„Zbořením spolkového domu brněnských Němců skončila jeho 54letá existence. Dům vytvářel ve městě etnickou protiváhu Besednímu domu, spolkovému sídlu česky hovořících Brňanů,“ řekl Blesk.cz etnograf Michal Doležel. Celých 75 let se nevědělo, že zbytky Německého domu se na Moravském náměstí stále ještě nacházejí!

Našli i neotevřenou lahev vína

Dělníci se nyní při sondování statiky náměstí pro chystanou stavbu nového parku prokopali až do sklepení bývalého Německého domu. Ta jsou nečekaně zachovalá. Ukrývají po 75 let řadu předmětů - třeba i neotevřené lahve říšského vína, které už nestačili utíkající nacisté vypít!

„Nyní se dá obtížně procházet třemi místnostmi, zhruba ze dvou třetin jsou zasypané sutí. Při bourání Německého domu v roce 1945 byly totiž klenby některých sklepů úmyslně proraženy. Byla do nich sypána suť z domu, aby se vyplnily,“ vysvětlil znalec podzemí Aleš Svoboda.

Archeologové myslí, že podzemí nakonec vydá velkou část suterénu Německého domu. „Suť, kterou byly sklepy zasypávány, kuželovitě zaplnila prostor sklepa, nerozšířila se však do boků. Podle prvních posouzení se zdá, že klenby jsou v dobrém stavu,“ dodává Svoboda.

Deutsches Haus byl pýchou...

Stavba Deutsches Haus (Německého domu) probíhala v letech 1888 až 1891 a na dnešním Moravském náměstí stál do roku 1945. Byl postaven v historizujícím stylu. Budova sloužila jako spolkový dům podobně jako český Besední dům. Byla střediskem brněnských Němců, konaly se zde výstavy, koncerty, plesy, oslavy, byla zde mimo jiné knihovna a kavárna. Dominantou byl velký slavnostní sál pro téměř 2000 hostů.

...dominantou Brna...

Brno získalo na konci 19. století v Německém domě svou prvořadou městskou dominantu. Výsostnou pozici domu ve středu města tehdy ještě upevnila nově proražená Kostelní (dnešní Rašínova) ulice, která spojila Lažanského (Moravské) náměstí s Velkým náměstím (náměstím Svobody).

...i symbolem válečné poroby

V době 2. světové války sloužila budova výhradně činnosti nacistických organizací, NSDAP, Hitlerjugend a dalším - zejména důstojnickým – klubům. Dům se tak stal v očích českých Brňanů symbolem nacistické okupace. V bojích o Brno v dubnu 1945 byl poškozen dělostřelbou a zničen požárem. Před troskami domu byli pohřbíváni rudoarmějci, kteří padli v bojích v ulicích Brna.

Na místě nenáviděného domu je park

Průzkum bude pokračovat i v následujících měsících, až do půlky března 2021. Brno zná zatím výsledky pouze jedné sondy z plánovaných devíti. „Až budeme mít výsledky kompletní, rozhodneme spolu s odborníky o dalším postupu. Pro bezpečnou stavbu parku pak bude klíčový posudek statika,“ shrnul starosta Brna-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Fotogalerie
21 fotografií