Soutěž Adapterra Awards hledá a oceňuje nejlepší projekty z celé České republiky, které se snaží vypořádat se změnou klimatu. Tedy primárně takové projekty, které se snaží zadržovat vodu v krajině, čímž dochází i k ochlazování okolí. Hlavní město se do celostátní soutěže přihlásilo hned se třemi projekty. Regionální cenu pak vyhrál projekt ekologického zemědělství v Dolních Počernicích.

„V roce 2019 vypověděla Praha na pozemku u Dolních Počernic pachtovací smlouvu a rozhodla se, stejně tak jako na ostatních zemědělských pozemcích v majetku hlavního města, přejít na ekologické zemědělství. Na tomto konkrétním případě jasně vidíme, že je to cesta správným směrem,“ řekl náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu)

Z velkého lánu vznikly plužiny

Šestihektarové pole na okraji Prahy bylo obhospodařováno konvenčním zemědělstvím. To znamená, že to byl jeden lán, kde se celoročně střídala pšenice, kukuřice a řepka a používala se hnojiva běžná pro tento druh zemědělství. To mělo za následek vyschlou půdu, protože voda se v zemi neudržela a chyběly i důležité živiny.

Oceněný projekt Plužiny v Horních Počernicích. Výpěstky ze šetrného hospodaření zužitkují školy a školky.
Autor: Praha.eu

Praha proto nechala pole rozdělit na jednotlivá úzká políčka – takzvané plužiny, které jsou od sebe oddělené řadami ovocných stromů. „Část plochy jsme následně oseli jetelotravní směskou, na části fialově kvetla svazenka a zase jinde jsme vysadili dýně, cukety nebo červenou řepu. Město na nových políčkách pěstovalo bez použití chemie včetně umělých hnojiv,“ popsal Jiří Rom, magistrátní specialista péče o chráněná území.

„Důležitá je i výsadba stromů. Budou stínit, orná půda se nebude tolik přehřívat, a proto ani nebude docházet k tak zásadnímu odpařování vody. Zároveň stromy ochrání půdu před větrem, který taktéž způsobuje erozi. Střídání plodin zase zajistí, že bude vždy jen část původního pole bez vegetace, což opět pomůže k zadržení vod v půdě,“ dodal Rom. 

Investice se vyplatí

Náklady na změnu hospodaření vyšel Odbor ochrany životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy na půl milionu korun. Do třech let by měly být stromy řádně zakořeněné a odrostlé, do té doby je ale potřeba je zalévat a ošetřovat, což si vyžádá náklady kolem 100 tisíc ročně. Po roce 2022 by se zde už žádné peníze investovat neměly. Pokud ano, šlo by pouze o jednotky tisíc.

Místním se novinka líbí

Nové plužiny si velmi oblíbili obyvatelé z okolních Dolních Počernic a Černého Mostu, kteří sem rádi vyrážejí na procházky. „Že si lidé budou sbírat ovoce ze stromů, s tím jsme počítali a bylo to tak i myšleno. Že nám ale budou chodit pro zeleninu na pole místo do supermarketu, s tím jsme už tak úplně nepočítali. To je jen taková malá kaňka na tom celém projektu,“ uzavírá Rom postřehy, které během loňského léta nastřádal. Vypěstovanou zeleninu magistrát bude nabízet školám, školkám nebo domovům pro seniory, které z těchto surovin vaří.

Video
Video se připravuje ...

Vyhlídkový let z Letňan nad územím Prahy 14. Jiří Marek

Fotogalerie
9 fotografií