Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Provokatéři a zatarasené ulice? Rozhodně ne! Policie se ohradila proti spekulacím chuligánů po demonstraci

Autor: pom, mka - 
21. října 2020
05:01

Dlažební kostky, odpadkové koše, dýmovnice, lahve i polena! To vše létalo proti policejním těžkooděncům při nedělní demonstraci proti vládním nařízením na Staroměstském náměstí. Na tu se sjely zhruba dva tisíce lidí, mezi nimi chuligáni, kteří se po předčasném ukončení akce pustili do policie. Po střetu se začaly objevovat informace o tom, že ho ve skutečnosti vyprovokovali policejní provokatéři a že policisté zatarasili všechny únikové cesty. Proti tvrzením se policie rázně ohradila. 

Hned po skončení demonstrace, kde policisté zajistili celkem 144 lidí, se začaly objevovat názory, podle nichž se mezi demonstranty skrývali policisté v civilu, kteří konflikt záměrně vyprovokovali. „Nastrčení policejní provokatéři na několika různých místech začali nabádat dav ke konfliktu - skrytí policisté házeli plastové koše na své kolegy z pořádkové jednotky,“ uvedli ve svém vyjádření Hooligans.cz.

Důkazem má být video, na němž jeden z účastníků demonstrace zachycuje okamžik, kdy policista v civilu, oblečený v černé bundě, černých kalhotách a černé čepici, přichází k policejnímu autu přistavenému na okraji náměstí, nasedá a odjíždí. „To mě po*er, policajt, ty vole, dělá tady bordel a teď vyjíždí autem,” komentuje to autor. Policista je ale na záběru vidět jen několik vteřin a žádná jeho násilná činnost tam zachycena není.

Policisté se proti takovému tvrzení rázně vymezili. „Policie ČR se ohrazuje proti spekulacím šířeným na sociálních sítích, kde jsou policisté v civilu označováni za policejní provokatéry a iniciátory včerejšího násilného střetu. Na videu je policista antikonfliktního týmu, který se přesouvá plnit služební úkoly na jiné místo,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Úvaha, že pár minut předtím úmyslně vyvolal konflikt mezi policií a fanoušky a následně před zraky všech odjel policejním vozidlem, podle ní vůbec nedává smysl. Muž měl nasazenou reflexní vestu s označením antikonfliktního týmu, tu si ale před opuštěním místa sundal. „Bezkonfliktní opuštění místa v reflexní vestě antikonfliktního týmu bylo ve vyhrocené situaci nereálné. Z toho důvodu opouští místo vždy bez vest,“ vysvětlila.

Zatarasené cesty?

Někteří z účastníků také uvádějí, že po rozpuštění demonstrace neměli Staroměstské náměstí kudy opustit, policie podle nich zatarasila všechny východy. „Zavřeli nám všechny ulice a nahnali nás jak, pardon, prasata na porážku!“ popsala Vendula. I to policie důrazně odmítla. „Z taktických důvodů byly uzavřeny ulice Pařížská a Kaprova,“ potvrdil ředitel pražské policie Tomáš Lerch. Pro demonstranty však byly vytyčeny ostatní ulice, kterými měli místo v klidu opustit, na to je také organizátor upozornil.

Policie zároveň poukazuje na to, že to stovky z nich hned po skončení neučinily. „Lidé stáli na sochách, další si to točili a fotili, místo aby ihned odešli,“ upozornila policejní mluvčí Eva Kropáčová. Další východy z náměstí podle mluvčí byly uzavřeny až ve chvíli, kdy to bylo potřeba kvůli zákroku proti demonstrantům, kteří na policii útočili. „Lidé ale každopádně mohli odcházet z náměstí, v ulicích pouze probíhaly filtry, aby byli zachyceni radikální demonstranté. Kdo chtěl, mohl odejít,“ dodala Kropáčová.

Video  Chuligáni rozpoutali na Staromáku peklo  - ČTK
Video se připravuje ...

Dva obvinění

Při protestech bylo zraněno celkem 25 policistů, dva museli být převezeni do nemocnice. Podle policejního prezidenta Jana Švejdara jeden z nich utrpěl těžký otřes mozku po zásahu skleněnou lahví.

Z trestného činu bylo podezřelých 14 z celkem 144 demonstrantů, jež policisté zajistili. Dva z nich už byli obviněni z trestného činu výtržnictví a násilí proti úřední osobě, hrozí jim až čtyřleté vězení. Úklid náměstí od rozházených odpadků, střepů a dalšího nepořádku, co po rváčích zůstal, vyšel na 23 132 korun. Během demonstrace byly také zničeny dva odpadkové koše, které už pracovníci Pražských služeb nahradili novými. 

priserka ( 21. října 2020 12:30 )

horalysa:

priserka ( 21. října 2020 12:27 )

Santusak: normální člověk s nebude prát s nikým... duté hlavy si potřebují něco dokazovat.

krapotkin ( 21. října 2020 11:52 )

Ten se teď fláká doma, kaká strachy, protože simuluje coronu. Ať chcípne rudý zmetek.

priserka ( 21. října 2020 10:20 )

Pokud jsem jelito bez mozku, a takových tam byla většina, nechám se vyprovokovat. Normálně myslící člověk nebude dělat bordel jen pro to, že bordel dělá vedle stojící

marmat ( 21. října 2020 09:28 )

KONSPIRACI o porovokatérech sestříhaj a vyfejkujou na čí povel ???
Snad se TO dozvíme ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa