Výstavu mohou nalézt kolemjdoucí nedaleko Anděla před kostelem sv. Václava až do konce listopadu. Asociace českých kameramanů ji připravila při stém výročí jejího vzniku, kvůli koronaviru se však nekonalo žádné velké zahájení. Symbolicky tu pouze prezident asociace Marek Jícha a místostarosta Lukáš Herold (ODS) přestřihli 35mm filmový pás.

Kameramanská asociace poznamenala na svém webu, že venkovní prostory organizátoři zvolili, aby se stala alespoň menším osvěžením veřejného prostoru v době, kdy je všechno kvůli koronaviru zavřené a lidem kultura schází. „Exteriérové výstavy ve dvou lidech anebo s dvoumetrovým odstupem a rouškou byly jedinou možností jak nasát trochu energie vyzařující z uměleckých představení,“ poznamenali organizátoři.

Praha 5 jako kulisa 

Lukáš Herold, který má na smíchovské radnici na starosti kulturu, uvedl, že výběr prostoru pro takovou výstavu nebyl náhodný. Praha 5 je podle něj již od počátků české kinematografie na přelomu 19. a 20. století stala mnohokrát kulisou pro natáčení filmů.

Před kostelem sv. Václava na Smíchově je k vidění výroční výstava Asociace českých kameramanů.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Jackie Chan i Kriminálka Anděl

Upozornil, že tu natáčeli i v současnosti. „Jen namátkou - policejní stanice na Nádražní byla pracovním domovem kriminalistů z Kriminálky Anděl. Zahrada Kinských pak hostila natáčení slavného filmu Tajemství hradu v Karpatech. Několik scén ze stejně populární komedie Jak utopit dr. Mráčka, anebo konec vodníků v Čechách se zase natáčelo na Náměstí 14. října,“ poznamenal radní. Kromě toho se na Praze 5 na točil i snímek Rytíři ze Šanghaje s hollywoodskými hvězdami Owenem Wilsonem a Jacie Chanem.

Návštěvníci expozice můžou vidět, jak vypadala práce kameramana během posledních sta let. První filmy se u nás začaly točit již koncem 19. století, když si Jan Kříženecký koupil od bratří Lumiérů první kinematograf v českých zemích. Tehdy se kameramani ještě nazývali fotografové nebo filmoví fotografové.

Fotogalerie
11 fotografií