Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Supermarket, který je otevřený i v neděli: Češi ho vzali útokem, u pokladen narváno

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2020
17:08

Zájem zákazníků o nákup v českobudějovickém hypermarketu Albert na autobusovém nádraží byl dnes srovnatelný s pátky, kdy jsou prodeje silné. Proti běžným nákupům se prodávalo víc pečiva a dalšího čerstvého zboží. Kvůli vládnímu zákazu nedělního prodeje v souvislosti s koronavirem přibylo řetězci po celé ČR o desítky procent zákazníků v pátek, sobotu a pondělí. Prodeje jsou ale celkově nižší. V neděli to řekl mluvčí Albertu ČR Jiří Mareček.

Budějovický Albert je jedinou prodejnou řetězce, která má otevřeno v neděli, protože je na autobusovém nádraží a splňuje tak zákonnou výjimku. Dopoledne se tam podle zjištění ČTK tvořily fronty u pokladen, plně vytížené byly i samoobslužné kasy.

„V prodejně vidíme namísto běžně pomalejší neděle malý pátek, čili prodejně silný den. Necháváme ji otevřenou i v jiné sváteční dny, kdy jsme administrativně nuceni zavřít zákazníkům naše prodejny,“ řekl Mareček.

Po jarních výkyvech se nákupy ustálily a řetězec neevidoval snahy lidí se předzásobit. Situaci změnil nedělní zákaz prodeje a zkrácení prodejní doby do 20:00. Před tím chodili lidé do prodejen méně často na větší nákupy, nenakupovali s rodinami, ale samostatně. Až do vládního zákazu také často využívali večerní hodiny, aby se vyhnuli kontaktu s ostatními.

„Toto odpovědné chování pomáhalo, aby v prodejnách nevznikal shluk lidí, a zákazníkům za to děkujeme. Nicméně již zkrácení večerní otevírací doby do osmi hodin večer zvýšilo koncentraci lidí v prodejnách v týdnu,“ řekl Mareček.

Zavřené neděle? Ovlivní to zaměstnanost, míní supermarket

Kvůli vládnímu zákazu nakupuje víc lidí v pátek, v sobotu a pondělí. Prodeje jsou ale celkově nižší, o 30 až 60 procent. „Nevynahradí to prodeje z neděle a lidé nenakoupí tolik. Je i vyšší odpad čerstvých potravin,“ řekl Mareček. Jak dodal, problémy mají i někteří dodavatelé jako pekaři či jatka, kteří musí na den odstavit provozy.

V pátek, sobotu a pondělí je zákazníků víc o desítky procent. Podle Marečka je to nepříjemné a zbytečné, protože řetězec se snaží, aby se lidé v obchodech neshlukovali. „Ukazuje se nezbytná role prodejen s potravinami a to, že lidé si prostě čerstvé potraviny nakoupit musí,“ uvedl.

Od začátku krize investuje Albert ČR měsíčně desítky milionů korun do hygieny: Prostory sanituje, dezinfikuje, propaguje bezpečnostní opatření včetně odstupů. „Se zkrácenou otevírací dobou lze toto ale hůře naplnit. Z pohledu zaměstnanosti je zapotřebí říci, že přibližně dvacetiprocentní zkrácení otevírací doby - kumulace nedělí a zavírací doby v osm večer - bude mít dopad na zaměstnanost v sektoru,“ dodal Mareček.

V roce 2018 zvýšil obchodní řetězec Albert ČR meziročně zisk o 381 procent na 648,5 milionu korun. Tržby stouply o pět procent na 52,9 miliardy korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě. Provozuje přes 300 prodejen, má 17.000 zaměstnanců, uvádí na webu. Řetězec je součástí mezinárodní skupiny Ahold Delhaize sídlící v Nizozemsku.

Video  Restaurace měla mít zavřeno, ale zamaskovala se a jela dál. Policie dostala tip a došlápla si na majitele i štamgasty.  - MP Pardubice
Video se připravuje ...

marmat ( 11. listopadu 2020 15:22 )

autor: ČTK !!!
. ČTK plní svou úlohu nestranně a nezávisle na politických stranách a ideologiích, a nezávisle na hospodářských subjektech nebo finančních skupinách. http://www.ctk.cz

marmat ( 11. listopadu 2020 15:16 )

ŮTOČNÝ je naproszo evidentně poize AUTOR titulku !!!§§§§
Ale za kolik a proč ???
Dělat paniku, chaos zmatek ???!!!
Je to podněcování zralé na §§§§§§§§§§§§§§

Zdenek ( 11. listopadu 2020 07:33 )

Supermarket, který je otevřený i v neděli: Češi ho vzali útokem, u pokladen narváno .....

fakttttt - prvni zakaznik si kupuje J E D N O pivo !!??!! to je skutecne KSEFT ..... druhy zakaznik si kupuje asi 6 citronu ??!!?? fakt husty kSEFT

skutecne nutnost oteverenych obchodu v N E D E L I

jentaknekdo ( 9. listopadu 2020 12:50 )

Máme část rodiny německy mluvících zemích, kde je skutečně standardně v neděli a svátcích zavřeno. Je to tam všemi vrstvami národa bráno tak, že neděle je MIMO provozy s nutným provozem (doprava, zdravotnictví, policie, pekař, zemědělství, hotely a gastronomie,.....) skutečně považována jako den volna, věnování se mimo běžných aktivit hlavně RODINĚ. K rituálu těchto zemí patří i všeobecná PODPORA REGIONÁLNÍCH PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT, spojená se sobotními či nedělními návštěvami gastro zařízení - chodí na jídlo, na kávu,...tzn. ODPOČÍVAJÍ, POTKÁVAJÍ SE, ... Asi ne každý víkend, ale patří to prostě k dobému jménu. Paradoxem ale je, že chování německých firem v ČR, na st. svátek se v ČR pracuje = protož, my nejsme Češi a na st. svátek v Německu se v ČR také pracuje, protože my nejsme v Německu...!!?
Za hranicemi prostě NEPŘEVAŽUJE PODNIKTALSKÉ LOBBY, ABY BYLO V NEDĚLI A O SVÁTCÍCH OTEVŘENO, PROTOŽE BY BYL V OBCHODECH NÁVAL!!! Vláda poskytne svým lidem více sluchu, než lobistům. U nás je to obráceně. Byla bych ráda, aby v době mrazáků, chladniček s A+++++ bylo v neděli standardně zavřeno. Nepracuji v obchodě, ale ať si to jde každý "pindal" zkusit, a ne jen na týden,.....

jentaknekdo ( 9. listopadu 2020 11:59 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa