Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

VZP si nového šéfa nezvolila. Náměstek zuří z připojování k „vyšehradské schůzce“

Autor: ČTK, Mii, sova - 
26. října 2020
14:04

Dost možná to bylo hlavní téma záhadné schůzky ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), pravé ruky premiéra Andreje Babiše (ANO) Jaroslava Faltýnka, ředitele ostravské fakultní nemocnice Jiřího Havrlanta a dalšího, dosud nepotvrzeného muže - volba nového šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ta mohla proběhnout již dnes, správní rada se ale na žádném jménu nedohodla. ČTK to sdělil mluvčí pojišťovny Vlastimil Sršeň. Jako o kandidátu se mluví o náměstku VZP Davidu Šmehlíkovi, ten měl být také podle ČT čtvrtým účastníkem „vyšehradské schůzky“. Šmehlík ale účast odmítá. O pozici se má ucházet i Havrlant.

Nový ředitel musí být zvolen do začátku prosince, kdy končí druhý mandát současnému řediteli Zdeňku Kabátkovi. Jeho protikandidátem je podle médií již zmíněný náměstek David Šmehlík. Další plánovaná pravidelná schůze rady je 30. listopadu. Ve hře je podle předsedkyně správní rady a poslankyně Věry Adámkové (ANO) i schůze mimořádná v dřívějším termínu.

„Žádná jména nepadala. Jednali jsme o právním rámci volby ředitele, podle zákona a jednacího řádu,“ řekla k pondělnímu jednání novinářům Adámková. Podle ní žádná jména ani padnout nemusí, navrhují se až ve chvíli, kdy je bod volby zařazen na program jednání.

Video  Prymula o ministerstvo bojuje: Neodstoupím, na vše mám vysvětlení!  - ČTK
Video se připravuje ...

Prymula chtěl vyměnit „Vojtěchovi lidé“

VZP je největší zdravotní pojišťovna v zemi. Má 5,9 milionu klientů. Podle původního plánu měla letos hospodařit s příjmy 215,6 miliardy korun a s o 30 milionů nižšími výdaji. „Pro příští rok je podle zdravotně pojistného plánu na péči vyhrazeno 230 miliard korun. Počítá s navýšením platby za státní pojištěnce o 1700 korun,“ dodala Adámková. Podle ní bude zdravotně pojistný plán pojišťovny, který je jejím rozpočtem, schvalovat rada na jednání 30. listopadu.

Správní rada VZP má 30 členů. Deset z nich vybírá vláda na návrh ministra zdravotnictví, další jsou z řad poslanců. Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že navrhoval vládě jejich výměnu, protože to byli lidé bývalého ministra Adama Vojtěcha (za ANO), například jeho bývalý náměstek Filip Vrubel.

Šmehlík: Byl jsem doma s rodinou

Podle Prymuly o tom kabinet zatím nejednal, protože na obměně není „všeobecný souhlas, primárně premiéra“. Podle ČT má Šmehlík podporu 16 členů rady i předsedy vlády Andreje Babiše (ANO).

Česká televize také uvedla, že Šmehlík byl účastníkem noční schůzky ministra Prymuly s šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. Šmehlík to ale odmítl, tvrdí, že byl doma s rodinou. „Na milion procent prohlašuji, že jsem tam nebyl,“ řekl v rozhovoru pro Lidovky.cz. „Bez jakéhokoli odzdrojování si někdo dovolil to říct v médiích. Tomu nerozumím. Nikdo se mě nezeptal, nikdo mi nevolal, ani neznámé číslo,“ řekl serveru.

Prymulu zachytil deník Blesk, jak ve středu v noci vychází bez roušky z uzavřené restaurace. Vyfotografoval pak také Faltýnka. Dalším účastníkem noční schůzky byl ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant. Podle ČT je také on jedním z kandidátů na nového ředitele VZP.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Michal Snobl ( 26. října 2020 15:39 )

Šmehlíku vem post vrátného a přestaň lhát.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa