Zavřené školy způsobují problémy, které by většinu rodičů ještě před několika měsíci ani nenapadly. Jen co se popasovali s technikou, aby všechny jejich děti mohly pohodlně a kvalitně zvládat distanční výuku, přišla na řadu starost o jídlo. Učit se doma s dítětem, většinou i více než s jedním, věnovat se vlastní práci a do toho uvařit jídlo pro celou rodinu je pro většinu rodičů skoro neřešitelný problém.

Školní jídelny problém neřeší

V některých školách stále fungují školní jídelny, ale mnoho z nich je zavřených. Další problém je, že školní jídelny z velké části nevydávají jídlo s sebou, a rodiče se o své děti bojí a nechtějí je vystavit zbytečnému riziku nákazy. Třetí problém spočívá v tom, že mnoho dětí nechodí do školy v blízkosti bydliště, ale dojíždí klidně přes půl Prahy. V takovém případě si „zajít“ pro oběd zkrátka postrádá smysl.

Obědy budou vařit restaurace

Z těchto důvodů se pražský magistrát rozhodl spustit projekt, v rámci kterého by restaurace mohly nabízet obědy za zvýhodněné ceny. Magistrát se s některými restauratéry shodl, že dětská porce bude za 50,- Kč bez daně, porce pro dospělé pak za 80,- Kč bez daně.

Veřejnost s tímto nápadem před pár dny oslovil na své sociální síti facebook primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) a z reakcí jasně vyplývá, že rodiče tuto službu vítají. „Vidím to jako ohromnou prioritu a ulehčení pro rodiče, co dělají služby a musí chodit do práce a zároveň stíhat domácí výuku. Vaření už je nepředstavitelné. Už jsem chodící mumie,“ okomentovala navrhovanou pomoc Jana M.

Rodiče, pokud by místní restaurace vařily pro vaše školáky s distanční výukou "take away" oběd za 50 Kč, využili byste toho?

Zveřejnil(a) Petr Hlubuček dne Úterý 3. listopadu 2020

Praha tento krok vnímá i jako pomoc restauratérům, kteří díky pandemii přišli o příjmy. „Cena je nastavena poměrně nízko, takže je jasné, že velké zisky restauratéři očekávat nemohou. Předpokládáme, že se zapojí především ti, kteří stejně vaří, a takhle se jim alespoň rozšíří okruh zákazníků. Může to i některým pomoci umořit alespoň část fixních nákladů,“ vysvětlil Hlubuček

Zájemci si budou moci na interaktivní mapě, kterou naleznou na stránkách Praha drží spolu, vyhledat provozovnu, která je nejblíže jejich domova. Výhodou také je, že některé restaurace zajišťují i vlastní rozvoz, což ještě více ulehčí rodičům práci.

Objednávat se bude dopředu

„Tyto obědy bude potřeba objednávat předem, ideálně v pátek na vybrané dny nadcházejícího týdne. Důvodem je, aby provozovatel restaurace přesně věděl, kolik porcí bude vařit a kolik surovin bude potřebovat, aby byl schopen za takto nízké ceny obědy vařit. Stanovení doby samozřejmě může být vyřešeno podle vzájemné domluvy a individuálních potřeb rodiny a restaurace,“ dodal náměstek. 

Přihlašovat se restaurace mohly od pátečního poledne. Celý projekt bude spuštěn od pondělí 9. listopadu. „Určitě tento projekt není vhodný pro všechny restaurace, ale už nyní se nám jich přihlásilo několik desítek, což velmi oceňujeme,“ uzavřel Hlubuček.

Video
Video se připravuje ...

„Může to mít fatální následky," psycholožka o uzavřených školách a izolaci dětí Blesk

Fotogalerie
7 fotografií