Vorlíček znal Bohdalovou už z doby, kdy studoval FAMU, dokonce ji v roce 1949 obsadil do svého absolventského snímku Direktiva, pak ale bylo ticho po pěšině. Pracovně se potkali snad jen v česko-maďarském snímku Neděle ve všední den z roku 1962, na kterém Vorlíček dělal asistenta režie pod Félixem Máriássym, evropsky uznávaným formátem.

„Myslím, že tento film si dodnes pamatuje i Jiřina. Našla si tam přítele, kamaráda režiséra Károly Makka, známého maďarského režiséra, který měl akorát nové auto, simcu. Tak ten kamarád, co se s Bohdalkou zaláskovali, Makka zblbnul a umluvil, že tou simcou pojedou na výlet. Jenže blbec boural. Jiřina proletěla při nárazu předním sklem toho auta do hnoje. Doslova. Někde na vesnici byl nucen do něčeho narazit nebo ostře zabrzdit, a tehdy se ještě nepoutalo, pásy v autech nebyly, takže to Jiřina takhle odnesla. Seděli jsme s Janou Brejchovou v kavárně našeho hotelu Royale, a najednou vidím, jak do dveří vešlo strašidlo. Ženská, potrhané šaty, rozdrbané punčochy, které táhla za sebou, jak jí je střepy svlíkly. A to byla Bohdalka. Takhle tam přišla k autohavárii. Naštěstí v obličeji se jí nic nestalo, byla pomlácená jen po těle. Jak letěla tím sklem, chránila si obličej rukama, které měla poškrábané.“

Paradoxně to však trvalo až do roku 1983, než se spolu setkali na velkém projektu. „Jiřina měla po filmu Ucho v sedmdesátých letech chvíli zákaz, pak jsem pro ni zase neměl vhodnou roli,“ vysvětloval Vorlíček. „Ale vždycky jsme byli přátelé. Po letech jsem přišel na nějaký raut a viděl, že naproti přes celý sál stojí u baru Jiřina s nějakými pány v oblecích a že se halasně smějí. Jiřina vždycky všechny bavila. A jak mě zmerčila, jak scházím ze schodů, zakřičela na mě přes celý sál: ‚Ty hajzle, když jsem ti hrála zadarmo, tak jsem ti byla dobrá, a teď na mě sereš!‘ Páni zůstali jako solný sloup, až pak pochopili, že jsme opravdu blízcí přátelé a že je to fór. Ale trošku jsem se kál.“

VIDEO: Unikátní novinka o Jiřině Bohdalové: Na herečku v knize „práská“ rodina i přátelé!

Video
Video se připravuje ...

Unikátní novinka o Jiřině Bohdalové: Na herečku v knize „práská“ rodina i přátelé! Petr Macek, Aleš Brunclík

O Bohdalce a pro Bohdalku – jak zní podtitul knihy odvolávající se na hereččiny blížící se devadesátiny – hovoří i ti, kteří běžně veřejně příliš nevystupují, vážené legendy jako Josef Somr (86), Petr Nárožný (82), Viktor Preiss (73)… Své autentické zkušenosti s Jiřinou dávají k dobru i Dagmar Havlová (67), Karel Šíp (75), Jiří Lábus (70), Martin Dejdar (55), Zlata Adamovská (61) a mnozí další. A prostor dostává samozřejmě i dcera Simona Stašová (55)!

Nová kniha, která se může stát i krásným vánočním dárkem pro někoho z vašich blízkých, je už nyní v prodeji v e-shopech všech knihkupectví a také na webu ikiosek.cz!

Vždycky upřímná Jiřina Bohdalová
Autor: Blesk

Fotogalerie
20 fotografií