Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podvodník David Janeček nenastoupil do vězení a dál okrádá lidi: Stopa vede do Liberce!

Podvodník David Janeček (vlevo)
Podvodník David Janeček (vlevo)  (Autor: Policie ČR, Blesk: Václav Burian)
Aktualizováno -
4. ledna 2021
22:04
Autor: VaB - 
10. listopadu 2020
19:04

David Janeček (49) je pravomocně odsouzený za podvody, které páchal. Jenže se vyhýbá nástupu do věznice a v podvádění lidí dále pokračuje. Podle policie, podvedl majitele hotelu – ubytoval se a poté zmizel bez placení, před tím mu prodal dárkové karty, které jsou nepoužitelné. Naposledy měl poškodit důveřivé lidi v Liberci.

Po muži ze Strakonic pátrá policie z Jihočeského kraje. Od května roku 2019 se vyhýbá nástupu do vězení. Za podvody, které páchal na lidech, byl pravomocně odsouzený, do vězení se mu ale moc nechce. 

Naopak, ve svých podvodech dál pokračuje. „Jmenovaný od lidí láká peníze na obstarání vstupenek na fotbalové zápasy, které nikdy nedodá, a nebo prodává dárkové karty na sportovní značkové zboží, za které v obchodě lidé nic nedostanou. Dárkové karty od něj totiž nemají žádné finanční krytí,“ uvádějí policisté.

V Liberci nabízel herní konzoli

Podle policie navíc vystupuje pod falešnými jmény, pohybuje se pravděpodobně po celé republice. Na přelomu léta a podzimu byl viděn v Harrachově, Jilemnici a v Peci pod Sněžkou. Nejnovější zprávy hovoří o tom, že podváděl také v obchodním centru v Liberci. Jak uvedl server tn.cz, oběť mu poskytla zálohu 500 eur, tj. přes 13 tisíc korun, aby jí sehnal herní konzoli. 

Pozor na obchodování s nekrytými vouchery

V Peci se Janeček zase nechal ubytovat v jednom ze soukromých penzionů. A také tam podle policie podváděl. „Kromě toho, že po jednadvacetidenním pobytu utekl majiteli bez zaplacení stravy a ubytování, prodal mu navíc za 9 000 korun dárkové karty na nákup značkového sportovního oblečení, za které v obchodech nelze nic koupit, protože nejsou finančně kryté. Ubytovateli tím způsobil škodu za bezmála 17 000 korun,“ uvedla již dříve Ivana Baláková, policejní mluvčí.

Podle lidí, které napálil, je Janeček přátelský a společenský typ. „Rodina ubytovatele z Pece pod Sněžkou si s ním dokonce pořídila společnou fotografii,“ dodává Baláková. Na fotografii je muž v černém tričku, tmavě modrých kalhotách a pantoflích.

Janeček je vysoký 170 centimetrů, je silnější postavy, má prošedivělé krátké vlasy, modré oči a trpí lupénkou. Pokud tedy víte, kde se tento hledaný muž nachází, ohlaste své svědectví bezprostředně na linku 158. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání