Anglická královna Alžběta II. se na jaře letošního roku kvůli koronavirové pandemii přestěhovala z Buckinghamského paláce do Windsoru, aby minimalizovala riziko nakažení se virem covid-19. V jejím pokročilém věku by pro ni totiž mohlo být zcela fatální. Nyní se poprvé po více než půl roce hlava britské monarchie opět objevila na veřejnosti. Ukázala se sice světu na slavnostní ceremonii uspořádané při příležitosti jejích 94. narozenin, kdy pro ni byla dodatečně na windsorském nádvoří uspořádána vojenská přehlídka, až teď se však vypravila do společnosti. A okamžitě se na její hlavu nesla vlna kritiky.

 Alžběta II. ve čtvrtek 15. října 2020 navštívila Laboratoř pro obranné vědy a technologie (DSTL) v anglickém Porton Down, tedy vědecký park poblíž města Salisbury, kde si prohlédla energetický kryt a ukázku zbraní a taktik používaných v kontrarozvědce. Rovněž se setkala s vědci, kteří pracovali před dvěma lety na případu otrávení bývalého ruského agenta Sergeje Skripala novičokem, a všem potřásla rukou. Na tom by samozřejmě nebylo nic divného, kdyby se ovšem po dobu této společenské události jakkoliv chránila proti koronaviru.

VIDEO: Ikonické outfity britské královny Alžběty II.

Video
Video se připravuje ...

Ikonické outfity britské královny Alžběty II. youtube.com_RoyalFashionChannel/bpž; profimedia

Nicméně ani ona, ani princ William, jenž jí dělal společnost, na sobě po celou dobu neměli ani roušku, ani ochranné štíty, ani rukavice, a dokonce ani nedodržovali od ostatních lidí potřebný odstup… Zkrátka se chovali, jako kdyby se jich pandemie nebezpečného viru, která již druhou vlnou zuří po celém světě, vůbec netýkala. A to byla voda na mlýn mnohých kritiků britské monarchie. „Pardon, ale tohle nebyl ten nejchytřejší krok královské rodiny, protože virus v naší zemi stále zuří a my míříme do dalšího lockdownu,“ postěžoval si na twitteru například moderátor Piers Morgan (55).

Královna svým ignorováním všech nařízení prý dává jasně najevo, že není potřeba se chovat tak, jak to po lidech požadují hygienici. Místo toho, aby členové slavné rodiny s modrou krví šli svému lidu příkladem, prý naopak nevědomky podporují odpírače nošení roušek. Ostatně, proč by se měli nechat omezovat „obyčejní lidé“, když tak nečiní ani jejich veřejní představitelé?

Buckinghamský palác se proti kritice ohradil tvrzením, že všech 48 zúčastněných, kteří přišli s královnou a princem do užšího kontaktu, podstoupilo test na koronavirus – s negativním výsledkem. Zároveň však mluvčí královny potvrdili, že nemít roušku bylo jejím svobodným a vědomým rozhodnutím...

VIDEO: Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem

Video
Video se připravuje ...

Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem Reuters

Fotogalerie
122 fotografií