Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za „d*bila“ Babiše to schytala po Maláčové i Fridrichová. Neprofesionální podraz, zní z Rady ČT

Autor: Sabina Dračková - 
20. října 2020
06:05

Řekla o šéfovi, že je „d*bil a udělal v tom bordel“. Jenže šlo o premiéra a ministryni práce, kterou při tom pravděpodobně bez jejího vědomí natočili a pak i odvysílali na veřejnoprávní stanici. Skandál, který způsobilo několik vteřin z pořadu 168 hodin, tak v Česku v pondělí téměř zastínil i koronavirová témata. Veřejnost i odborníci se kromě samotného výroku ministryně Jany Maláčové (ČSSD) na adresu Andreje Babiše (ANO) přou o to, jestli bylo správné záběry pořídit a odvysílat. Neshodují se ani členové Rady ČT. Pro některé je to podraz, jiní v tom vidí veřejný zájem. Pochybnosti jsou i na Kavčích horách. Proč po záběrech sáhli, vysvětlila pro Blesk Zprávy dramaturgyně a moderátorka pořadu Nora Fridrichová.

„To je bordel, co ten Babiš udělal, a teďkon to všichni musíme slíznout. To je d*bil. Pardon, s prominutím. Děkuju. Nashle,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová o premiérovi Andreji Babišovi v pořadu České televize 168 hodin.

Jenže ze záběru je patrné, že Maláčová, která má s Babišem na spoustu věcí jiné názory, v tu chvíli nejspíš vůbec neví, že je kamera stále zapnutá. Nemluví k divákům, ale ke členům štábu, už ani není v obraze a odchází.

Reportáž o selhání státu

Česká televize ale i přesto záběr použila a odvysílala. Bylo to v reportáži nazvané Selhání státu. Autorky Jana Gerleová, Zuzana Černá a spoluautor David Sebíň v ní hledají odpovědi na to, kdo je viníkem dramatického nárůstu nakažených a zemřelých, ekonomických problémů v souvislosti s nemocí covid-19 a zda se opravdu vývoj nedal předem vypočítat a zasáhnout.

„Jak to, že nás virus zasáhl nepřipravené? Kdo za to může?“ ptá se moderátorka a dramaturgyně publicistického pořadu Nora Fridrichová, když reportáž uvádí. Autoři také zjišťují, zda někdo nenese trestněprávní odpovědnost.

Z výpovědí respondentů, kteří v reportáži vystupují, vyplývá, že vláda skutečně věděla, že když zavede přísná opatření později, nakazí se víc než dvojnásobek lidí. Měla k tomu výpočty a grafy. Autoři upozorňují, že vláda otálela v době, kdy byly krajské a senátní volby a premiér Babiš sebevědomě tvrdil, že situaci zvládá. Po téměř deseti minutách na samotném konci reportáže, která se nesla ve vážném duchu, ale začíná hrát hudba jako z komické scénky a na scénu přichází ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Už zmíněné věty nakonec doplňuje omluvou a s úsměvem odchází.

Není však zasazeno do kontextu, o čem byl natáčený rozhovor a co přesně Maláčová označila slovem „bordel“ - tedy zda měla na mysli konkrétní téma, nebo celou koronavirovou situaci v Česku.

Fridrichová: Maláčová dovysvětlovala

A právě tím, že reportáž byla o hledání viníka a Jana Maláčová za něj prý označila Babiše, se hájí dramaturgyně a moderátorka pořadu Nora Fridrichová. „Ministryně Maláčová naznačila směr, kterým by se tyto úvahy mohly vést. Zcela jednoznačně označila za viníka této tristní situace pana premiéra,“ řekla Blesk Zprávám šéfka „sto šedesát osmičky“ s tím, že Maláčová zkrátka poodhalila, co se děje ve vládním týmu.

V původním rozhovoru podle ní Maláčová mluvila k aktuální situaci. „Ten rozhovor oficiální se vedl v tom duchu, proč vláda až teď schvaluje ošetřovné, ona se to pokoušela nějak vysvětlit a poté, co rozhovor skončil, tak to kolegům novinářům ještě dovysvětlila,“ říká Fridrichová. „Janu Maláčovou považuji za zkušenou političku, která ví, že když jsou kamera a mikrofon, tak je nutné počítat s tím, že jsou zapnuté,“ doplňuje.

Nemáme s nimi „držet basu“, nejde o sprostá slova, míní dramaturgyně

Fridrichová také zdůrazňuje, že politici a novináři by neměli být bráni tak, že jsou na jedné lodi, jde podle ní o protistrany. „Novináři prostě kontrolují politiky při výkonu jejich funkcí a neplatí, že když politik něco sděluje veřejnosti a poté novináři říká něco, co více dokumentuje skutečný stav věcí, tak že ten novinář s ním má držet basu,“ brání postup sebe a svých kolegů s tím, že novináři při komunikaci s politiky zastupují veřejnost.

Fridrichová také dodává, že je z různých zdrojů patrné, že atmosféra ve vládě není dobrá. Pro sprostá slova se prý nejde daleko. „My jsme shodou okolností věděli, že když se konal Ústřední krizový štáb, tak vzduchem létala taková slova, že ta kdyby někdo publikoval, tak by ten článek opravdu nemohly číst děti,“ říká.

Podle dramaturgyně ale ani tak nejde o sprostá slova. „Politici na adresu jiných politiků mluví před kamerou sprostě docela často, konkrétně premiér Babiš je tímhle docela známý a často na záznamech kamer tyto záběry jsou,“ říká Fridrichová a dodává: „Já se k těmto záznamům často dostanu, ale odvysílala bych je pouze, pokud obsahují informaci, kterou si veřejnost zaslouží vědět, což to, co si jeden politik myslí o druhém, není.“

K výroku ministryně Jany Maláčové na adresu premiéra Andreje Babiše. Jeho odvysílání považuji za zcela ve veřejném...

Zveřejnil(a) Nora Fridrichova dne Pondělí 19. října 2020

To, jestli záběr použijí, prý zvažovali. Pro hrál podle Fridrichové i fakt, že mezitím ve Francii policie začala dělat domovní prohlídky členům vlády, aby zjistila, zda neměli informace, na základě kterých by postupovali jinak a země by si s koronavirem poradila lépe. „Odvysílala bych to znovu, ale muselo by to mít tyto kontury,“ dodává s tím, že vždycky zvažuje veřejný zájem.

Místopředseda Rady ČT: Neprofesionální podraz

Právě veřejný zájem v tomto odvysílaném kousku ale nespatřují třeba někteří členové Rady České televize. Ti mají v popisu práce hlídat vedení ČT a zejména to, jak hospodaří. Na obsah nemají žádný vliv, mohou jej pouze komentovat.

Podle místopředsedy Rady ČT Daniela Váni není jasné, v čí prospěch je tato informace zveřejněná, podle něj jde o „neprofesionální podraz“. „Kdyby chtěli být upřímní, tak řeknou, že jim žádná cesta není dost špinavá na to, aby mohli kopat do vlády,“ dodává kriticky Váňa.

Zneužití přepracované političky, říká Váňa

Podle něj tento postup škodí dalším novinářům České televize, protože politici budou předpokládat, že je mohou kdykoliv točit na skrytý záznam. „Vášně v myslích těchto reportérů převládají nad jejich profesionalitou,“ dodává a uznává, že s použitím záběrů však politici mají počítat, ale Maláčová si podle něj pouze v dobré víře ulevila. „To jsou praktiky, které frčely v 90. letech, když novináři nosili zapnuté skryté kamery v taškách a pak se chlubili, jak vyzráli na lumpárny, ale toto není žádná lumpárna. Toto je pouze zneužití přepracované političky,“ míní s tím, že v této době je rozdmýchávání sporů cynické.

V podobném duchu byl kritický i Maláčové předseda Jan Hamáček (ČSSD). Na rádiu Impuls řekl, že ČT se specializuje na to, že se tváří, že vypíná kameru, ale pak čeká, „na čem politika uloví“. Podle předsedy sociálních demokratů je taková žurnalistika za hranou.

„Pokud ČT nebude mít sílu už ani toto označit za veřejnoprávního média nedůstojné a neetické, tak už fakt nevím, proč vlastně má etický kodex,“ říká pro Blesk Zprávy místopředseda Váňa.

Video  „Příště se na vás vys*rem?“ Schillerová o hlášce, angličtině i dopadu viru na peněženky Čechů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Šéf mlčí, na „Kavkách“ se to prý řeší

Jak se k celé věci staví vedení zpravodajství ČT, není jasné. Blesk Zprávy oslovily i ředitele zpravodajství a sportu Zdeňka Šámala. „Nebudu se k tomu vyjadřovat do médií, doporučuji tiskovou mluvčí,“ odpověděl redaktorce.

Tisková mluvčí však poslala pouze již známé stanovisko, že se to na Kavčích horách řeší. „Včerejší reportáž pořadu 168 hodin, v níž zazněl výrok ministryně Maláčové, považujeme za hraniční, a proto se jí interně zabýváme. Pokud to bude třeba, necháme přezkoumat postup a použití záběru Etický panel ČT,“ napsala mluvčí ČT Karolína Blinková.

„Nejhorší ředitel zpravodajství“

„Je to otázka novinářské etiky, a ta byla hluboce porušena,“ míní radní Jiří Kratochvíl. Ředitel zpravodajství Šámal si podle něj nedovede „ukočírovat“ své redaktory a další. „On není schopen řídit tak velkou organizaci, on si spíš hledá svoje poklady,“ říká člen Rady ČT a dodává: „Pan Šámal je nejhorší ředitel zpravodajství, kterého jsem zažil, a to jsem v televizi od roku 67.“ Pro Blesk Zprávy také naznačil, že by bylo namístě přistoupit k personálním změnám.

Video  Takto radní České televize hlasovali o odměnách pro přítomného generálního ředitele Petra Dvořáka. Podívejte se, kdo zvedl ruku pro "nulu" a kdo odsouhlasil víc než milion a půl. Hlasování doprovázel drobný zmatek (24. 6. 2020).  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Šarapatka reportéry brání

Na straně Fridrichové je však třeba další člen Rady ČT, Zdeněk Šarapatka. Ten ve svém vyjádření nejprve cituje z etického kodexu instituce:

„Česká televize respektuje neveřejnost lidského soukromí a právo každého učinit předmětem svobodného rozhodnutí, co ze svého soukromí zpřístupní jiným osobám. Jestliže však původně soukromé počínání může ovlivnit věci veřejného zájmu (například výkon funkce nebo dodržování právních norem), může po zvážení všech okolností o takovém jednání informovat, a to zvláště ve vztahu k osobám veřejného zájmu.“

Radní Šarapatka upozorňuje, že výrok zazněl z pozice ministryně a zveřejnění bylo ve veřejném zájmu. „Nešlo totiž o žádné soukromé počínání paní Maláčové, ale o její zřetelné označení předsedy vlády Andreje Babiše za konkrétního viníka (spoluviníka) stávající kritické situace s následky ochromení země a statisíci nemocnými a mrtvými, to vše z úst jeho vládní kolegyně,“ uvádí.

Kodex České televize: Čl.15.1: "Česká televize respektuje neveřejnost lidského soukromí a právo každého učinit...

Zveřejnil(a) Zdeněk Šarapatka dne Pondělí 19. října 2020

Jako důvod, proč bylo použití záběrů namístě, Šarapatka uvádí také to, že vláda a premiér nechtějí chybu přiznat. „Platit koncesionářský poplatek za politickou mlhu, naprosté lži a růžové nátěry stovek rakví s českými oběťmi čínského viru je pro pokrytce,“ říká Šarapatka a přidává poděkování Noře Fridrichové a jejím kolegům.

Video  Maláčová o vyhazovech z práce, Antiviru či home office. V létě chce do Portugalska, řekla v Epicentru na Blesk.cz.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 26. října 2020 16:34 )

Molocha ČT platíme prakticky všichni, proto by se měla projevovat k jednotlivým subjektům neutrálně, ale takto nevím, která skupina, politická nebo ekonomická, její významné jednotlivce v jejím vedení uplácí. Kdo by měl rozprášit skupinu, která ČT používá jako svoje zlaté tele? Kdo z ní vymete propagátory bolševizmu, hlavně Dovořáka, výborného redaktora bojového časopisu Palcát, prý byl v KSČ jen rok, ale co další roky učení kandidáta na členství. A vláda? Je v ní opět perla, Maláčová, obsoloventka čehosi na univerzitě K. Marxe v Německu. Možná si kromě úst občas pouští naplno i svoje vibrující koule jako jedna z bývalých ministriň.

paralenka ( 20. října 2020 23:45 )

Na víc ani nemáš - a bude hůř, za chvíli se díky prostatě ani na to nezmůžeš! Sorry, ale na ty ubohé příspěvky nelze reagovat jinak, ty možná tajně žereš koblihy, proto jich máš plnou huhu, ale rozhodně tím neodhadneš lidi, kteří je nežerou ani nevolí!

paralenka ( 20. října 2020 23:40 )

Celé je to ubohé, obzvlášť pan Šámal tomu nasadil korunu, ale svinstvo neokecá ani plkáním o veřejném zájmu! Jeho silně politické ladění včetně poděkování aktérům jen potvrzuje, že ČT, kterou s nechutí musíme platit, není!­!!ve­řejno­práv­ní, tudíž ani objektivní podle onoho: Padni, komu padni! Že se nezralá ženská stala ministryní, je další aspekt této hnusoty - Hamáček prostě vybral nevychovanou ženskou, o níž se mylně domníval, že na to má. Bohužel, ani náhodou!!! Kdybych já tady v návalu emocí napsala, že je Maláčová debo, už by mě mazali! Jejího veřejného de*ila naopak ještě mnozí oceňují. Směšné!

denisz ( 20. října 2020 23:37 )

Pozor na výrazy. Zblbnutý prosťáček, bez vlastního
kritického myšlení, se pozná, když se ohání Márou,
či koblihou trollem estébákem Burešem, ovcemi a
dalšími pirátskými výrazy z dílny Jakuba Horáka.

denisz ( 20. října 2020 23:26 )

Bláznivá aktivistka Fridrichová je známá
svoji dehonestaci Babiše, Zemana a chválou
na strany v demobloku. Tak se zařadila, neboť
to jinak neumí a široký rozhled a intelekt
nemá. V ČT má protekční pozici. Jen většině
diváku to vadí. Absolventka podivné školy
sociálních věd, kde jim šlo asi jen o peníze,
si dnes myslí, že je nejchytřejší. Jinak
formát 168 hodin je dobrý. Byl by asi lepší
bez ni. Jinde by ji asi ale nevzali. Musíme
její občasné trapasy i podrazy snášet dál.
Možná ji noví, konečně neutrální, v Radě TV
Filipová a Veselý domluví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa