Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Do obchodů míří Vánoce: Figurky už teď, koledy za pár dní. Jak dárky ovlivní covid?

Autor: Markéta Mikešová - 
21. října 2020
05:00

Výhledy na příštích několik týdnů nejsou kvůli druhé vlně nemoci covid-19 příliš pozitivní. Pokud však kritické období přečkáme, čekají nás po něm svátky a při troše štěstí třeba i sníh. Obchody v Česku už se na nadcházející vánoční sezónu připravují, některé již vytáhly vánoční zboží a oprašují výzdobu, kterou nasadí hned po Dušičkách. Brzy se dočkáme i koled. Stále je tu ale velká otázka – jak koronavirus ovlivní shánění dárků? Zástupci supermarketů v Česku jsou přesvědčeni, že zas taková změna nenastane.

Venku sice teprve žloutnou listy, pro obchody ale začíná to nejintenzivnější období v roce – Vánoce. Letos jejich význam může být o to větší, že pro mnohé podnikatele můžou představovat způsob, jak si přilepšit po „tragickém“ letošním roce, který se nesl v duchu pandemie koronaviru.

Zatím není jasné, jestli bude povolené zajít ven na svařák, sledovat rozsvícení obecního vánočního stromečku, nebo si koupit na trhu pečené kaštany. Ve vzduchu stále visí hrozba celostátního lockdownu, který by veškeré takové aktivity zakázal. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) budou rozhodující následující dny.

Video  Babiš po Prymulovi a Zemanovi vyzval lidi: Zůstaňte doma, s rodinou, jděte jen do práce  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

„Ve středu, pravděpodobně ve středu, se rozhodne, zda ta opatření, která vláda přijala, jestli fungují. Jestli se nám podaří zbrzdit ten obrovský nárůst pandemie, nebo budeme muset přemýšlet o dalších opatřeních,“ sdělil premiér v nedělním proslovu, který zveřejnil místo pravidelného hlášení. „Rozhodne se, jak to bude dál, jak to bude na Vánoce. Všichni bychom si přáli, abychom měli alespoň trochu normální Vánoce. Já v to pevně věřím. Je to na nás,“ neztrácel naději.

Výzdoba na přelomu října a listopadu

Jedno jisté je – předávání dárků si lidé neodpustí. A i kdyby došlo na nejhorší, tedy celostátní vypnutí ekonomiky, supermarkety by zřejmě zůstaly otevřené, jako tomu bylo na jaře. Jejich provozovatelé si tak příliš nemusí dělat hlavu s tím, co přijde, a mohou pokračovat v přípravách na Vánoce jako normálně.

Tyto přípravy skutečně probíhají, jak Blesk Zprávám potvrdily zástupci firem. V mnoha případech již první várku vánočního zboží vytáhly, takže si můžete zlepšit náladu cukrovinkou už teď v říjnu. „Aktuálně jsou v prodejnách k dispozici klasické figurky a čokoládové vánoční balíčky, ale také jedlé dekorace na vánoční stromeček,“ prozradila Blesk Zprávám mluvčí Lidlu Iveta Barabášová. „V následujících týdnech plánujeme rovněž nabídku dalšího vánočního zboží, jako jsou dekorace vhodné do interiéru i exteriéru, balicí papíry nebo ozdoby na vánoční stromky,“ dodala.

I ředitel komunikace obchodů Albert, Jiří Marečka, říká, že vánoční nabídka je již aktuální téma. „Dárky a trvanlivé potraviny spojené s Vánoci zařazujeme do naší nabídky v dostatečném předstihu, aby si je zákazníci mohli nakoupit v klidu před začátkem vánočního shonu. S blížícími se Vánoci sortiment, včetně čerstvých produktů, dál rozšiřujeme. Roste také zájem zákazníků, stejně jako prodeje tohoto druhu zboží,“ popsal Marečka. A prozradil, kdy se lidé v Albertech dočkají tematických dekorací: „Na příchod adventu už musí být obchody nazdobené do vánoční nálady, proto výzdobu instalujeme od začátku listopadu.“

Také řetězec Globus „rozjede“ Vánoce už za pár dní. „V Globusu naplno odstartuje vánoční sezóna na přelomu října a listopadu. V sortimentu nabídneme 70 % novinek, a to od hraček, dárkového zboží, přes oblečení a dárková balení různých pochoutek,“ nastínila pro Blesk Zprávy Lutfia Volfová z oddělení komunikace. Vlastní cukroví a vánočky začne obchod péct v polovině listopadu.

Podobně supermarkety Kaufland připraví sladkosti za pár dní, s dalšími produkty ještě trochu počkají. „Zboží s vánoční tématikou nasazujeme obvykle ve stejném období roku. Záleží však na dané skupině zboží. Například čokolády a čokoládové figurky přicházejí v jiném období než vánoční dárky, které zařazujeme do prodeje o něco později. Čokoládové cukrovinky můžete na našich prodejnách vidět již od nadcházejícího týdne. Oproti tomu alkoholové a kosmetické balíčky budou v nabídce v průběhu měsíce listopadu,“ vysvětlila mluvčí řetězce Renata Maierl.

Lidé omezí návštěvy a budou šetřit

Chystané produkty, které by mohly sloužit jako dárky, však příliš pandemii koronaviru kopírovat nebudou. Obchody neočekávají, že si lidé letos pod stromečkem budou dávat dramaticky odlišné předměty. „Předpokládáme, že letošní poptávka bude kopírovat minulé roky. Zákazníci se tradičně zajímají o dřevěné hračky,“ míní mluvčí Lidlu Barabášová.

Roušky a dezinfekce pak mají supermarkety standardně k dostání od jara, tak není důvod je zařazovat do nabídky speciálně kvůli svátkům.

Nicméně vánoční chování zákazníků letos přeci jen bude asi trochu jiné. Podle výzkumu Equa bank opět posílí role e-shopu, kde chce nakupovat až 60 procent Čechů. Plánují navíc šetřit a utratit maximálně 5000 korun. „Již nyní si pětina Čechů myslí, že pandemie ovlivní to, jak jsou zvyklí trávit vánoční svátky. Čtvrtina připouští, že vlastně zatím neví, zda to změní jejich Vánoce, a polovina Čechů si nepřipouští, že by koronavirus jejich Vánoce ovlivnil,“ zjistila banka.

Celkem 15 procent Čechů podle výzkumu už nyní ví, že návštěvy během Vánoc omezí. 40 procent se rozhodne podle toho, jaká bude aktuální situace, a třetina zmínila, že nedovolí koronaviru jakkoliv zasáhnou do jejich průběhu Vánoc.

picoda ( 21. října 2020 12:53 )

Nina Vargov ( 21. října 2020 10:15 )

Tyhle výzkumy jsou vždyky zajímavé počtení. Rozhodně souhlasím, e-shopy vedouu už celkem dlouhou dobu a teď k tomu ještě tahle situace. No ještě, že to banky ulehčují všemožnými vychytávkami. Třeba u Equa stačí potvrdit online platbu otiskem v aplikaci a peníze jen lítaj

xiioma ( 21. října 2020 10:05 )

23. 3. 2020 Babiš : „Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou odpovědnost.“

strfnadice ( 21. října 2020 09:29 )

Takhle brzy ten vánoční shon a zmatek na mě působí depresivní a v tyhle době katastrofa, jsem zvědavá kdo jim udělá ty závratný tržby když min 30 procent lidí je bez práce, se mi tady v tom státě ty prachy ani nechce utracet

strfnadice ( 21. října 2020 09:25 )

Takhle brzy vánoční ten vánoční chaos a výzdoba na mě působí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa