Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Falešný ministr řádí na twitteru. Blatný prozradil, jak to je. A mlčel prý kvůli slibu

Video se připravuje ...
Autor: Sabina Dračková - 
29. října 2020
16:43

Na twitteru se v posledních dnech objevila celá řada účtů, spojovaných s fotografií a postavou nového ministra zdravotnictví Jana Blatného. Ten na tiskové konferenci po uvedení do úřadu premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl, že různé twittery, které hlásají, že bude třeba zakazovat jízdu výtahem kvůli koronaviru apod., nejsou jeho prohlášeními.

„Chci, abyste věděli, že to, že jsem s vámi dosud nekomunikoval, není v žádném případě neúcta ani k vám, ani k občanům této země, ale je to protože jsem dal slib, že dokud se pan premiér a pan prezident nerozhodnou o tom, co bude dál, tak mně nepřísluší se k tomu jakkoli vyjadřovat,“ řekl na své první tiskové konferenci, když ho ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO) uváděl do úřadu. 

„Z toho důvodu také jen okomentuji, že různé twittery, které se objevily a ve kterých je psáno, že budu zavírat výtahy a vypínat světla, berte, prosím, velmi s rezervou. Nebyl jsem to já, kdo je zřídil,“ vzkázal Blatný.

Video  Zeman jmenoval Blatného ministrem a dal mu radu do funkce.  - ČTK
Video se připravuje ...

Dětský hematolog Blatný tak vysvětloval i to, proč o koronaviru a boji s ním před svým jmenováním do medií nepromluvil ani jednou. A sám působil dosti záhadně.

„O čem jdete jednat na Úřad vlády?“ ptali se novináři, když Blatný přijížděl do Strakovy akademie poté, co premiér Babiš oznámil, že hledá nového ministra. „Neumím vám k tomu zatím nic říci,“ odpověděl ostýchavě Blatný. „Dostal jste nabídku na funkci ministra zdravotnictví?“ nedal se přítomný novinář ČT odbýt. „Neumím se k tomu dnes vyjádřit,“ byl dál Blatný skoupý.

Vyjádření neposkytl ani v úterý po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, když už bylo jasné, že kandidátem na nového ministra je opravdu on. Premiér Babiš se následně nechal slyšet, že byl Blatný až druhou volbou a původně chtěl jako ministra někoho jiného.

Zhasínání světel a výtahy jen pro důchodce

Blatný vystřídal Romana Prymulu, který skončil po zveřejnění fotografií v deníku Blesk z noční vyšehradské schůzky v zavřené restauraci v deníku Blesk.

Právě Prymula byl přitom na twitteru notně aktivní. PR tým mu zřídil twitterový účet, kam Prymula nahrával řadu krátkých videí, týkajících se jak palčivých dotazů v průběhu koronavirové pandemie, tak i odlehčených záležitostí včetně toho, co říká ministr na vyřazení Slavie Praha z fotbalové Ligy mistrů či jak je to s údajnou svatbou jeho dcery.

„Sociální sítě nejsou mou doménou, ale občané naší země si zvykli díky mým kolegům a předchůdcům zjišťovat informace právě zde, proto jsem se i já vydal touto cestou,“ uvedl přitom poměrně přesvědčivě na twitteru falešný účet Blatného s omluvou za zveřejnění profilu ještě před oficiálním uvedením do funkce. Řadu diskutujících to „nahlodalo“.

Video  Prymula o vypadnutí Slavie z Ligy mistrů a dceři: Zápas jsem neviděl. A bude svatba?  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

Na účtu se v následujících dnech a hodinách začaly objevovat potenciální plány budoucího ministra. „Bohužel bude skutečně třeba zpřísnit některá opatření. V současnosti se jedná o omezení výtahových zařízení v budovách pro osoby mladší 65 let, jelikož tato zařízení byla identifikována jako významná ohniska nákazy. Chtěli bychom je ponechat pouze pro osoby starší a nemohoucí,“ vzkazoval falešný ministr.

„Jednou z možností je také vypínaní pouličního osvětlení po 19h kromě silničních komunikací, což by motivovalo lidi spíše zůstávat doma,“ zněl další příspěvek, který však dnes reálný Blatný dementoval.

Falešný ministr znejistil i Kalouska

Falešný Blatný přitom na twitteru rychle začal nabírat nové a nové sledující. Dokonce tisíce sledujících. A jeden z jeho příspěvků sdílel i poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09). Pak ale uvedl: „Já svůj příspěvek smazal, neboť jsem byl upozorněn, že je to fejk. Chci tomu věřit.“

Nejisté však bylo ohledně twitterového účtu i samotné ministerstvo zdravotnictví. „Nemůžu to potvrdit ani vyvrátit. Nevíme. Jediný účet, který ministerstvo zdravotnictví v tuto chvíli spravuje, je ZdravkoOnline a ProfesorPrymula,“ uvedl ještě před čtvrteční tiskovkou, která vnesla do nejasností světlo, Blesk Zprávam mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Brodský.

Prymulova twitterová show minulostí

Minulostí je přitom twitterová „show“, kterou rozjel nyní již bývalý ministr Prymula. Ve videích se chytal za hlavu, umýval si ruce, vyvracel mýty o koronaviru nebo také prosil lidi, ať zůstanou doma.

On sám ale doma nezůstal, což označil následně za politickou chybu, a tak ho na postu ministra zdravotnictví střídá právě Blatný, náměstek z brněnské Fakultní nemocnice.

Prymula přitom na twitteru oznamoval i vládní opatření, leckdy dřív, než zaznělo potvrzení na tiskové konferenci. K tomu, aby jeho twitter lidé sledovali, Prymula vyzýval občany i ve svém projevu k národu.

Video  Reakce Prymuly na video zachycující party  - Twitter - Roman Prymula
Video se připravuje ...

wallster ( 31. října 2020 12:02 )

Neumím vám k tomu co říct... A umí vůbec něco?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa