Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Test dezinfekčních gelů a sprejů: Který nelepí, nepáchne a kůži nevysušuje?

22. října 2020 | 06:00

Jestliže se nám ještě nedávno hodily dezifenkční gely hlavně na cesty, dnes se bez nich nehneme na krok. Spousta z nich ale nepříjemně lepí, ruce vysušují, a navíc jsou příliš cítit po alkoholu. Pokud hledáte nějakou voňavější, ale přesto účinnou variantu, máme pro vás několik tipů!

Při nákupu dezinfekčních gelů či sprejů se vždy zaměřte na složení. Nejdůležitější složkou každého produktu je alkohol, jehož obsah by měl být minimálně 60 %. Ve výčtu složení se vždy nachází na prvním místě složky s názvy ethanol (líh), alcohol denat nebo isopropyl alcohol. Alkohol je důležitý z toho důvodu, že zabíjí mikroorganismy tak, že napadne jejich vnější membránu a naruší ji. 

Jiné dezinfekční gely mají na prvním místě ve složení napsanou vodu. Toto složení sice ničí bakterie, s viry si ale poradit nedokáže, a to právě kvůli redukci alkoholové složky. Dávejte si také pozor na syntetickou složku triklosan, která ruce sice ochrání před viry a bakteriemi, avšak byla zařazena na seznam nebezpečných látek s negativním účinkem na lidské zdraví.

Dezinfekční gely a spreje používejte s mírou

Dezinfekční gely používejte po jízdě hromadnou dopravou, po návštěvě obchodu, pokud se dotýkáte různých madel, saháte na veřejné předměty a zařízení, tedy lavičky, kliky dveří, poštovní schránky... V žádném případě by však dezinfekční gely neměly úplně nahradit důkladné mytí rukou. Mějte na paměti, že používáte produkty s obsahem alkoholu, který může ruce vysušovat. Můžou se pak objevit vyrážka či popraskání.

 

Čisticí gel s panthenolem Indulona, 69 Kč (80 ml)

Čisticí gel s panthenolem, Indulona, 69 Kč (80 ml)
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Dlouho jsem hledala ideální dezinfekční gel do kabelky, protože mě nebavilo tahat s sebou větší balení oblíbených značek nebo gely, které jsou ve skle a jsou těžké nebo mají třeba pumpičku. Nikdy nevíte, jestli se v kabelce neuvolní... Tento gel od Indulony to u mě vyhrál. Gel příjemně voní, má lehký nádech citrusové vůně. Dávkuje se jednoduše zmáčknutím celé plastové lahvičky, balení se vám vejde i do kapsy. A co je nejlepší: stačí ho opravdu jen maličké množství, takže se nebojte, že by vám nevydržel. Tato dezinfekce nelepí, poměrně rychle se vsákne a nemám ani pocit, že by pokožku na rukou vysušovala.

Známka jako ve škole: 1

Dezinfekční gel s aloe vera a bambuckým máslem NEQI, 79 Kč (100 ml)

Dezinfekční gel s aloe vera a bambuckým máslem, NEQI, 79 Kč (100 ml)
Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií.

Další z řady čisticích gelů, které neobsahují jen alkohol a nutné složky, ale i něco navíc pro komfort vašich rukou. Tento má v sobě ještě aloe vera a bambucké máslo a je veganský. Na první přivonění mi přišlo, že cítím jen alkohol, ale po chvilce se rozvinula příjemná vůně aloe vera. Vstřebává se rychle, ale trošku přece jen lepí.

Známka jako ve škole: 2

Čisticí gel na ruce s aloe vera, Aromatica, 87 Kč (75 ml)

Čisticí gel na ruce s aloe vera, Aromatica, 87 Kč (75 ml)
Autor: archiv firem

Koupíte na www.aromatica.cz

Stejně jako většina gelů, tak i tento po nanesení smrdí po alkoholu. Během chvilky se však tento nepříjemný zápach promění v jemnou vůni mě připomínající okurku, ale přitom je to aloe vera. Ihned se vsákne a nezanechává na rukou žádný nepříjemný lepkavý nebo vysušující pocit. Cena je také velmi příznivá. 

Známka jako ve škole: 1

Čisticí gel na ruce s dračím ovocem Sephora Collection, 95 Kč (30 ml)

Čisticí gel na ruce s dračím ovocem, Sephora Collection, 95 Kč (30 ml)
Autor: archiv firem

Koupíte na www.sephora.cz nebo v kamenných prodejnách.

Na první dobrou mě zaujal roztomilý růžový design, který se hodí do každé dámské kabelky. Bála jsem se, že bude lepit, ale nic takového se nedělo. Rychle se do pokožky vsáknul a zanechal na ní příjemnou jemnou vůni. Pokud vám nebude sedět zrovna dračí ovoce, můžete vybírat ještě mezi melounem, grepem a kokosem.

Známka jako ve škole: 1

Čisticí gel na ruce s kokosovým olejem Oriflame, 129 Kč (50 ml)

Čisticí gel na ruce s kokosovým olejem, Oriflame, 129 Kč (50 ml
Autor: archiv firem

Koupíte na oriflame.cz

Příjemnou změnou oproti klasickým dezinfekcím byla vůně kokosu. Dezinfekční gel vůbec nelepí a během chvilky se vsákne. Mile mě také překvapilo, jak byly ruce po chvilce díky kokosovému oleji hladké a jemné na dotek. Balení se navíc vejde do každé kabelky. Za mě super produkt!

Známka jako ve škole: 1

Antimikrobiální sprej na ruce Dermsanit, Saloos, 159 Kč (100 ml)

Antimikrobiální sprej na ruce Dermsanit, Saloos, 159 Kč (100 ml)
Autor: archiv firem

Koupíte na saloos.cz

Tak jestli jsem z něčeho netečná, tak z páchnoucí dezinfekce na ruce, která nejenže lepí, ale i vysušuje pokožku rukou. Konečně jsem ale přišla na produkt, který mi 100% vyhovuje. Nejedná se přímo o gel, ale o jemný bezoplachový čisticí sprej. Okamžitě se vsákne, nemám po něm nepříjemný ulepený pocit, a navíc nádherně voní po citrusech! Voní natolik, že by jeden ani neřekl, že obsahuje 70 % alkoholu. Má navíc praktické balení, takže se vejde do každé kabelky, škoda jen toho staromódního obalu. Zbytečně produktu škodí a nemusí být atraktivní pro zákazníky. Přitom je to podle mě doslova objev roku!

Známka jako ve škole: 1

Čisticí gel na ruce For Life and Madaga, 160 Kč (50 ml)

Čisticí gel na ruce, For Life and Madaga, 160 Kč (50 ml)
Autor: archiv firem

Koupíte na www.forlifeandmadaga.com

Hned po nanesení jsem trochu křivila nos, protože mě do něj praštil typický zápach alkoholu. Během sekundy byl ale pryč a nahradila jej neutrální vůně. Přípravek je opravdu jemný, vsákne se během chvilky a neměla jsem pocit vysušených rukou. Součástí je praktická pumpička, díky které nanesete přiměřené množství. Líbí se mi navíc design produktu, oproti jiným gelům působí elegantně.

Známka jako ve škole: 1

Antibakteriální sprej na ruce Dew Of Dawn, HAAN, 179 Kč

Antibakteriální sprej na ruce Dew Of Dawn, HAAN, 179 Kč
Autor: archiv firem

Koupíte na www.aurio.cz nebo v parfumeriích FAnn.

Tenhle šikovný pomocník se neztratí! Je to jedna z nejlepších dezinfekcí, které jsem vyzkoušela, a to z několika důvodů. Nejenže je v dokonalém balení, které vypadá super, ale i má takovou velikost, že se vejde do každé kabelky. Také dávkování je super, akorát množství, které opravdu potřebujete. Další důležitá pozitivní vlastnost je, že nelepí a nepáchne alkoholem, naopak má moc příjemnou vůni. Vyrábí se několik různých vůní, takže si můžete vybrat tu, která vám bude nejlépe vyhovovat. Přestože je to docela malé balení, vydrží překvapivě dlouho. Obsahuje také aloe vera, takže nevysušuje. Navíc 20 % z každého prodaného gelu jde na výstavbu studní v Africe.

Známka jako ve škole: 1

Dezinfekční gel s mátou a vřídelní solí Manufaktura, 229 Kč (215 ml)

Dezinfekční gel s mátou a vřídelní solí, Manufaktura, 229 Kč (215 ml)
Autor: archiv firem

Koupíte na www.manufaktura.cz nebo v kamenných prodejnách.

Pokud už nemůžete vůni klasických dezinfekčních gelů ani cítit, pořiďte se ten od Manufaktury. Má v sobě totiž vedle klasických složek, které chrání před viry, bakteriemi a plísněmi, i mátu, panthenol a tea tree. Stačí ho opravdu malé množství, abyste v něm očistila své ruce, rychle se vstřebává a vůbec nelepí. Navíc po něm nejsou ruce vysušené jako po ostatních gelech.

Známka jako ve škole: 1

Přírodní dezinfekční gel Veronica Organics, 380 Kč (100 ml)

Přírodní dezinfekční gel Veronica Organics, 380 Kč (100 ml)
Autor: archiv firem

Koupíte na www.ladybio.cz

Musím říct, že zápachu klasických dezinfekčních gelů mám už opravdu plné zuby. Když se mi tedy do rukou dostal tento český přírodní produkt, který ihned po nanesení ruce zahalí do příjemné vůně citrusů, byla jsem nadšená! Vedle toho, že gel ruce zbavuje nečistot, bakterií a plísní, je jeho dezinfekční složka obohacena o hyaluron, který na sebe váže vodu, zanechává pokožku hydratovanou, pomáhá hojit drobné ranky a zlepšuje pružnost pokožky. Nelepí, nevysušuje a ruce jsou voňavé a jemné na dotek. Složení je veganské.

Známka jako ve škole: 1

 

Autor: Aneta Valešová
Video se připravuje ...