Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pražské vysokoškolské koleje se kvůli koronaviru vylidňují. Zůstalo jen několik tisíc studentů

Autor: ČTK - 
19. října 2020
17:24

Pražské vysokoškolské koleje se pozvolna vylidňují. Důsledkem je opatření vlády proti epidemii koronaviru, v rámci kterého měly koleje být zavřené, respektive směli na nich zůstat pouze studenti s povolenými výjimkami. Celkem jich na kolejích zůstalo něco málo přes deset tisíc, přičemž největší část tvoří studenti Univerzity Karlovy a ČVUT.

Vláda minulé pondělí kvůli rostoucímu počtu nakažených s covidem-19 v Česku rozhodla, že vysokoškolští studenti musí opustit koleje, pokud mají bydliště jinde v ČR. Výjimku dostali studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů nebo ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi ve školách. Zůstat na kolejích mohou také studenti, kteří se nemohou vrátit domů kvůli riziku nákazy, nebo jsou v karanténě. Ačkoli podle opatření nesmí být ostatní na kolejích od minulé středy, některé vysoké školy jim daly na vystěhování čas do konce uplynulého týdne.

Tisíce a jednotlivci

Mluvčí škol, které oslovila ČTK, dnes potvrdili, že studenti, kterých se opatření týkalo, již z kolejí odešli. V případě Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) zbývají podle mluvčího Michala Janovského jednotlivci, se kterými to škola řeší.

Většina studentů na kolejích UK a ČVUT v těchto ubytovacích zařízeních nadále zůstane, protože se na ně vztahují výjimky z opatření nebo jde o cizince. Čestné prohlášení o rizikovosti svého odjezdu do jiného bydliště, nebo o tom, že mají bydliště na koleji, odevzdalo na UK 1 098 studentů a na ČVUT 2 500. „K minulému týdnu odešlo z kolejí celkem 450 osob,” uvedl Petr Podzimek z tiskového oddělení UK. Na kolejích univerzity podle něj zůstalo 6 758 lidí. Podobně na koleji ČVUT setrvalo kolem 5 000 studentů, uvedla Jana Kosturská ze Správy účelových zařízení ČVUT v Praze.

Video  Rektor Univerzity Karlovy Zima: Jsme v nejistotě, kdy a jak se opatření proti koronaviru rozvolní  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Stovky mladých lidí pobývají nadále i na kolejích dalších pražských vysokých škol. Například Vysoká škola ekonomická (VŠE) měla podle mluvčí Martiny Mlynářové ubytovaných 1 450 studentů, kteří mají bydliště v ČR a týká se jich usnesení vlády. Z nich 320 vyplnilo prohlášení, díky kterému mohou zůstat, takže studentů odjelo 1 130, řekla Mlynářová. „Dále na kolejích zůstali cizinci, kterých je asi 1300,” doplnila.

Na kolejích České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) je nyní ubytováno 533 lidí včetně cizinců. Odešlo 1 185 studentů, uvedla mluvčí ČZU Karla Mráčková. Koleje VŠCHT podle mluvčího Michala Janovského opustilo z důvodů různých omezení od konce září asi 900 studentů z celkového počtu 1500. Prohlášení, podle kterého mohou Češi na kolejích zůstat, odevzdalo na ČZU 204 a na VŠCHT 150 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa