Na Ústředním hřbitově a hřbitově v Židenicích bude otevřeno od 7 do 19 h a na ostatních brněnských hřbitovech od 7 do 21 hodin. Chceme, aby se návštěvy hřbitova co nejvíce rozmístily v daném čase. Zároveň žádáme návštěvníky, aby dodržovali všechna důležitá epidemiologická opatření. Především, aby se na hřbitovech pohybovali s nasazenými rouškami a v doporučených rozestupech,“ řekl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Strážníci zvýší kontroly

Městští policisté v období Dušiček posílí své kontroly na hřbitovech. Zaměří se především na ochranu před krádežemi výzdoby nebo vloupání do aut či usměrňování dopravy.

„Opatření jsou standardní jako každý rok. Hlavně na Ústředním hřbitově a v Židenicích je třeba řídit dopravu, jinak působíme spíše preventivně. Zda mají lidé nasazené roušky, primárně kontrolovat nebudeme. Předpokládáme, že si prostředí hřbitova spojí s tím, že jsou venku a mít je nebudou, takže jsme připraveni je informovat a nabádat k jejich nasazení,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Brno má 11 hřbitovů. Největší je Ústřední hřbitov Brno. Další hřbitovy mají například městské části Komín, Královo Pole, Líšeň, Soběšice, Žebětín a Židenice.

Déle otevřeno i jinde

Rozšíření otevírací doby plánují také další větší města v regionu. Ve Vyškově budou mít tři hřbitovy, které město spravuje, od soboty do pondělí otevřeno až do 20 hodin, tedy o dvě hodiny déle než obvykle. O několik hodin déle zůstanou návštěvníkům přístupné i hřbitovy ve Znojmě a v Blansku.

Hřbitov v Hodoníně bude do konce října otevřený standardně od 7 do 19 hodin. V listopadu bývá otevřeno do 17 hodin. Představitelé města nyní jednají o prodloužení otevírací doby 1. listopadu do 19 h a 2. listopadu do 22 hodin.

Déle otevřený zůstane v následujících dvou víkendech hřbitov ve Šlapanicích na Brněnsku. Přístupný bude až do 22 hodin. Lidé tam také mohou využít nové parkoviště vedle hřbitova.

VIDEO: Policisté a strážníci se na hlídání hřbitovů vybavili moderní technikou.

Fotogalerie
5 fotografií