Zní to ještě lépe než v Sexu ve městě pan Božský. Scénář napsal úspěšný Petr Kolečko (36), držitel Českého lva za scénář k filmu Masaryk. Po svém režijním debutu komedie Přes prsty se ujal na place znovu taktovky. „Mám k tomu příběhu osobní vztah, je inspirován mým dědou, a to hrálo docela zásadní roli,“ přiznal Kolečko. Je vděčný, že se mu podařilo dát dohromady tak skvělé obsazení. Role stárnoucího pediatra Zdeňka, který se chystá do penze, a přitom má už čtyřicet let poměr s ortopedkou Danou v podání Ivany Chýlkové (57), je pro Bartošku jako stvořený.

Charizmatický prošedivělý fešák s nezaměnitelným hlasem si dokonce občas trochu upravil dialogy, aby byl příběh věrohodnější. „Jsem zcela otevřený připomínkám, probírám text s herci,“ svěřil se Kolečko. „Nehodlám je do něčeho instalovat, jsou naopak mou inspirací,“ přiznává scenárista a režisér v jedné osobě. Klamanou manželku představuje Zuzana Kronerová (68), dceru Petra Hřebíčková (41) a bývalého zetě Jiří Langmajer (54).

Do karet scenáristovi a režisérovi hrálo i to, že o sobě Bartoška rád tvrdí, že odmítá chodit do kopců – tedy že je »rovinný herec«. V komedii, původně nazvané Božský děda, v několika scénách jezdil i na invalidním vozíku, takže svoje tělo mohl šetřit. „V polovině filmu mě raní mrtvice, takže pak už jen sedím na vozíku a ani nemám moc textu. Odmluví to za mě ostatní,“ vyprávěl na serveru Novinky.

Nejvíc práce asi dalo Kolečkovi přemluvit právě Bartošku, který se po zfilmování Havla zařekl, že už žádnou roli nevezme. „Posílají mi nabídky na dva natáčecí dny. Postavy jsou vždycky napsané indiferentně, není co hrát, tak jsem řekl, že už nebudu točit. Filmy se píší pro třicetileté holky a čtyřicetileté chlapy, což má logiku. A najednou přišla esemeska od Petra Kolečka, že napsal scénář a jestli si ho nechci přečíst, že by byl rád,“ popsal Jiří Bartoška v České televizi.

Postava lékaře, který žije dva životy, ho nakonec přesvědčila. „Historicky nepoučen si myslí, že se na to nikdy nepřijde. A ono se na to samozřejmě přijde,“ naznačuje zápletku. Film Zbožňovaný, který vznikal především v Praze a jejím okolí, stihli natočit ještě před vládními nařízeními, jeho premiéra se plánuje na léto nebo podzim 2021.

O ČEM SNÍMEK JE: Pediatr jde na 'odpočinek'...

Uznávaný a všemi oblíbený pediatr Zdeněk (Jiří Bartoška) jde do penze. Celý život byl vyhlášeným lékařem okresní nemocnice a nyní se těší na zasloužený odpočinek. Ještě víc se však těší jeho rodina – manželka Olga (Zuzana Kronerová), která se už nemůže dočkat, až o něj bude pečovat, stejně tak jako jeho dcera Zuzana (Petra Hřebíčková), jejíž manželství s Karlem (Jiří Langmajer) se rozpadlo. Nejvíc nadšená je však Zdeňkova vnučka Aneta (Martina Czyzová), která dědu vždy považovala za svůj velký vzor a píše o něm seminárku do školy. Jenže Zdeněk není tak dokonalý, jak se zdá. Má jedno velké tajemství. Už téměř 40 let má milenku – ortopedku Danu (Ivana Chýlková). A ta samozřejmě očekává, že na ni teď bude mít konečně víc času. Na Zdeňka tak čekají pěkně horké chvilky a rozhodně ne bezstarostná pohoda, kterou si na důchod plánoval.

Fotogalerie
37 fotografií