Hudebník, skladatel a baskytarista Soukup opustil Pražský výběr a v roce 1982 přestoupil do Orchestru Ladislava Štaidla, což mu mimochodem dodnes nemůže odpustit Michael Kocáb (66). Jenže právě zmíněný orchestr doprovázel Karla Gotta, což byl za dob minulých v podstatě jediný český interpret, co mohl dle libosti koncertovat v zahraničí, a to včetně Západního Německa. Nejenže se to vyplatilo státu, jelikož Slavík tehdy vydělával víc než Škodovka, ale hodilo se to samozřejmě i Soukupovi.

„Pamatuji si to myslím dobře. Karel měl za koncert 70 procent a já dvě a půl procenta…,“ odhalil v pořadu PopStory, vysílaném na stanici ČT art. Rozhodně se prý nejednalo o malé peníze. „…Tehdy v těch mých začátcích to bylo asi 250 západoněmeckých marek a tedy v přepočtu asi 4000 korun. A to bylo velmi krásný. A myslím, že to Štaidl rozděloval velmi spravedlivě,“ doplnil Ondřej o svých královských odměnách. Vždyť ve stejné době byl běžný měsíční plat kolem 2500 Kčs.

Soukup se v pořadu rozpovídal i o tom, že kapelník Ladislav Štaidl (75) měl okolo 12 až 14 procent, saxofonista Felix Slováček (77) asi sedm a klavírista Rudolf Rokl (†55) kolem 5-6 %. Podle Ondřejových informací tedy jediný koncert Gotta s Orchestrem Ladislava Štaidla v roce 1982 vydělal nějakých 160 tisíc korun československých.

VIDEO: Nepoužité záběry z filmu Karel: Ivana je zveřejnila v novém klipu s největším hitem!

Video
Video se připravuje ...

Nepoužité záběry z filmu Karel: Ivana je zveřejnila v novém klipu s největším hitem! Karel Gott Agency, Supraphon

Pro samotného Slavíka to znamenalo příjem 112 000 Kčs, pro Štaidla odhadem 22 400 Kčs, Slováčka 11 200 Kčs, Rokla 9400 Kčs a Soukupa něco kolem oněch 4000 Kčs. Navíc Karel tehdy rozhodně netroškařil a v Západním Německu měl měsíčně něco kolem 15 koncertů, a tak jeho 30denní šňůra vydělala 2 400 000 korun. On sám pak tedy 1,68 mil. Kčs!

Jenže přece jen to nebylo tak jednoduché, jelikož všechny zahraniční výdělky putovaly do státní agentury Pragokoncert a šly tedy hlavně státu, zatímco Karlovi a zbytku orchestru přišly posléze peníze v devizách - tedy v tuzexových bonech. Byly to tak peníze, které nebyly plnohodnotné a dalo se za ně nakoupit pouze vybrané zboží v obchodech Tuzex, ovšem třeba i takové zboží jako auto, které by se v našem státě jinde koupit nedalo.

„Byli jsme pro stát velmi dobrý přínos deviz. Říkali: ,Jenom tomu Gottovi dejte propustku, ať jede!' No, měli recht. Vždyť devizy šly státu, my je ani neviděli,“ komentoval tehdejší poměry samotný Gott za života. Loni v říjnu však zemřel, pravda o jeho finančních možnostech za dob minulých tak vychází najevo až rok po jeho smrti.

VIDEO: Producent František Janeček: Gott byl celoživotní zpochybňovač!

Video
Video se připravuje ...

Producent František Janeček: Gott byl celoživotní zpochybňovač! Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
150 fotografií