Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jsou to ženy, nebo muži? 14 androgynních celebrit, které sklízejí úspěch svou výjimečností

23. srpna 2023 | 06:00

Čím specifičtější, tím lepší. Dnešní svět je svobodnější než kdy dříve. Patří totiž diverzitě, osobní odlišnosti a kouzlu charakteru. V dětství se možná tito talentovaní jedinci potkali se šikanou, nyní za svůj ojedinělý vzhled sklízejí ovace. Které celebrity si získaly srdce davů fanoušků díky své vzácnosti?

Eddie Redmayne

Měkké ženské rysy herci dopomohly věrohodně ztvárnit transformaci muže, který se rozhodl pro změnu pohlaví. Není divu, že za hlavní roli ve filmu Dánská dívka byl nominován za nejlepší herecký výkon na Oscara. Snímek si získal srdce mnoha diváků. Nechybí mu totiž odlehčenost se satirickým humorem v kontrastu s dramatem, které jeho hlavní postava prožívá při přípravě na samotnou komplikovanou operaci.

Tilda Swinton a Gwendoline Christie

Tyto dámy jsou si svým neobvyklým vzhledem velmi podobné. Jsou pro ně totiž typické bledá, porcelánová pleť, nevýrazné obočí a blankytně modré oči. Vzhled připomínající pravou aristokratku. A touto tezí nejsme totiž daleko od pravdy. Tilda se narodila roku 1960 v Londýně do staré aristokratické rodiny. Nejdříve vynikala ve škole, na West Health Girls‘ School dokonce navštěvovala stejnou třídu jako princezna Diana, poté promovala na prestižní Cambridgeské univerzitě a později vládla divadelním prknům. Od těch se dostala na filmová plátna a diváci od ní očekávají neočekávané. Co pro jiné herečky může znamenat úskalí, pro Tildu je výzvou a potěšením. Zhostila se nespočtu rozporuplných postav – od mužských rolí přes ryze ženské až po pohádkové.

Dámy však spojuje ještě jedna věc – abnormální výška. Tilda dosahuje téměř 180 cm, Gwendoline přes 190 cm. Ta pro magazín Rolling Stone v rozhovoru o své nejvýraznější roli Brienne z Tarthu v seriálovém fenoménu Hra o trůny sdělila veřejnosti úskalí i dar této žensky netypické výšky. „Celá léta za mnou chodily ženy na ulici, které měly minimálně o 10 centimetrů méně než já, že konečně rády vidí ženu, která je vyšší než ony samotné. Popisovaly se jako obři, outsiderky. Zní to možná nadneseně, ale opravdu cítím skrze svou práci herečky jakési poslání v tom, že mohu upozornit na lidské odlišnosti, jinou mentalitu, které jen tak nevídáme. A pokud mám tu příležitost si zahrát outsidera (role Brienne ve Hře o trůny, pozn. red.), cítím, že můžu dělat opravdu něco dobrého,“ uvedla herečka.

Bill Kaulitz

Pamatujete si na německou chlapeckou skupinu Tokio Hotel, která se proslavila na počátku 21. století? Po mladých zpěvácích doslova šílely davy pubertálních slečen, a ani já jsem nebyla výjimkou. A nebránil nám v tom ani fakt, že frontman kapely Bill Kaulitz svým kontroverzním vzhledem připomínal spíše dívku. Stylizoval se do emo stylu, a stal se tak jeho věrným patronem. Dívky se na jeho popud líčily stejně jako on – rámovaly si oči černými stíny a vlasy si nechávaly vystříhat na skráních. V kapele měl velkého parťáka – dvojče Toma, který je nyní manželem světové modelky Heidi Klum.

Ruby Rose

Homosexuální modelka a herečka se vždy cítila spíše jako muž a už jako malé děvče si šetřila na složitou operaci a hormonální léčbu, které byly pro ni velkým přáním. Změnu pohlaví si však rozmyslela a prozatím ji neplánuje. V dětství byla dětmi brutálně šikanována, nejen fyzicky, ale i psychicky, což vedlo až k neúspěšným pokusům o sebevraždu. Ruby se netají ani tím, že bojovala s problémy duševního zdraví, byla jí diagnostikována klinická deprese. Nyní je silnější než kdy dříve. Ruby o své pohlavní identitě natočila v roce 2014 krátký autobiografický film, který má neuvěřitelných 54 milionů zhlédnutí.

Podívat se na něj můžete zde: 

A které další celebrity vynikají svým androgynním vzhledem?

Mezi ně rozhodně patří herec Jared Leto, který si ve filmu Klub poslední naděje zahrál transsexuálního Rayona, či herec Cillian Murphy, jehož filmoví kritici nazývají chameleonem. Na seznam patří ale i herečka Glenn Close, která se v 90. letech proslavila jako démonická Cruella De Vil v rodinné komedii 101 dalmatinů.

Dále pak modelka a herečka Milla Jovovich, herečka a zpěvačka Zoë Kravitz, která je dcerou známého rockera, zpěvačka Lady Gaga, herečky Charlotte Gainsbourg či Hilary Swank nebo zpěvačka Laura Pergolizzi vystupující pod pseudonymem LP.

Autor: Žaneta Podlahová