Vizualizaci podoby stromu zveřejnil na Facebooku pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). „K Vánocům neodmyslitelně patří stromeček na Staroměstském náměstí. Letos tomu nebude jinak. Přesto, že se vánočních trhů kvůli současné situaci nedočkáme, stromeček chybět nemůže! V současné chvíli řešíme jeho vizualizaci a rád bych se zeptal i na Váš názor,“ píše na sociální síti.

Obě varianty mají stejné ozdoby, rozdíl je pouze v elektrických světlech nebo spíše svíčkách, které evokují padající hvězdu. Zatím to podle hlasování vypadá, že se Pražanům více líbí varianta bez světelných ozdob. „Ty rampouchy (nebo co to je) působí moc uměle, hlavně jak jedou ve stejném taktu,“ píše se v komentářích. Objevil se tu o názor, že světelné ozdoby evokují slzy.

Velké trhy nebudou

Radní Chabr už koncem října oznámil, že trhy se kvůli epidemii na náměstí konat nebudou hlavně kvůli tomu, aby se zabránilo větší koncentraci lidí. Vánoční atmosféru bude vytvářet hlavně výzdoba. Rozsvěcení stromu také proběhne online, nebudou tam ani hudební vystoupení, jako tomu bývalo v minulých letech.

Radní připustil, že pokud by se situace nějak výrazně zlepšila, mohlo by se na Staroměstském náměstí objevit několik menších stánků nebo i nějaká skromnější kulturní vložka. Menší trhy se ale nejspíše budou konat v jiných městských částech. „Dovedu si představit, že na některé z městských částí by vánoční trhy v omezené variantě mohly proběhnout, ale zatím je brzy předvídat,“ uvedl.

Trhy v centru nebudou

Trhy magistrát zrušil i na náměstí Republiky a ve spodní části Václavského náměstí, které stejně jako ty na Staroměstském náměstí organizuje organizuje společnost Taiko. „Zrušeny byly Velikonoční a teď i Vánoční trhy, samozřejmě nás to velmi mrzí a dotýká se to také naší firmy. Nicméně respektujeme rozhodnutí a nabídneme strom a jeho instalaci magistrátu hlavního města Prahy za režijní náklady,“ uvedl dříve předseda představenstva společnosti Libor Votruba. Firma už vybrala strom, který na Staroměstském náměstí vztyčí. Bude to smrk ztepilý vysoký 19 metrů, který vyrostl nedaleko Jílového u Prahy. Strom by se měl stavět v noci na 24. listopadu.

Fotogalerie
51 fotografií