Když se v roce 2017 otevřelo v Jankovcově ulici volnočasové centrum Přístav 7, nápad vytvořit zde i komunitní zahradu přišel velmi záhy. S touto myšlenkou přišel zakladatel Nadačního fondu Agora 7, Yariv Ronen. „Já osobně zahradničení naprosto miluji, proto mě napadlo oslovit Elpidu, že bychom společně mohli vytvořit komunitní zahradu. Jsem rád, že se nám podařilo naše dvě organizace propojit a vytvořit zde nejen pro seniory hezké místo.,“ řekl.

Komunitní zahradu Botanicula I tvoří 11 vyvýšených záhonů, které jsou plně k dispozici všem aktivním seniorům, kteří si zde mohou vypěstovat cokoli, od bylinek přes různou kořenovou zeleninu, až po oblíbené dýně a květiny.

„Bydlím v hezké čtvrti Prahy v domě ze začátku minulého století. Dvoreček máme malý, vybetonovaný, nemůžu mít ani miniaturní zahrádku na parapetu za oknem kvůli přemnoženým holubům. Nápad na vybudování komunitní zahrady originálním způsobem na trávníku v kontejnerech mezi krásnými domy mi přišel skvělý,“ říká seniorka Monika Pošívalová.

Botanicula II

Nyní chce Agora 7 s Elpidou komunitní zahradu rozšířit a zkrášlit tak nevyužívaný přilehlý pozemek. „Na sousedním pozemku, který je velký asi 400 metrů čtverečných chceme vybudovat přírodní zahradu tak, aby složením květin, stromů a keřů byla co nejvíce podobná tomu, jak je to běžné ve volné přírodě. Na dlouhých záhonech chceme vysázet nejen květiny a zeleninu, ale taky ovocné stromy a keře, které budou sloužit hlavně ptákům jako skrýš, ale budou pro ně i zdrojem potravy. Zároveň budou sloužit i jako větrolam. Chceme tu zkrátka vytvořit takový jedlý les nejen pro lidi, ale i pro zvířata,“ říká Dagmara Haladová, koordinátorka.

„Vznikne tu ideální prostředí pro pozorování hmyzu i ptáků, vlastně taková živá učebnice přírody, kterou budou využívat nejen senioři, ale i děti z okolních mateřský a základních škol,“ dodává Haladová. V nové komunitní zahradě Botanikula II nebude kromě kytek, keřů a stromů chybět několik kompostérů, posezení s osvětlením, bosonohá stezka nebo hmyzí hotel.

Crowdfundingová kampaň

Peníze na celý projekt shání Nadační fond Agora 7 pomocí crowdfundingové kampaně. Cílem je vybrat půl milionu, za který se kromě výše zmíněného přivede i tolik potřebná voda, nájemné celého prostoru, nebo temní práce. Pro „investory“ jsou připraveny různé odměny odstupňované podle výše příspěvku. Lidé si mohou třeba zakoupit pytlík semínek na jaro, tašku zeleniny vypěstované v Botanikule I, workshop výroby krmítek nebo kurz o permakultuře a designu jedlé zahrady.

Fotogalerie
18 fotografií