Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajný svatební ceremoniál: Princezna (27) si vzala švagra svého bratra

Autor: Darina Jíchová - 
1. listopadu 2020
05:10

Bhútánský král Džigme Khesar Namgjel Wangčhug (40) má během pandemie koronaviru zase důvod k radosti. V březnu se mu narodil další syn a tento týden na svém facebooku oznámil, že se jeho mladší nevlastní sestra, princezna Eeuphelma (27), vdávala. Zajímavé na tom ale je, koho si během tajného obřadu brala, jejím vyvoleným je totiž mladší bratr královy manželky Džetsun Pemy (30) Dasho Thinlaye Norbuho (28). Nejde ani o první sňatek mezi sourozenci krále a královny. Vladařův mladší bratr Džigme Dordži Wangčhug se před několika lety oženil s královninou starší sestrou Yeatso Lhamo, uvedl list Daily Mail.

Spletité rodinné vztahy – i tak se dá popsat situace v bhútánském královském rodě. Dračí král a královna, jak se vladařskému páru přezdívá, mají mnoho sourozenců, královna je druhá nejstarší z pěti sourozenců, král má devět vlastních a nevlastních sourozenců. Pro Bhútán nebylo velkým překvapení, když se sourozenci panovníků začali mezi sebou brát. Z dob předešlého krále Džigmeho Singgjä Wangčhuga jsou zvyklí na ledacos, král má čtyři manželky, které jsou sestry.

Novomanželé jsou „Ochránci míru“

Princezna Eeuphelma se provdala za mladého pilota, Dasho Thinlay Norbu totiž kráčí ve šlépějích svého otce a létá s bhútánskými aerolinkami Drukair. Detaily svatby královský palác tajil do poslední chvíle, po ceremoniálu ale novomanželé i král sdíleli na svých sociálních sítích snímky z obřadu. Svatby se účastnili nejbližší příbuzní a páru požehnal sám král a nejvyšší duchovní vůdce země Je Khenpo.

Na fotkách z obřadu je vidět, že oba snoubenci sáhli po tradičních bhútánských krojích. V rámci svého příspěvku na instagramu král připomněl, že jeho sestra vystudovala obor sociologie na Univerzitě Georgetown ve Spojených státech a působí jako prezidentka Bhútánského paralympijského výboru, král se pochlubil i svým švagrem. Ten studoval na univerzitě v Novém Dillí. Oba novomanželé mají podle krále titul „Desuups“, tedy „Ochránci míru“.

„Oba se jako dobrovolníci účastní mnoha akcí na podporu rozkvětu sociálního blahobytu Bhútánu,“ vysvětlil král ve svém příspěvku. Jednalo se podle všeho o sňatek z lásky, není známo, jestli dvojici seznámili jejich sourozenci, nebo jestli se potkali při dobrovolnictví.

Bhútánský král Džigme Khesar Namgjel Wangčhug (40) v době koronaviru. Bhútánský král Džigme Khesar Namgjel Wangčhug (40) v době koronaviru. | Instagram královské rodiny Bhútánu

Není jasné, jestli svatba proběhla v tajnosti kvůli koronaviru, nicméně Bhútánu se zatím daří s nákazou bojovat. Země při počtu obyvatel 754 394 od března zaregistrovala 346 případů a žádné úmrtí. Bhútánská velkoměsta zůstávají uzavřená pro zahraniční turisty, co se domácího turismu týče, i ten je značně limitován. Během největšího náporu nemoci platila celostátní karanténa a byly uzavřené školy.

Bhútán se pomalu otevírá světu

Jihoasijský Bhútán patří mezi jednu z nejvíc tajnůstkářských zemí na světě, v posledních letech se ale začal otvírat světu a turistům. O jejich otevřenosti svědčí i aktivita královské rodiny na sociálních sítích. Král Džígme je mezi lidmi neuvěřitelně populární, trůnu se ujal v roce 2008 po abdikaci svého otce. Stejně jako jeho manželka i on studoval ve Velké Británii. Na rozdíl od svého otce oznámil, že jeho manželství bude monogamní.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi