Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prymula uprostřed krize „neuteče“: Po konci na ministerstvu pomůže vládě v expertní skupině

Autor: ČTK - 
25. října 2020
18:18

Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) se bude dále podílet na boji s epidemií jako člen vládní expertní skupiny. Po prohlídce záložní nemocnice v pražských Letňanech to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Prohlídky s Babišem se účastnil i Prymula.

Ten v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že nechce exekutivní angažmá, ale na boji s epidemií se plánuje podílet z pozice experta. Je podle svých slov v kontaktu s mezinárodní skupinou odborníků, kteří se pandemií zabývají.

Prymulu zachytil Blesk, jak ve středu v noci vychází bez roušky z uzavřené restaurace. Ty musí být kvůli šíření koronaviru pro hosty mimo provoz, mohou mít do 20:00 otevřené jen výdejové okénko. Babiš v pátek proto ministra vyzval k rezignaci. Prymula poté uvedl, že nic neporušil a sám rezignovat nehodlá. Předseda vlády pak navrhl Prymulovo odvolání. Ten v neděli řekl, že je připraven rezignovat, jakmile bude znám jeho nástupce.

„Já jsem skutečně v tuto chvíli okamžitě připraven rezignovat, ale musí tady být nástupce, komu to předám,“ řekl ministr v České televizi. Dodal, že jakmile bude kandidát na ministra zdravotnictví, funkci předá. „Nemůžeme nechat ministerstvo bez hlavy v době, která je velmi krizová,“ dodal. Premiér zopakoval, že slíbil prezidentovi Miloši Zemanovi, že jméno kandidáta na nového ministra nezveřejní, dokud se s ním prezident nesejde. To se má stát v úterý.

Premiér v pátek řekl, že by nový ministr mohl nastoupit do funkce ve čtvrtek. Pokud by se to skutečně stalo, Prymula by se zařadil mezi nejkratší dobu sloužící ministry v porevoluční historii. Rekord drží Karolína Peake (LIDEM), která byla v roce 2012 v čele ministerstva obrany pouhých osm dní.

Video  „Absolutní katastrofa,“ hřímá Babiš a chce Prymulovu rezignaci. Jinak ho odvolá.  - ČTK
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 25. října 2020 21:11 )

jako náměstek ministra zdravotnictví v zimě podcenil epidemii, stejně ji podcenil jako poradce Babiše v srpnu, ten nás nezachrání, ten tak pomůže sobě a dceři

villon ( 25. října 2020 21:05 )

Je potřeba vydojit z českýho státu co to dá. Primule potřebuje asi ještě další státní zakázky, pořád si ještě nenahrabal dost. Rozkrádat začal už ve špitále v Hradci a díky anofertu, první skutečně profi firmě zabívající se kradením ve velkém stále stoupá. Pokaždý když ho někde vyhodí tak povíší.
Čaulidi, gratulki k tomu, co jste si zvolili.

kahuja ( 25. října 2020 20:41 )

Prymula je podle svých slov v kontaktu s mezinárodní skupinou odborníků, kteří se pandemií zabývají.

Aha, tak ten nový ministr zdravotnictví bude nosit tomuhle jedinému expertovi z celého Česka tašku .
Babiš na to má ministra,a ministr na to má experta, expert na to má kamarády v zahraničí. Nikdo za nic nikdy nemůže a neodpovídá a takhle si tu krásně žijeme.

Jirik-ta ( 25. října 2020 18:44 )

je dobrej

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa