Přitom se v Česku Connerymu velice líbilo. Krásy Prahy a středních Čech obdivoval, mezi lidmi se cítil příjemně. Bavilo ho prostě vše, co se netýkalo natáčení. První představitel populárního agenta 007 Jamese Bonda měl také být jednou z hlavních hvězd Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jehož 37. ročník se ten rok konal od 4. do 13. července.

Nakonec zůstal v Praze v posteli. „Jsem poprvé v Praze a nerad, že nemohu být v Karlových Varech. Byl jsem pět dní v posteli, přišli jsme o tři dny natáčení a pojišťovna nám nedovolí další zdržení,“ omlouval se Connery v záznamu, který do Varů poslal.

Když pak Prahu v srpnu zasáhly ničivé povodně a voda devastovala centrum z Prahy, viděl to na vlastní oči z oken svého pokoje v hotelu Four Seasons. Vzalo ho to natolik, že se sám nabídl, že o Praze svým charakteristickým hlasem namluví dokument. Bohužel se jeho nabídky nikdo nechopil, a proto se natáčení nikdy nerealizovalo.

Osobně se také přišel podívat na úvodní zápas prvního kola fotbalového Poháru UEFA, ve kterém se 17. září v Praze utkala Viktoria Žižkov s Glasgow Rangers, nebo na Karlštejn vyrazil na golf. Connery zkrátka v Česku několik měsíců žil.

Bohužel, film, který se zde natáčel, mu dělal jen malou radost, pokud vůbec nějakou. Skotský herec byl staromilec a příznivce tradičních filmových technik a postupů, trikový komiksový velkofilm, v němž hrál před zeleným plátnem a měl hovořit s digitálními počítačovými charaktery, pro něj byl utrpením.

Navíc měl prý velké neshody s režisérem snímku Stephenem Norringtonem. Po skončení filmu si herec uvědomil, že nový způsob tvorby filmů mu prostě nevyhovuje, rozhodl se tedy odejít do penze. Před filmovou kameru se už nikdy nevrátil.

Do Prahy ale ano! V roce 2003 do Česka film přivezl na „evropskou premiéru“, která se konala v pražském Slovanském domě. Connerymu na ní dělali společnost zejména Václav Havel s manželkou Dagmar, kteří si s charismatickým hercem velmi rozuměli. A těm, kteří tehdy před rokem při povodních přišli o své domy, pomohl alespoň tím, že výtěžek z premiéry věnoval na pomoc jim.

James Bond prostě Prahu a Česko miloval. O několik let později, v roce 2005, se do ní britský agent opět vrátil. Už to ale nebyl Connery - tehdy tu jako svoji první bondovku natáčel Casino Royale Daniel Craig...

VIDEO: Zesnulý "Bond" Sean Connery (†90): Odmítl půl miliardy za nový film!

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý "Bond" Sean Connery (†90): Odmítl půl miliardy za nový film! Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
64 fotografií