Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Zase musíme bojovat a na zdraví nás všech.“ Kvůli covidu Češi slaví 28. říjen jen komorně

Aktualizováno -
28. října 2020
13:30
Autor: ČTK, vei - 
28. října 2020
09:00

Česká republika si ve středu i přes složitou epidemickou situaci připomíná výročí vzniku samostatného státu. Většina tradičních akcí ale byla zrušena a připomínky budou často spíše symbolické. Prezident Miloš Zeman večer zveřejní seznam osobností, kterým se letos rozhodl udělit státní vyznamenání. Následně vystoupí s televizním projevem. Samotný ceremoniál udílení vyznamenání byl ale přesunut na příští rok. Politici v komentářích zmiňují, že lidé mohou oslavit 28. říjen i v soukromí. A přejí národu hodně síly a zdraví.

Zrušena byla také tradiční pietní akce na pražském Vítkově, kde každoročně politici a představitelé veřejného života kladli věnce u hrobu neznámého vojína. Ministerstvo obrany zrušení akce zdůvodnilo vývojem epidemické situace a souvisejícími opatřeními vlády. Politici ale položili věnce individuálně. 

Jako první dorazil na Vítkov, stále ještě s ortézou na ruce prezident Miloš Zeman,následovaný předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), za Poslaneckou sněmovnu položil věnec místopředseda Tomio Okamura (SPD), po kterém dorazil na Vítkov také premiér Andrej Babiš (ANO)

„Je důležité znovu apelovat na lidi, aby se znovu semkli, abychom toto období překonali. Jsem přesvědčený, že to překonáme a že vyjdeme posílení z této doby,“ vzkázal Babiš všem od památníku neznámého vojína, aby se kvůli epidemii koronaviru semkli.

Vyvrcholením oslav státního svátku tradičně byl slavnostní večer na Pražském hradě, při kterém prezident udílí státní vyznamenání. I když Zeman chtěl původně ceremoniál i přes špatnou situaci kolem epidemie zachovat, rozhodl se nakonec na doporučení vlády své rozhodnutí změnit. Vyznamenání vybraným osobnostem udělí, převezmou si ho ale až příští rok. Prezident avizoval, že posmrtně ocení například zpěváka Karla Gotta či herce Karla Fialu, mezi vyznamenanými bude herec Pavel Trávníček, nebo končící ministr zdravotnictví Roman Prymula.Neuskuteční se ani projev prezidenta, který slavnostní akt doprovází. Zeman ale projev předtočil a od 20:05 bude odvysílán v televizi.

K oslavám svátku se na sociálních sítích vyjádřila řada politiků. Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) napsala například: „28. říjen. Den, kdy jsme se stali svobodným samostatným státem. Aby se tak stalo, museli jsme překonat nejednu zkoušku a překážku. Nyní jsme znovu v situaci, kterou si ještě před rokem dokázal málokdo představit.“

„Zase musíme bojovat a být silní. Je čas odložit spory a semknout se. Každý z nás může významně přispět k tomu, abychom se z krize co nejrychleji dostali. Věřím v naší zemi, v naše občany a vůbec nepochybuji, že to zvládneme. Přeji všem klidný sváteční den,“ dodala vicepremiérka.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová popřála českým občanům zdraví. „Za těch 102 let jsme ušli kus cesty. Stali jsme se svobodnou a demokratickou zemí, která speciálně letos doceňuje sílu evropské humanity, ze které pramení vzájemnost, všímavost, ochota si pomáhat. Na zdraví nás všech!“ uvedla.

Netradiční průběh svátku okomentoval i předseda strany ODS Petr Fiala. „Dnes si připomínáme vznik Československa a tradice, na kterou jsme právem hrdí. Letos je zvláštní situace, obvyklé oslavy nebudou. Ale vznik samostatného státu můžeme oslavit třeba vyvěšením vlajky,“ zmínil.

Miroslav Kalousek (TOP 09), vzdal hold obětem, které padly za ideály demokracie a svobody. „Je 28. říjen. Pro mé rodiče i pro mě vždy nejvýznamnější svátek v roce. Proč, když čsl. stát byl umělý útvar a “čsl. národ”už pojmově nesmysl, který nikdy neexistoval? Étosem 28. října jsou ideály demokracie, svobody a humanismu. Ideály, které stojí za boj a za oběti v něm,“ napsal na twitteru.

 

gejzovic ( 28. října 2020 15:05 )

Ano je Pozor! Smečka se opět davá dhromady

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa