Hořet začalo 16. října 2008 krátce po 19. hodině, první volající nejprve oznámil požár stánku jednoho z vystavovatelů v levém křídle budovy. Plameny podle něj dosahovaly do výše asi dvou metrů, už za dvě minuty ale volali další lidé s tím, že celé levé křídlo Průmyslového paláce je v plamenech. První jednotky vyrazily v 19.14. „Poté se všechny telefony rozdrnčí a do příjezdu první jednotky na místo zásahu obdrží krajské operační středisko téměř 50 oznámení,“ vzpomíná velitel zásahu Josef Křen v časopise 112.

„Zrovna jsme byli před Výstavištěm, když se nad ním objevily až třicetimetrové plameny,“ vyprávěl tehdy Blesku svědek katastrofy František Certa. Záři z požáru prý tenkrát viděli lidé až na kraji Prahy v Bohnicích.

První jednotka hasičů na místo dorazila v 19:20, hasiči hned začali s průzkumem objektu a zjistili, že se v něm už nikdo nenachází. V okolí Výstaviště ale probíhaly různé kulturní akce, kde se nacházely skupiny lidí, ty se hned s pomocí policie ukončily a jejich účastníky odvedli do bezpečné vzdálenosti od požáru. Žár byl tak velký, že se nedalo přiblížit na méně než třicet metrů a v okolí se roztékaly plastové květináče a tlampače.

Vodní stěna

Hasiči se rozhodli, že prvotním úkolem bude zaměřit se na rozhraní střední části paláce a levé křídlo, které bylo v plamenech. Cílem bylo oddělit nezasaženou část budovy od požáru tzv. vodní stěnou. Plameny už v ten moment vyšlehávaly až nad střechu budovy. Na místo přijíždějí další jednotky hasičů z celé Prahy a v 19:44 byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Do rozhraní střední části budovy a levého křídla dopadá v tu chvíli asi 6 tisíc litrů vody za minutu. 

V zasaženém křídle se postupně hroutí celá konstrukce budovy. „Ve 20.28 hodin se provádí celkový průzkum na střeše v centrální části. V tomto okamžiku velitel zásahu konstatuje, že se pravděpodobně podaří zachránit celou střední i pravou část objektu,“ popsal velitel zásahu. V půl deváté bylo na místě už přes 70 vozidel a skoro tři stovky hasičů.

Požár de podařilo lokalizovat ve tři čtvrtě na devět, zhruba hodinu a půl poté, co na místo dorazili první posádky. Tou dobou museli být také dva z hasičů ošetřeni kvůli popáleninám.

Další nebezpečí

V devět hodin se objevila zpráva, že ve sklepě budovy může být větší množství rtuti. Kvůli tomu si museli všichni zasahující hasiči nasadit dýchací techniku, nakonec se však podezření nepotvrdilo. Ve 22:40 se již začaly některé jednotky vracet na své základny. Krátce po jedenácté hodině už odjela většina hasičů, někteří tu však zůstali a dohlašovali zbytky požáru. To pokračovali ještě celé dopoledne během následujícího dne.

Příčinou byl vařič

Již den poté se začalo vyšetřovat příčiny požáru, který podle prvních odhadů způsobil škody za 800 milionů korun. Požár vyšetřovala expertní komise, která v květnu 2009 prezentovala své závěry. Ukázalo se, že požár vznikl v kuchyňce jednoho ze stánků na tehdejším veletrhu zubařské techniky, který na Výstavišti probíhal. Na vařiči vzplály hořlavé předměty a od nich plameny rychle přeskočily na okolní stánky a na dřevěnou konstrukci stropu levého křídla.

Nesmírně složitý zásah

„Zásah byl nesmírně složitý z hlediska nasazení sil a prostředků. Všechny síly a prostředky bylo proto nutné nasadit tak, aby nedocházelo k dalšímu šíření požáru,“ uvedl o akci tehdejší velitel zásahu zásahu Josef Křen v časopise 112. „Díky velkému nasazení a příkladné odvaze zasahujících příslušníků se podařilo požár zastavit. V neposlední řadě pak u obdobných případů musíme mít notnou dávku štěstí. Tento požár se svým rozsahem a následky řadí k největším v historii České republiky. Odhadnutá škoda byla stanovena na jednu miliardu korun,“ dodal.

Fotogalerie
20 fotografií