Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čechovi hrozí na Slovensku doživotí: Při demonstraci radikálů údajně zaútočil na policisty

Autor: ČTK - 
20. října 2020
13:09

Slovenská policie obvinila jednatřicetiletého českého občana a také jednoho Slováka, že na sobotním protestu proti koronavirovým opatřením v Bratislavě házeli po policistech kameny a dlažební kostky. Oběma mužům hrozí v případě prokázání viny u soudu řada let vězení. Za trestný čin útoku na veřejného činitele v době vyhlášeného nouzového stavu totiž může být uložen přísnější trest.

Několik stovek fotbalových fanoušků a příznivců krajní pravice demonstrovalo před sídlem úřadu slovenské vlády. Policisté proti davu demonstrantů, který na ně házel kameny, dlažební kostky či láhve, použili slzný plyn a vodní dělo.

„Hozené předměty opakovaně zasáhly policisty do přilby na hlavě, do hrudníku a dalších míst na těle,“ uvedl policejní mluvčí Michal Szeiff k obvinění zmíněné dvojice, kterou strážníci zadrželi. Druhým obviněným je muž ze severu Slovenska.

Obviněným hrozí vězení na 12 až 25 let, případně dokonce doživotí. S tímto přísným trestem za útok na veřejného činitele počítá slovenský zákon pro případ, že zmíněný delikt viník spáchá například za nouzového stavu. Ten platil na Slovensku v souvislosti s koronavirovou krizí i v době sobotní demonstrace, a to spolu se zákazem shromažďování více než šesti osob.

Podobná demonstrace se konala v neděli v Praze. Policisté při protestech proti vládním protiepidemickým opatřením zadrželi 144 lidí. Část demonstrantů se po oficiálním konci akce na pražském Staroměstském náměstí střetla s policií. Házeli na policisty láhve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie použila slzný plyn, vodní dělo a zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly.

jansochor ( 20. října 2020 15:38 )

Politik se nedostavil, jistě by též dostal šutrem, poslal zbaběle místo sebe policajta. Nejsi též nějaký zbabělý politik? Proč žádný politik nepřišel mezi lidi obhájit se? Proč jsou to takoví ubožáci schovaní před lidmi ve Strakovce? Tak nad tím se zamysli ubožáku.

sebr ( 20. října 2020 15:23 )

Myslíš, že dažební kostka proti policajtům je ten správný argument? Bral bych tě, kdybys šel před Strakovku a tam si zaházel šutram na politiky. Jenže na to jseš připosranej a ukájíš se na policajtech, protože tam bys dostal na budku dřív, než by se pro ten šutr sehnul. Ubožáku!!!

jansochor ( 20. října 2020 15:11 )

Lidi s tvojí filosofií udávali kdysi Židy, respektovali tím zákony. Nebyl jsi ty jedním z nich?

jansochor ( 20. října 2020 15:07 )

Brzy budou demonstrace ve všech městech tak jako v roce 1989, ale nebude to už tak sametové. Proti brutální policii brutální obrana. Čech byl podpořit slovenské bratry, slovenští bratři přijeli podpořit nás Čechy do Prahy. Jsem rád že alespoň v tom nás hadrák nerozdělil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání