Řeka Opava se v místě rozlila do luk a polí. Tok, který běžně dosahuje šířky okolo třiceti metrů, dnes dopoledne měl více než 100 metrů. Podle vodohospodářů tam platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení.

Hladina řeky v Děhylově kulminovala v noci na dnešek na úrovni čtyř metrů. Oproti normálu byla vyšší téměř o tři metry. „Celý areál Loděnice je pod vodou. Naštěstí se voda nedostala do bufetu a restaurace,“ řekl majitel Jiří Zapletal.

Trampolíny odpluly

„Co se dalo, jsme před vodou schovali. Sklízeli jsme posezení. Zůstali tam ale například trampolíny. Ty voda odnesla. Možná se najdou někde v polích,“ dodal provozovatel oblíbeného turistického cíle. Škodu, kterou voda způsobila, odhaduje na několik desítek tisíc korun.

Škody počítají i majitelé chatek na břehu Opavy. Voda zaplavila jejich zahrady. Často se dostala do spodních pater rekreačních nemovitostí. Mnozí dnes ráno přijeli zachránit, co se dá. Do bezpečí vytahovali například sekačky na trávu. „Je to hrůza. Zatím jsme se přišli podívat, jaká bude situace,“ svěřila se majitelka jedné z chatek.

Odříznuté Držkovice

Voda z rozvodněné řeky Opavy zcela odřízla od okolí opavskou část Držkovice. Zaplaveny jsou všechny tři přístupové silnice. Projedou po nich jen velké hasičské vozy. Ty převážejí obyvatele, kteří o to mají zájem.

„Kdo si zavolá, že potřebuje třeba do práce či domů, hasiči jej převezou,“ uvedl starosta opavské části Vávrovice, pod kterou Držkovice spadají, Miroslav Kořistka .

Voda se dostala i do sklepů rodinných domů, s jejím odčerpáváním nyní pomáhají tři hasičské jednotky.

VIDEO: Řeka Morava ve Veselí nad Moravou začala ve čtvrtek klesat.

Video
Video se připravuje ...

Řeka Morava začala klesat Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
36 fotografií