Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Malý velký frajer“ Jirka (13): Chlapce po posměchu od spolužáků ocenila za roušky armáda i ministryně

Autor: luv - 
20. října 2020
19:30

Třináctiletý Jirka Ž., který šil roušky pro své spolužáky, se ponejprve ve škole setkal s výsměchem. Nyní jeho dobročinnost a úsilí sklízí plody a Jirka dokonce získal ocenění přímo od armády. Chlapec se den poté osobně setkal s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou, která si několik roušek z chlapcovy „dílny“ koupila. Jirkův příběh nekončí, naopak pokračuje dál. 

Příběh, který začal úplně nevinně a nyní obráží internet, žije dál a má neuvěřitelnou sílu. Jirku už oslovily nejen známé osobnosti, ale i armáda. Ve čtvrtek se chlapec osobně setkal s vrchním praporčíkem Armády ČR Petrem Smikem. „Mne i vojáky posádky Praha oslovila Jirkova potřeba pomáhat. Právě nezištná pomoc a týmová hra – to jsou hodnoty, které my, vojáci, ctíme. Jirka si zaslouží naši velkou podporu,“ řekl Smik.

„Teď je potřeba, aby se každý z nás nějak zapojil a pomohl ostatním, ať spolužákům, seniorům, nebo nemocným. Prostě všem, kteří to potřebují. Mě zrovna baví šití roušek. Chtěl bych jednou vystudovat nějakou uměleckou školu, ale mám rád i počítače. To mladší brácha by chtěl být vojákem!“ říká třináctiletý Jirka. Ten od armády dostal například maskáče, psí známky se svým jménem a také armádní roušky.

Jirko, díky!

Jirka dlouho nezahálel a hned druhý den se setkal s ministryní Janou Maláčovou (ČSSD).  „Když jsem narazila na příběh Jirky Ž., nevěřila jsem vlastním očím. Mladý student vyrábí krásné roušky a chce pomoci.... A dnes přišel den D. S Jirkou jsme se potkali u nás na ministerstvu a musím říct, že tenhle klučina na mě opravdu udělal dojem! Ve svých 13 letech ví, jak důležité je pomáhat, a nevzdává se... Jirko, děkuju! Moc ráda budu roušku z tvojí »dílny« nosit,” uvedla na facebooku Maláčová.

Když jsem narazila🙏 na příběh Jirky Žáka, nevěřila jsem vlastním očím. 👀 Mladý student vyrábí krásné roušky 🥰 a chce...

Zveřejnil(a) Jana Maláčová dne Pátek 16. října 2020

Jirkovy roušky nosí dokonce i herci ze seriálu Sestřičky. „Nám se Jirkovy roušky líbily, a tak jsme jej oslovili, zda by byl ochotný ušít nějaké i pro nás na natáčení," řekla PR manažerka seriálu Sestřičky Kateřina Kotalová. 

Trnité začátky

„Můj syn už několik týdnů šije roušky. Chtěl je rozdávat ve škole, dozvěděl se, že jsou hnusný a on divnej. Je nešťastnej,” těmito slovy začal neuvěřitelný příběh malého chlapce. Během pár dní obletěl tento facebookový příspěvek internet a na sociálních sítích chlapce podpořilo přes čtyřicet tisíc lidí.

Doslova se strhla vlna solidarity i pomoci, kterou Jirkova maminka jistě nečekala, když se se synovým příběhem 2. října svěřila na sociální síti. „Opravdu si vážím všech reakcí a děkuju, že jste mi pomohli ukázat Jirkovi, že svět je ještě v pořádku!” cení si paní Anna na facebooku. Jirkovi tím chtěla dokázat, že svět není tak zlý, že je dobrý, a také to dokázala! K jeho snaze už se stihlo vyjádřit značné množství lidí, včetně politických špiček naší země.

Netušila jsem co spustím...😊každopádně Jirka je na škole v přírodě. Šťastnej a spokojenej, se spolužákama v pohodě. A to...

Zveřejnil(a) Anička Žaková Zieglerová dne Středa 7. října 2020

frantacizek ( 20. října 2020 20:18 )

ale mnohem rozumnější by bylo, kdyby vláda na základě licence na tohle Technické univerzity v Liberci nechala vyrobit x milionu roušek s tím, že výrobce to udělá za nějaký minimální zisk a rozeslala to občanům do schránek, ty výrobní náklady tam nejsou vůbec vysoké a je to podstatně účinnější než jakákoliv látková stran prostupnosti kapének a viru samotného..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa