Vlna odporu proti polské vládě se u našich sousedů zvedla poté, co polský Ústavní soud minulý týden rozhodl, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu odporuje ústavě. Doposud tento druh přerušení těhotenství představoval nejčastější zákonem povolenou výjimku ze zákazu potratů. Loni se podle statistik v polských nemocnicích vykonalo 1 100 interrupcí, z nichž 1 074 bylo právě kvůli poškození plodu.

Výzva, aby se lidé k protestu symbolicky připojili i v Česku, se na internetu objevila už minulý pátek. Od té doby lidé vytrvale věší ve Valdštejnské ulici vzkazy na plot zahrady, která patří polské ambasádě.

Zapal svíčku

„Tohle je Válka. Praha je solidární s Polkami. Zapal svíčku u Polské ambasády v rámci solidarity s polskými ženami,“ vyzývají organizátoři na internetu. Upozorňují, že rozhodnutí ústavního soudu prakticky povede k zákazu potratů v Polsku. „Už dříve patřila polská právní úprava týkající se interrupcí mezi nejrestriktivnější v Evropě,“ dodávají.

Vzkazy se stále objevují

Zaměstnanci ambasády vzkazy napsané na kartonu a zapálené svíčky sice pravidelně odnáší, brzy se však objevují znovu. Právě heslo „Tohle je válka“ se tu objevuje pravidelně. Objevují se hlavně vzkazy v Polštině, například „wyrok na kobiety“, což je „odsouzení všech žen“, také i sprostá slova nebo vzkazy namířené proti vládní straně Právo a spravedlnost (PiS). Jeden z transparentů říkal „Naši rodiče svrhli komunismus, my svrhneme PiS“.

Nález polského ústavního soudu jako poškození práv polských žen a dívek kritizovaly ve společném prohlášení mezinárodní organizace Amnesty International, Human Rights Watch a Centrum pro reprodukční práva. Právní zákazy interrupcí podle nich nezabrání potratům ani nesníží jejich počet, pouze je zatlačí do ilegality, ale do zahraničí.

Fotogalerie
12 fotografií