Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Komentář: Zeman 28. října pohladil národ. A opozici utnul sny o vládě bez Babiše

Autor: Petr Holec - 
29. října 2020
05:20

Prezident Miloš Zeman si znovu užil „hvězdný“ týden. Nejdřív v jeho rukách znovu visel osud premiéra ANO Andreje Babiše poté, co deník Blesk v noci načapal ministra zdravotnictví Romana Prymulu a druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka v zavřené restauraci a bez roušky. A k výročí založení Československa opět promluvil „k národu“, což má v jeho případě potenciál semtexu. Zeman ovšem tentokrát žádný granát neodjistil a zůstal svátečně smířlivý.

Začněme jeho projevem. Zeman odjakživa miluje vlastní moudrá slova, jimž dopřává stále pomalejší tempo. Koronavirové projevy mu ale úplně nevyšly. Místo, aby lidi právě v krizi spojoval, s gustem je rozděloval. Tentokrát ale spíš všechny jen pohladil. V projevu pouze zopakoval svůj předešlý apel na dodržování vládních restrikcí a pokutování těch, kdo je porušují. A výslovně to schytali jen hateři na sociálních sítích a komentátoři, Zemanova milovaná profese.

Video  Místo zrušeného ceremoniálu televizní projev: Miloš Zeman 28. října promluvil k národu  - FTV Prima
Video se připravuje ...

To mnohem důležitější se ovšem odehrálo už před projevem. Díky kauze Prymula na okamžik ucítila krev i opozice, jejímuž spojování proti Babišovi se prezident nedávno vysmál. Zeman má za sebou stopu méně ústavních ministerských šprajců a Prymula je navíc jeho oblíbenec. Kdysi málem kandidoval do Senátu za Zemanovce a prezident už předem avizoval, že mu dá na státní svátek metál za jarní vítězství nad koronavirem, kdy stál populární epidemiolog za efektivními vládními opatřeními.

I proto Prymulu před měsícem s velkou radostí jmenoval ministrem zdravotnictví. Do vlády s ním totiž nastoupil i jeho člověk. Teď ho ale měl najednou na Babišův návrh okamžitě odvolat, když navíc sám Prymula odmítl rezignovat. A ještě ke všemu téměř ve stejný den, co ho vyznamená. I proto opozice ožila. ODS začala už předtím mluvit o shození vlády a šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce vyzval k předčasným volbám. Teď přišel potupný pád ministra, co měl Česko znovu vyvést z pandemické krize. I opoziční lídři tak začali věřit v jimi nenáviděného Zemana.

A zvlášť, když se přidala i vládní ČSSD: ta pro změnu varovala, že pokud Prymula zůstane ve vládě, nemuseli by v ní zůstat její ministři. Ano, ministerská ultimáta ČSSD poslední dobou nejradši ruší hlavně ČSSD, po jejím debaklu v krajských a senátních volbách si ale nikdo nemůže být ničím jistý. Debakly vždy přejí sebedestrukci. Eso proto znovu držel Zeman. Kdyby odmítl Prymulu odvolat, poníží tím Babiše a možná shodí jeho vládu, která je i jeho vlastním dílem.

Některým opozičním lídrům by tak pomohl splnit sen o „krizové vládě“, jíž považují za první krok k finálnímu zúčtování s Babišem i bez voleb, které ANO pořád vyhrává. Jenže prezident ukázal, že premiéra ani nyní neobětuje a že ministry prostě nejmenuje jen „své“ milované ČSSD. Na výměnu Prymuly za Babišova lékaře Jana Blatného si sice Zemam vzal pár dnů, to ale nejspíš jen proto, aby všem řekl, že tady pořád ještě je, i když to tak mnohdy nevypadá. Hned po úterní schůzce s Blatným v Lánech totiž oznámil, že ho ministrem zdravotnictví jmenuje ve čtvrtek.

Znovu tak utnul sen opozice a znovu podržel Babiše. V politice nikdy není nic tak, jak se to zdá na první pohled a celá kauza nakonec může paradoxně pomoci Babišovi. Nebo aspoň dočasně. Právě on totiž z podobných krizí zatím vyšel silnější už předtím. Ve srovnání s jarní pandemií, jež dočasně posílila ANO, vláda na podzim poztrácela důvěru lidí a opozice z Babiše udělala slabého premiéra, co nemá věci pod kontrolou. Jenže obětováním „plukovníka“ Prymuly ukázal, že jisté věci pod kontrolou stále má.

„Jeho krok byl strategický a důležitý. Jestli na tom někdo získal politické body, tak to byl premiér. Šel do toho razantně a naprosto zastínil ministra, který měl touto cestou vystoupit a rezignaci nabídnout sám,“ komentoval situaci politolog Jan Kubáček. Nebude to ovšem zadarmo. Zeman na to sice poslední dobou nevypadá, pořád je ale politický obchodník. Cenu za Prymulu si proto určitě brzy vybere.

Video  „Kleknul bych před Feriho, či Jágra, aby lidem vysvětlili vážnost situace.“ Podle Válka hrozí „Wu-chan“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

stoura ( 29. listopadu 2020 09:49 )

Dokonalý a výstižný názor

panda82 ( 8. listopadu 2020 08:23 )

Opozice otočí, zvolní, co kdyby ti demokrati začli mít vliv i na Česko

e.lesanova ( 29. října 2020 17:16 )

Opozice má jen jeden program...Antibabiš a pokud možno nevynechat ani žádný výpad proti MZ...jinak nepředvedli absolutně nic, je to jen hulákající a věčně prskající tlupa neschopných, zbytečných ...nemají ve svých řadách jediného konkurenta, který by byl volitelný...to je dost tristní fakt

hukrates ( 29. října 2020 12:16 )

Ja su tak šťastný, že tento a podobní idioti žijí povětšinou na Moravě a ne v Čechách

hukrates ( 29. října 2020 12:06 )

Cože? Potom, co toho šílence Holce vyhodili z info.cz, tak dostal prostor pro svoje řiťolezectví Babišovi a Zemanovi v Blesku??

Zobrazit celou diskusi