Na Písecku-Blatensku nejsme takto striktní, a proto zavádíme nový pojem noir turistika. Ten definujeme jako cestování, při kterém neprezentujeme ani tak utrpení a hrůzy (i když…), ale netradiční místa, která jsou krásná, stavebně či historicky unikátní. Jsou to zapadlá zákoutí, jedinečné hřbitovy, vesnice s podivným názvem nebo také místa, která mají svůj nepostradatelný význam, i když se o něm třeba moc nemluví. Podzimní slunce má ostré světlo, temné stíny a barevné přírodě dodává budoucí naději. Nedistancujeme se od hřbitovů, které v dušičkovém čase září smířením a nadějí. Stačí se rozhlédnout tím správným směrem…

Abychom Vás k nám nalákali na konkrétně temně laděné turistické cíle, tak dáváme k dispozici malou ochutnávku.

Cesta bolestných kamenů

Trasa měří 1,5 kilometru a stoupá od lokality U Vodáka (Písecké hory) k tzv. Vyhlídce píseckých lesníků. Cestou narazíte na 14 mohutných (5-7 tunových) lomových bloků. Kámen zde ztělesňuje břemeno a jeho tíhu a každý reprezentuje jedno z moderních utrpení člověka 21. století. Stezka se dá připodobnit moderní křížové cestě. Více na bolestnekameny.cz.

Památník Lety

Sběrný, později také cikánský tábor v Letech u Písku je znám spíše umístěním vepřína.

Památník Lety
Autor: foto poskytnuto Jihočeskou centrálou cestovního ruchu

Areál dnes prochází přeměnou tak, aby upomínal na místo důstojně a zároveň inovativně než jiná místa s podobným příběhem. Více na letypamatnik.cz.

Megalitický kruh

Leží u Nemějic, západně pod horou Tábor. Výchozím bodem je kaplička v Nemějicích. Kamenný kruh má průměr 8 metrů a má celkem 16 obvodových balvanů, přičemž 4 určují světové strany. Celek má léčivý charakter jako mnohé podobné stavby na světě. Kruh je celoročně přístupný.

Kamenná poustevna

Se nachází v lese u obce Drahenický Málkov na náhorní plošině. Okolí je doslova balvanovité a mystické.  

Kamenná poustevna
Autor: foto poskytnuto Jihočeskou centrálou cestovního ruchu

Celé kamenné dílo včetně vztyčených menhirů pochází zřejmě z 19. století a bylo snahou tehdy módních okrašlovacích prvků v přírodě. I když stále někdo tvrdí, že se jedná o megalitickou stavbu…

Kostel sv. Jana Křtitele

Nachází se 2 kilometry od Blatné ve vesnici Paštiky. Za jeho vystavění vděčíme baroknímu velkostaviteli Kiliánovi Ignácovi Dietzenhoferovi.

Kostel sv. Jana Křtitele
Autor: foto poskytnuto Jihočeskou centrálou cestovního ruchu

Kostel je neuvěřitelně vkusně zasezen do krajiny a jeho blízké okolí připomíná zámeckou zahradu. Nezapomeňte se pokorně uklonit paštické smrti…

Více tipů najdete na jiznicechy.cz.

Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny.  Doporučujeme vám si před vlastní návštěvou jakéhokoliv turistického cíle ověřit jeho dostupnost u provozovatele. I přes veškerá omezení ale podzim v Česku nabízí nespočet možností procházek i výletů volnou přírodou. Turistické tipy hledejte na www.kudyznudy.cz nebo se rovnou přihlaste k odběru Newsletteru redakce Kudy z nudy a dostávejte výběr toho nejlepšího každý týden do e-mailu! Využijte stávající situaci i pro objevování míst, která se pyšní značkou kvality Q udělovanou Českým systémem kvality služeb.

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism