Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poprvé se uvidí až u oltáře! Páry, které dali dohromady vědci – může to fungovat?

Video se připravuje ...
VIDEO: TV Nova
27. října 2020 | 06:00

Právě zítra začíná nový experimentální projekt nazvaný Svatba na první pohled. Několik nezadaných jedinců, kteří už vyzkoušeli všechno možné, aby našli svého partnera, ale nebyli úspěšní, svěřilo své životy do rukou vědy. Jak tohle jejich rozhodnutí dopadne? Je opravdu možné najít toho pravého na základě DNA a psychologického rozboru?

Jistě budete souhlasit, že najít partnera v dnešní uspěchané době není úplně jednoduché. Možná je to také tím, že máme všichni stále vyšší nároky, a to i v oblasti vztahů. Hledání toho pravého tím pádem může být velmi frustrující. Existuje mnoho způsobů, jak hledat, a čím dál tím častěji lidé nachází partnery přes různé seznamky a seznamovací aplikace. Jde to samozřejmě i tím staromódním způsobem, kdy se dva lidé potkají osobně při různých aktivitách nebo přes přátele. Jenže nikdo vám nezaručí, že to bude mezi vámi fungovat, nebo ano?

Televize Nova od zítřka začíná vysílat pořad Svatba na první pohled. Unikátní sociální experiment, ve kterém se vybraní nezadaní odvážlivci poprvé setkají se svým budoucím životním partnerem až před oltářem. Jeho výběr přenechali odborníkům z oblasti psychologie a biologie. Ti z nezadaných zájemců vytvořili po náročných testech kompatibilní páry. Všichni jedinci prošli psychologickým vyšetřením, testem kompatibility DNA, čichovým testem a testem atraktivity. Po svatbě čeká novomanžele svatební cesta a čtyři týdny společného života v jedné domácnosti. Poté se musí každý z účastníků vyjádřit k tomu, zda hodlá se svým partnerem v započaté životní cestě pokračovat, nebo jestli se chce rozejít.

Rozhodně není takový experiment pro každého. Já si osobně vůbec nedovedu představit, že bych se s ženichem měla vidět až před oltářem, ale na druhou stranu mě opravdu nesmírně zajímá, jestli to opravdu může fungovat. Model tohoto experimentu není v televizní historii novinkou. Vyzkoušeli to už lidé v jiných zemích světa a ukázalo se – podle statistik – že to opravdu někomu vyšlo, mají rodinu a jsou spolu dodnes. Není to ovšem stoprocentní u každého a spousta párů to po společných čtyřech týdnech nedala a jejich životy se rozešly. Po odvysílaných deseti sezonách v USA se experimentu zúčastnilo třicet čtyři párů, ze kterých dvacet jedna zvolilo zůstat spolu. K dubnu letošního roku ovšem z těchto dvojic vydrželo sezdaných a spolu pouze devět dvojic, což znamená dvacetišestiprocentní úspěšnost.

Experty, již si vzali na svá bedra tíhu rozhodnutí o osudu dvojic v české verzi pořadu, byli nejrůznější vědci. RNDr. Jaroslava Babková, Ph.D., se specializuje na genetiku. Další ženou byla Katarína Szabados (Filasová), Ph.D., ta měla na starosti psychologické rozbory, posledním členem tohoto „božského“ tria byl muž: psychoterapeut Tomáš Novák. „Mým úkolem bylo hledat biologickou kompatibilitu mezi partnery, k čemuž jsme přistupovali dvěma způsoby. Jedním z nich byl čichový experiment, při němž účastníci očichávali trička opačného pohlaví a následně určovali, jak silně a jak příjemně jim konkrétní tričko voní. Z toho bylo možné vytipovat, koho by podle vůně chtěli mít po svém boku. Druhá část testu už byla velmi exaktní. Šlo o DNA analýzu – čtení a porovnávání úseků DNA, z čehož vycházela reálná čísla, na jejichž základě bylo možné určit míru biologické kompatibility,“ vysvětlila doktorka Babková. Její genetické výzkumy budou asi tím nejzajímavějším prvkem z této vědecké sekvence.

Do experimentu se přihlásilo opravdu velké množství lidí, již toužili vyzkoušet nový způsob hledání životních partnerů. Některým z nich ovšem ani věda nebyla schopna pomoct, neboť se ve vzorku zúčastněných nenašel jejich kompatibilní protějšek. Mezi přihlášenými jsou lidé od pětadvaceti do čtyřiceti let a jsou to lidé mnoha různých profesí. Možná je tohle způsob, jakým se budeme v budoucnosti dávat dohromady, něco jako Jáchyme, hoď ho do stroje jednadvacátého století.