Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z obleku do bílého pláště: Primátor Hřib „oslavil“ státní svátek v nemocnici, Pražany vyzval k dobré vůli

Autor: diz - 
28. října 2020
18:00

Již před několika dny pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ohlásil, že coby vystudovaný lékař půjde jako dobrovolník pomáhat do nemocnice. V pátek proto nastoupil do vinohradské nemocnice, kde svou další směnu „odbyl“ v den státního svátku. Jeho přístup ocenila lékařská fakulta Univerzity Karlovy (UK), podle které jde příkladem ostatním.

Zdeněk Hřib je vystudovaným lékařem. Lékařskou práci ale nikdy nevykonával. Vyzkoušel si to až na „stará kolena“ z důvodu pandemie covid-19, kdy se coby dobrovolník přihlásil na výpomoc do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV).

„Dnes ve 12.30 hod. přijel primátor hl. m. Prahy a absolvent 3. LF UK MUDr. Zdeněk Hřib do FNKV,“ uvedla na svém facebookovém profilu 3. lékařská fakulta UK. „Převlékl se do bílého, dal fonendoskop do kapsy a vyrazil na fever clinic, kde po práci na magistrátu ve svém volném čase přiloží v této nelehké době pomocnou ruku při péči o pacienty s covid-19.“

»Mým Pražanům«

Ani v nemocnici ovšem Hřib nezapomněl na důležitost středečního dne, a pro Pražany si v rámci 102. výročí vzniku samostatné Československé republiky připravil krátký projev. „Zdravím vás do doby, která je pro nás všechny velice těžká,“ uvedl primátor. 

Naše republika v průběhu své existence čelila už mnoha výzvám. Ať už to byla epidemie španělské chřipky, nebo hospodářská krize, nebo druhá světová válka, nebo několik desetiletí trvající totalita. V novém tisíciletí jsme si všichni mysleli, že tyhle pohromy jsou už dávno minulostí,“ řekl Hřib. „Koronavirus je skutečnou hrozbou, která se dotkne skutečně každého z nás.“

Pražany vyzval k tomu, aby více mysleli na druhé, zejména pak na pacienty s těžkým průběhem nemoci, ale také na lékaře, zdravotníky a sestry, kteří o ně pečují s rizikem ohrožení vlastního zdraví. „Překonejme své vlastní pohodlí. Pojďme se všichni alespoň na chvíli uskrovnit. Využijme sílu pro pomoc slabším. Buďme ohleduplní. Naslouchejme odborníkům a dodržujme opatření, i když je vydali lidé, se kterými jinak nesouhlasíme,“ dodal s tím, že si je jistý, že republika zvládne i tuto krizi. „Musíme spolupracovat a být si nápomocní. O tuto dobrou vůli vás nyní prosím, a za tu vám nyní děkuji,“ dodal primátor.

Příklad ostatním

3. lékařská fakulta UK si počínání svého absolventa pochvaluje. Státní svátek strávil v respirátoru, roušce se štítem, s dvěma rukavicemi a s galoši – k tomu ještě v obleku z Tyvecu. Sám tak plní svá slova o pomoci slabším. „Jde příkladem ostatním,“ uvedla fakulta ve facebookovém příspěvku.

Dnes ve 12.30 hod. přijel primátor hl. m. Prahy a absolvent 3. LF UK MUDr. Zdeněk Hřib do FNKV, převlékl se do bílého,...

Zveřejnil(a) 3. lékařská fakulta UK - Third Faculty of Medicine dne Úterý 27. října 2020

e.lesanova ( 28. října 2020 23:28 )

O jeho platnosti v nemocnici si myslím své...taková pirátská taškařice, hodně fotek, hodně keců...má to jen na pár dní a protože jako lékař stojí stejně jako primátor za starou belu, tak každá sestřička je v nemocnici tisíckrát víc platná a schopnější Nechutná komedie

nazor ( 28. října 2020 22:50 )

nemůže a určitě nikdo nevěří Hřib Satan jedovatej

pyachtb ( 28. října 2020 22:12 )

Jo, ve 12,30 přijel, převlékl se, udělal fotky, proslov a video a v kolik zase odjel?.....to je hnus. Copak mu tohle může někdo vůbec věřit?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa