Patří mezi legendární pohádkový pár, a proto všem trhá srdce, že spolu Libuše Šafránková a Pavel Trávníček přestali mluvit, nekomunikují... „Zatím se k tomu asi nedostala, ale určitě se na to dostane,“ věřil ještě na startu týdne herec, když jsme se ho zeptali, jestli mu Popelka přála k narozeninám. „Nejsme v kontaktu. Naše cesty se rozešly,“ podotkl k tomu Trávníček, který s Libuškou Tři oříšky pro Popelku točil před 47 lety.

Vysvětlení se zdá být jednoduché. Šafránková měla před lety odmítnout být s pohádkou dál spojována a s kolegy, se kterými ji natáčela, přerušila veškeré kontakty. A to se řady z nich, včetně Pavla, dotklo. „Je mi trochu líto, že Libuška je vůči pohádce odtažitá. Nevím, proč je taková. Snad jí vadí, že je spojována s jednou jedinou rolí, ale to už je úděl herců,“ prohlásil před časem režisér Václav Vorlíček (†88).

A podobně mluvil v magazínu Sedmička i Trávníček: „Libuška se ničeho, co je spojeno s pohádkou, nezúčastňuje. Ani když jsme s různými televizemi a novinami dělali o ní reportáže, nikdy u toho nebyla.“

Šafránková měla naštvat své kolegy z Popelky už před deseti lety, když nepřijela na původně domluvený rozhovor pro německý tisk. „Zrovna jsem dorazil na domluvené místo a platil taxikáři, když mi volala Libuška, že jí do toho něco přišlo, a hned zavěsila. My všichni už byli na místě a ona mi provede tohle! Tak se profesionálové nechovají. Obratem jsem naopak zavolal já jí a do telefonu jí řekl, že to je podraz a že tohle se nedělá. Měl jsem na ni neuvěřitelný dopal,“ líčil před časem Vorlíček.

Telefon Šafránková nezvedla, ani když měl Trávníček dostat státní vyznamenání od hlavy státu. Ceremoniál se sice kvůli koronaviru nakonec odložil, ale je to jen otázka času, kdy si ho bude moct Pavel převzít. Přitom sama herečka před pěti lety stejné ocenění z rukou Miloše Zemana (76) dostala taky. I když na Hrad ani ona nemohla přijít. Rok předtím se prala se zákeřnou nemocí a byla stále v rekonvalescenci. „Velmi mě to ocenění zaskočilo a cítím, že bych měla ještě něco pořádného udělat, čímž bych dokázala, že si oříšky z Hradu zasloužím,“ komentovala to tehdy.

VIDEO: Trávníček na Febiofestu: Nesmíme se nechat zastrašit

Video
Video se připravuje ...

Trávníček na Febiofestu: Nesmíme se nechat zastrašit. Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
38 fotografií