Představitelé města, městské části Brno-střed, turistického informačního centra a další zapojení partneři hledali kompromis a nakonec se shodli na podobě adventních trhů.

„Náměstí Svobody rozsvítí vánoční strom, letos 14 metrů vysoká jedle z bílovického polesí. Strom bude již tradičně i na Zelném trhu a Moravské náměstí opět ozdobí oblíbené vánoční kolo. Halouzkův betlém najde opět svoje místo na Dominikánském náměstí,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Budou chybět akce, které by přilákaly velký počet lidí na jedno místo. Rozsvícení vánočního stromu bude 27. listopadu bez kulturního doprovodu a ne v jednu určitou hodinu.

Bez hudebních vystoupení

Řemeslné a prodejní stánky budou stát na náměstích a v ulicích s bezpečnými odstupy. Zatím ale není jisté, zda bude k mání trdelník, punč či další pochutiny.

„Gastronomické stánky zatím neplánujeme stavět, ale pokud se situace zlepší, doplníme nabídku prodejem jídla a pití například v podobě zimních zahrádek nebo food trucků. Zkrátka něčeho mobilního,“ uvedla Adéla Nováková z turistického informačního centra.

Podle ní vznikl flexibilní model, který může pružně reagovat na aktuální epidemickou situaci. „Vynechají se také oslavy Silvestra i velké hudební produkce,“ dodala Nováková.

Pletené Brno

Adventní atmosféru dále podpoří bohatá světelná i další výzdoba centra města. Vánoce v Brně budou mít také novou vizuální podobu. „Jedná se o pletené vzory odkazující k vánočním svetrům, ze kterých se vypletou různé, ryze brněnské vzory," zakončila Nováková.

Fotogalerie
12 fotografií