Tradiční akce, letos k 215.výročí krvavého střetu francouzské armády císaře Napoleona na straně jedné a spojených armád ruské a rakouské na druhé straně bojiště, měly proběhnout během posledního listopadového víkendu. Aktuální stav pandemie a vládní opatření nedovolují organizátorům program uskutečnit v původním rozsahu.

„Aniž bychom nejistotu ve vztahu k budoucím událostem někomu vyčítali, rozhodli jsme se spolu s partnery v dané situaci nepodstupovat riziko, a program akce Austerlitz 2020 nyní zásadním způsobem redukujeme. Omlouváme se současně všem účastníkům i potenciálním návštěvníkům akce, věříme, že přijmou náš postup s pochopením, a budeme se v plném počtu těšit v budoucích lepších časech,“ uvedl za pořadatel Miroslav Jandora.

Program se tak uskuteční jen v sobotu 28. listopadu. „Účastníkům akce nebudeme poskytovat žádné ubytování ani společné stravování. V tuto chvíli ani nevíme, jaký počet účastníků programu a za jakých podmínek (rozestupy, roušky) si budeme moci dovolit pozvat. Současně ale nechceme přerušit bezmála čtvrt století dlouhou tradicí akcí Projektu Austerlitz a zcela bitevní pole vyklidit,“ dodal Jandora.

Zahájení na Žuráni

Pokud okolnosti umožní účast minimálně několika desítek osob, zahájí program v 7.30 hod. ceremonie Vítání Slavkovského slunce na vrchu Žuráň. Následně proběhne na návsi ve Tvarožné symbolická přehlídka, během níž přítomné osloví a pozdraví videomostem Mark Schneider.

Následovat bude pochod slavkovským bojištěm z Tvarožné do Prace a na Mohylu míru. Tam programu dne v odpoledních hodinách vyvrcholí pietním aktem. „Za všech okolností budeme respektovat v tu chvíli platná vládní nařízení, ať už půjde o počet účastníků, rozestupy nebo konkrétní hygienická opatření,“ doplnil Jandora.

Odložili i Waterloo 

Původně se k 215. výročí bitvy tří císařů zaregistrovalo 1499 účastníků z 15 zemí. Austerlitz 2020 tak bude poslední z řady velkých vzpomínkových akcí letošního roku, která se stává obětí koronavirové pandemie. Po Waterloo a Marengu a nemožnosti účasti na ruském Borodinu nebo velmi redukované vzpomínkové akci u Lipska. Všechny tyto akce jsou převáděné do programu roku 2021.

Redukovaný program Austerlitz 2020

Sobota 28. listopadu

7:30 Vítání Slavkovského slunce (Žuráň) 8:30 Přehlídka na návsi ve Tvarožné, zdravice Marka Schneidera (Tvarožná) 9:00 – 15:30 Pochod slavkovským bojištěm (Tvarožná, Blažovice, Staré Vinohrady, Prace, Mohyla míru) 16:00 Pietní akt (Mohyla míru), přibližně v čase, kdy ustala 2. prosince 1805 palba

Středa 2. prosince

9:00 – 17:00 Sdílené vysílání videa z uplynulých ročníků akcí Austerlitz

Fotogalerie
17 fotografií