Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Osm statečných“, co pobavili Čechy. Kdo jsou muži, kteří kryli záda Prymulovi při projevu

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
16. října 2020
05:30

Roman Prymula si tento týden odbyl svůj první projev směrem k národu coby ministr zdravotnictví. Po pondělním odkladu na něj došlo v úterý a řadu lidí zaujalo aranžmá, které pro to ministr a jeho tým zvolili. Jako nehybné křoví zapůsobila na mnohé občany osmička mužů v rouškách, která kryla v úterý Prymulovi záda. Lidové tvořivosti dala tahle podívaná prostor přirovnávat scénu ke známým filmům jako Star Wars, Men in black či Pán prstenů, jiní pociťovali až nepříjemnou naléhavost. Kdo jsou však ve skutečnosti muži, kteří se postavili za Prymulu? Blesk Zprávy je rozklíčovaly. Šéf rezortu si vzal na pomoc ředitele vybraných nemocnic. A právě ty nyní budou hrát veledůležitou roli ve zvládání pandemie v momentech, kdy veškerá legrace bude muset stranou.

Původně měl Roman Prymula promluvit k národu už v pondělí. A podle informací Blesk Zpráv už byl jeho projev také natočený. Jenže vláda ne a ne skončit své dlouhé jednání, a tak ministr nakonec své vystoupení zrušil. „Všichni jsme napjatě čekali, co zruší Prymula teď. A je to tu! Zrušil vlastní televizní projev,“ glosoval v pondělí na twitteru „náhlou změnu programu“ bývalý premiér Mirek Topolánek.

Druhý pokus už ministrovi vyšel. S projevem, jehož autorem byl podle Rozhlas.cz nejspíš mediální guru Andreje BabišeMarek Prchal, vystoupil Prymula před národem v úterý. Stejné místo, stejné aranžmá. Jenže změna účastníků.

Osm mužů za zády Prymuly

Zatímco v pondělním projevu mělo krýt Prymulovi záda dokonce devět mužů, v úterý už jich bylo jen osm, a navíc byli z jiných nemocnic.

Původní tým ředitelů nemocnic, který stál na schodech ministerstva zdravotnictví, tvořili ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček. Vlastimil Palička, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové, kterou v minulosti vedl i současný ministr Prymula. Podpořit ministra přijel z fakultní nemocnice v Brně také její ředitel Jaroslav Štěrba. Na schody se hrdě postavil i Václav Šimánek z FN Plzeň, nebo David Feltl ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, Jiří Havrlant z FN Ostrava, Miloslav Ludvík z FN Motol, nebo Vlastimil Vajdák z FN u sv. Anny v Brně, či Petr Arenberger z FN Královské Vinohrady v Praze.

V úterý pak na schodech v předtočeném projevu již nebyla k vidění trojice Palička - Štěrba - Vajdák. Důvod je prozaický. Na nové, úterní natáčení se již nežádalo po dvojici brněnských doktorů a jejich hradeckém kolegovi, aby se znovu vydávali do Prahy.

Jako náhradníci v úterý zaskočili šéf Nemocnice Na Homolce Petr Palouček, z IKEMu dorazil Michal Stiborek a přidal se nakonec i Roman Havlík, ředitel FN Olomouc.

„Jednalo se o podporu ministra a zejména obsahu jeho projevu,“ zdůvodnil pro Blesk Zprávy přítomnost nehybných šéfů nemocnic při projevu ředitel odboru komunikace s veřejností z ministerstva zdravotnictví Jan Brodský.

Projev téměř pro 3 miliony diváků

Ředitelé tak svou přítomností podporovali ministra na schodech vstupní haly do úřadu téměř nehnutě celých 21,5 minuty. Přesně tak dlouho totiž Prymula k národu mluvil. Jeho projev i „křoví“ v podání ředitelů nemocnic sledovaly přitom v souhrnu na ČT1, ČT24, NOVA a CNN Prima News podle dostupných dat téměř tři miliony diváků.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v projevu národu. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v projevu národu. | Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Prvním pilířem a kritickým faktorem je pro nás kapacita zdravotnických zařízení. Proto jsem si svolal všechny ředitele fakultních a přímo řízených nemocnic v této zemi, abych je seznámil se svým plánem na koordinaci všech zařízení,“ zdůvodňoval Prymula pozvání opory.

Kapacita nemocnic je nyní záležitostí, která se řeší intenzivně. Kvůli hrozícímu nedostatku lůžek pro covidové pacienty vznikne v sobotu v pražských Letňanech polní nemocnice. A v plánu jsou i další, podobné, byť menší projekty. Letňanskou nemocnici má v pátek na svém zasedání schválit vláda.

„Není mi známo, že by některý z oslovených ředitelů účast odmítl,“ reagoval pro Blesk Zprávy Jan Brodský z ministerstva.

„Muži v černém,“ hvězdy internetu

Z nehybných šéfů nemocnic udělal ministr během dvaceti minut hvězdy internetu. Tohle aranžmá lidi zaujalo, začalo se o něm čile debatovat. A objevovaly se i dotazy na to, kdo konkrétně za Prymulou skutečně stojí. „Já tam nepoznávám nikoho, kromě pána s černou rouškou v čele. Je to za ním jen kompars nebo určití konkrétní lidé?“ tázal se na twitteru například bývalý hokejový gólman a dnes příležitostný vládní kritik Dominik Hašek.

Svým břitkým jazykem přispěl na síti také šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Začal ovšem smířlivě. „S většinou vět, které slyším, souhlasím. Situace je vážná. Proč na mě ale to ponuré aranžmá devíti maskovaných mužů působí odstrašujícím dojmem? Já myslel, že jejich posláním je lidem pomáhat a vzbuzovat v nich důvěru,“ rýpl si do aranžmá Prymulova vystoupení.

„Ta suita byli ředitelé fakultních nemocnic v ČR - jsou jako jediní přímo podřízení MZd, a tak to asi dostali befelem,“ podotkl další z uživatelů sociální sítě. „Proč za Prymulou stojí ti apoštolové?“ tázala se další diskutující. „Mně spíš přijde divný, že když někdo chce lidem vysvětlit, že jich nemá být pohromadě víc než šest, tak si na to vezme osm kámošů,“ všiml si další z uživatelů.

Video  Prymula promluvil k národu: „Čekají nás neveselé týdny.“ Čechům se omluvil  - ČTK
Video se připravuje ...

„Ti chlápci za ním byli funebráci?“ přisadil si uživatel Petr a narážel tak na další postřehy a poznámky typu, že ředitelé vypadali, jako když drží čestnou smuteční stráž.

A ministra „řezníka“ zdravotnictví, jak o Prymulovi mluví například prezident Miloš Zeman, nešetřili ani ostřílení komentátoři. Například Petr Honzejk narážel na legendární sci-fi snímky. „Aranžmá projevu Romana Prymuly je něco mezi sjezdem černých plukovníků a Star Wars,“ napsal Honzejk.

Právě narážky na Star Wars, Star Trek, ale třeba i Muže v černém nebo Pána prstenů se přitom objevovaly napříč českým internetem. I v neveselých chvílích plošných opatření, zavedených kvůli rekordním nárůstům nakažených v Česku, se tak lidé na síti pobavili. Ostatně např. v restauračních zařízeních se již společně pobavit nemohou.

Ale žerty stranou - kdo jsou tedy ti, kteří podpořili svou přítomností ministra Prymulu? Zajímavostí je, že většina z nich nastoupila do funkcí až za vlády Andreje Babiše. 

Jan Kvaček – Nemocnice Na Bulovce

Za šéfem rezortu byl například šéf Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček, kterého chtěl na jaře odvolat premiér Andrej Babiš, protože Kvaček nechal personálu nemocnice rozeslat mail, ve kterém zdravotníky žádá, aby nenosili roušky, protože je to plýtvání materiálu.

Nemocnice Na Bulovce postupně mění svá pracoviště na lůžka pro pacienty s covidem-19. Může jich nabídnout až 228. Šéfem nemocnice se stal Kvaček v září 2018, kam přišel z Oborové zdravotní pojišťovny. Na Bulovce nahradil Františka Nováka, který skončil v červenci téhož roku kvůli svému trestnímu stíhání za manipulaci veřejných zakázek. Kvaček byl ve středu překvapený, že by i jeho nemocnice měla vyčlenit personál k provizorním lůžkům, která mají vzniknout podle premiéra Babiše například v pražských Letňanech, v polní nemocnici.

 Miloslav Ludvík – šéf Motola

Záda kryl ministrovi také ředitel pražské motolské nemocnice a aktuálně neúspěšný kandidát do Senátu za ČSSD a také bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.  

Ještě v září Ludvík uklidňoval lidi na sociálních sítích se vzkazem, že jeho nemocnice vše zvládá a léčí 21 pacientů s covidem, z toho jen jednoho ve vážném stavu. „Škála ročníků narození těchto pacientů začíná rokem 1929 a končí rokem 1950. Máme sice i několik pacientů mladšího věku, ti však mají vysloveně lehký průběh nemoci a hospitalizováni jsou z toho důvodu, že mají i jiné zdravotní komplikace. Proti této realitě postavme fakt, že denně utrácíme 34 milionů korun za 20 tisíc testů,“ uklidňoval Ludvík v průběhu předvolební kampaně nejen své voliče.

Pár dní po senátních volbách už stál ale za ministrem, který varoval před kolapsem zdravotnictví, včetně chybějících lůžek, ještě v září, když už někteří odborníci přicházeli s děsivými prognózami o hrozícím vývoji.

Václav Šimánek – ředitel z FN Plzeň

Mezi šéfy nemocnic stojí také například Václav Šimánek v FN Plzeň. Letos se opět ucházel za ČSSD o post zastupitele v Plzeňském kraji, ale zůstal těsně pod čarou a je náhradníkem. O post šéfa nemocnice se ucházel v roce 2014 jako náměstek hejtmana. Opozice mu vyčítala střet zájmů.

David Feltl – VFN Praha

V čele nemocnice stojí Pavel Feltl od začátku roku 2019. Do výběrového řízení se přihlásil z pozice onkologického šéfa v té samé nemocnici. „Tisíce pacientů odložily během krize kontroly. Často i vážně chronicky nemocní. Obávám se, co mohl útlum péče způsobit,“ obával se letos v dubnu vedlejších následků koronaviru.  

Petr Arenberger – FN Královské Vinohrady

V říjnu 2019 se stal ředitel nemocnice v roce 2018 členem Rady České rozhlasu. Od roku 2001 je přednostou Dermatovenerologické kliniky, kde založil centrum Zdravé vlasy, které se jako jediné v republice stará o zdraví vlasů. Aktuálně tvrdí, že výsledek testu na covid-19 pro akutního pacienta je možný dnes už do 90 minut.

Petr Polouček – Nemocnice Na Homolce

Vedení nemocnice se ujal v listopadu roku 2018. Na Homolku přišel z kladenské nemocnice. Nemocnici měl Polouček především zbavit dluhů, které podle soudu způsobil někdejší šéf Homolky Vladimír Dbalý. Polouček o sobě dal vědět také letos v dubnu, všem zdravotníkům totiž rozeslal v době koronaviru email s informací o dočasném snížení pravidelných měsíčních odměn.

Michal Stiborek – IKEM

V čele Institutu klinické a experimentální medicíny stojí od ledna 2019. V IKEMu ovšem pracuje od roku 2010 – kdy byl ve funkci ekonomicko-provozního náměstka.

Roman Havlík – FN Olomouc

Do funkce ředitele ho jmenoval v roce 2012 ještě tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Také on pracoval v nemocnici nejdříve jako náměstek. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci v oboru všeobecné lékařství a dále se ve svém studiu úzce specializoval na chirurgii. Z té získal i docenturu.

Už 14. března letošního roku musel řešit Havlík opatření kvůli jedné z prvních nákaz koronavirem mezi lékaři, která se objevila v nemocnici. 15 lékařů kvůli tomu skončilo v karanténě. Od dubna pak v Olomoucké fakultní nemocnici začali preventivně testovat zdravotnický personál.

Video  Roman Prymula rozhovor  - Jakub Kopřiva, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Monikay ( 16. října 2020 14:18 )

nechápu proč tam nestál sám

viho ( 16. října 2020 12:59 )

To je to řídit stát jako firmu. Babiš schválně rozjel pandemii, aby měli ředitelé nemocnic dobrý byznys. Uznejte, že na jaře těch pár set hospitalizovaných a pár tisíc nakažených nebyl pro nemocnice žádný kšeft. Teprve poté, co Plaga nahnal mládež v září do škol, se nemocniční a farmaceutický byznys pořádně rozjel. Takže to video bylo spíš takové morbidní poděkování byznysmenů za dobrý kšeft.

IngKecner ( 16. října 2020 12:46 )

Něco jako zeď nářků, a nebojuje sám......

IngKecner ( 16. října 2020 12:43 )

Největšími přenašeči jsou žáci a studenti. Proč je neposlat do škol v přírodě. Samu mezi sebou se sice možná z počátku i nakazí, ale nemívají těžké příznaky, takže by mohla stačit izolace na speciálním pokoji.

superbia ( 16. října 2020 12:19 )

Ano? Ono to v dnešní vážné době někoho pobavilo?! Jedina tak debily.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa