Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výbuch plynové bomby v Tursku utrhl střechu domu: Exploze otřásla obcí, statik rozhodne o demolici

Autor: VaB, ČTK - 
29. října 2020
13:27

Ve středu večer se Turskem ozvala ohlušující rána. Pravděpodobně ji způsobil výbuch plynové bomby v domě, který rázem přišel o střechu. Čtyři lidi byli zraněni, jednoho z nich museli vyhrabat z trosek! Přiletěl pro něj vrtulník. Na místě druhým dnem zasahují hasiči, statik se rozhoduje, zda bude muset jít dům k zemi.

Takhle si svátek 28. října nikdo nepředstavoval. Byla středa večer a z ničeho nic se Turskem na Praze-západ ozvala ohromná rána. V domě v Libčické ulici došlo k masivnímu výbuchu plynu. 

K místu se okamžitě sjela záchranná služba a několik jednotek hasičů, zároveň hasiči povolali i psovody pražské městské policie se speciálně vycvičenými psy. Hasiči a záchranná služba na místě ošetřili čtyři zraněné.

Pro nejvážněji zraněného muže, který byl zavalený a museli ho vyprostit hasiči, byl povolán vrtulník Letecké služby Policie ČR z pražské Ruzyně. „Ošetřili jsme dvě osoby se středně těžkými poraněními a dvě osoby, jejichž zranění by se dala označit jako lehká. Některé posádky zůstaly na místě," uvedla pro Blesk.cz mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová. 

Video  V Tursku u Prahy došlo k výbuchu bytového domu.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Aby bylo jasno, do akce pak hasiči povolali psovody městské policie z Prahy. Ti společně se speciálně vycvičenými psy prohledali trosky, použili k tomu i štěrbinovou kameru. Nakonec se nepotvrdilo, že by pod troskami někdo byl.

„Soused zapojoval plynovou bombu a asi ji blbě zapojil a ona bouchla,“ uvedla svědkyně tragédie Pavla Opatová s tím, že na její tchyni spadla zeď a utrpěla otřes mozku. Paní Helena, která bydlí na druhém konci, řekla, že to bylo strašné. Z domu vyběhla jen lehce oblečená, ubytovaní našla u syna. 

Na fotografiích ze čtvrtečního dopoledne je vidět, jak mohutná byla exploze. Trosky z domu, sklo, dřeva, rámy oken. To všechno leželo na silnici a u okolních domů. „Otřáslo nám to celým domem,“ řekla Blesku obyvatelka nedalekého domu.

Hasiči na místě ve čtvrtek asistovali statikovi, který prohledával dům a vyhodnocoval, jestli bude muset dům k zemi, nebo zda se bude alespoň část obyvatel moci vrátit do svých domovů. „Na místo se vrátili kriminalisté, kteří spolupracují se statikem,“ řekla Blesku mluvčí policie Michaela Richterová. ČTK mluvčí hasičů Vladimíra Kereková sdělila, že výbuch způsobil škodu dva miliony korun. 

„Do Turska byla na pomoc k likvidačním a demoličním pracím na objektu povolána také speciální technika ze Záchranného útvaru HZS ČR. V ranních hodinách jsme dorazili na místo a nyní se věnujeme strhávání konstrukcí a odstraňování sutin," uvedli hasiči na twitteru. 

Osud domu tak byl ve čtvrtek stále nejasný. Hasiči měli na místě speciální techniku v podobě zodolněného traktorbagru, normálního bagru a vysokozdvižnou plošinu. Na místo byl přivolán i vůz, jenž je vybaven na stabilizaci zhroucených staveb. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání