jeho chodu, nebo pomáhat s úklidem a dalšími pracemi v okolí.

Fotogalerie
7 fotografií