„Nerozumím tomu. Standa by mimo zahradu beze mě nikdy nešel. Když se ze sklepa nevracel, hledala jsem ho a později volala policii,“ zoufá si Mitregova žena Žofie.

Sousedi tvrdí, že Mitrega byl na svůj věk čiperný a aktivní. „Moc hodný pán, bývalý řidič autobusu. Se ženou patřili do Klubu českých turistů, všechny hory v kraji prochodili,“ říká jeden z nich.

Mitregu hledali policisté po okolních kopcích i v Tyře. „Poslední zpráva je, že našli v lese nad domem jeho čepici,“ dodává místní žena. „Rodina muže viděla naposledy 6. října ráno doma. Odtud zřejmě odešel a dosud se nevrátil,“ podotýká policejní mluvčí Karolína Bělunková.

Právě v Tyře se v roce 2009 také ztratila zkušená turistka Anna Szmeková (60) z Českého Těšína. Měsíce se po ní pátralo. Marně. Nakonec ji soud po dvou letech prohlásil za mrtvou.

Zmizel i Karel a Ondřej

Před měsícem zmizel i Karel Ondra (71) z Jistebníku na Novojičínsku. „Naposledy ho viděli 27. září v Ostravě – Porubě. Poté volal příbuzným, že se ztratil někde na Svinovských mostech. Domů se nevrátil, telefon má nedostupný,“ poznamená policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Rodina a kolegové z práce doufají v návrat Ondřeje Krasuly (29) z Opavy. Pohřešuje se od 5. října. Mobil nechal doma. „Mluvila jsem se synem ten den telefonicky. Řekl, že má před noční, že naše setkání necháme na 8. října,“ vypověděla na policii maminka. Jenže na noční směnu už nedorazil.

V Moravskoslezském kraji je od roku 2000 dosud pohřešovaných 273 osob. „Bez určení data začátku zmizení evidujeme 32 lidí,“ líčí mluvčí policie Zlatuše Viačková.

Po dvou letech mrtvý

Pokud se pohřešovaný člověk nenajde, soud ho obvykle po zhruba dvou letech prohlásí za mrtvého. „Pro policii však pátrání tímto aktem nekončí. Hledá pohřešovaného do doby, než je nalezen živý či mrtvý,“ upřesní Viačková.

Podle jejího kolegy, zkušeného pátrače se mohou lidé najít i po mnoha letech. „Vzpomněl si na případ z devadesátých let, kdy pro jednoho muže bylo jednodušší „zmizet“, než dále žít v nevyhovujícím partnerském vztahu, nebo procházet anabází rozvodu,“ zmíní policejní mluvčí.

Fotogalerie
20 fotografií