Obřad začal v 9:30, kdy bylo do obřadní síně vpuštěno přesně 10 rodinných příslušníků známé herečky, včetně malé pravnučky, která celý obřad usedavě plakala. Po úvodní melodii síní zazněly písně Věry Špinarové Jednoho dne se mi vrátíš a Toulám se od Brontosaurů.

Nad rakví promluvil její kamarád René Kekely. „Měla ráda humor i nadsázku, hlavně černý humor, který nikdy neztrácela, a mám pocit, že s ním i odešla," řekl. „Byla to taková herdekbaba, která dokázala postavit všechny do latě. Uměla zařvat, ale uměla naučit. A to bylo důležité," řekl. „V posledních letech byla režiséry nedoceněna, proto bych rád poděkoval režisérovi Zdeňku Troškovi, u kterého si zahrála naposledy," dodal.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Jany Andresíkové (†79), čarodějnice z Arabely: Zemřela nedoceněná! Hana Höschlová, Jan Jedlička

Video
Video se připravuje ...

Zesnulá čarodějnice z Arabely Andresíková (†79): O depresích a zlomeninách! CNN Prima news

Kekely zavzpomínal i na to, jak s humorem brala i své časté zlomeniny, na které kvůli slabým kostem trpěla. „Jednou doma upadla a rozdrtila si obě ramena. Po třech hodinách se doplazila k telefonu a zavolala si záchranku, jejíž členové ji pak našli na zemi v neskutečné poloze, s každou rukou v nepřirozeném úhlu - Co to vyvádíte, paní Andresíková, zděsili se. To víte, hledám si nejpohodlnější polohu do rakve, rozesmála je."

Zaznělo i poděkování lékařům, kamarádce, která se o ni starala i Herecké asociaci. Na závěr zazněla poslední píseň Karla Gotta Srdce nehasnou, kterou nazpíval s dcerou Charlottkou. Úplnou tečkou za smutečním obřadem byla slavná znělka z Arabely, která paní Janu proslavila.

„Její rodiče byli rozptýleni a to si přála i ona, ale kdy to proběhne, zatím kvůli stávajícím opatřením nevíme," řekl po pohřbu hereččin zeť.

Video
Video se připravuje ...

Kam uloží Andresíkovou (†79)? Po pohřbu promluvil zeť! Hana Höschlová, Jan Jedlička

Herečku už dlouho trápily zdravotní problémy. Rehabilitovala po operaci zlomeného krčku, na jaře se navíc její Alzheimerova choroba zhoršila natolik, že byla prohlášena za nesvéprávnou.

Andresíková, rodačka z Kroměříže, vystudovala brněnskou JAMU a poté odešla do Prahy. Dva roky byla členkou Divadla Za branou, poté působila na volné noze. Své zkušenosti předávala na DAMU a na Soukromé herecké škole v Praze. 

Výrazně se uplatnila i v dabingu, často propůjčovala hlas Whoopi Goldbergové (64). V roce 2010 jí byla udělena Cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství. Poslední výraznou filmovou příležitostí Andresíkové byla Lady ve filmových Kameňácích Zdeňka Trošky (67).

Video
Video se připravuje ...

Takhle Andresíková (†79) popsala sebevraždu manžela: Jak když bouchne šampaňské... FTV Prima

Fotogalerie
67 fotografií