Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Uzavření prvních stupňů? „Kudla do zad, celá péče se může zhroutit,“ říká lékař Balík

Autor: red - 
12. října 2020
16:38

Až o 30 procent zaměstnanců může podle lékaře Martina Balíka, šéfa Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, nemocnice přijít, pokud dojde k uzavření i prvních stupňů základních škol. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi (ČT) v reakci na oznámení zástupců tripartity. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák po jejím jednání uvedl, že většina názorů byla pro uzavření prvních stupňů.

Zavření základních škol je pro nemocnici podle Balíka velký problém. „Vnímáme ho jako kudlu do zad všem pracujícím zdravotníkům,“ uvedl Balík v pondělí pro ČT. Podle něj to znamená, že nemocnice může přijít až o 30 procent kvalifikovaného personálu, který bude muset zůstat doma s dětmi. Vláda tak bude mít podle něj na svědomí víc mrtvých.

„Hrozí, že nám nepřijde do práce dost personálu, celá péče se kvůli tomuto kroku může zhroutit,“ uvedl. Podle pondělního vyjádření České lékařské komory je také velké množství nakaženého personálu – aktuálně je 978 nemocných lékařů a 1862 nakažených zdravotních sester.

Pokud třetina personálu zůstane doma, není podle Balíka, kdo by je nahradil. „Staráme se o kriticky nemocné, kteří mají extrémní stupeň postižení a vyžadují vysoce kvalifikovanou péči. Vláda si skutečně zahrává s tím, že tady chce mít italský scénář. Nekvalifikovaní lidé budou zaskakovat za ty, kteří budou muset zůstat doma, protože mají děti, o které by se neměl kdo postarat,“ dodal s tím, že s takovým scénářem nikdo nepočítal. 

V současné době je podle něj kapacita nemocnice dostačující a zásadně ani neomezujeme péči, i když pacientů s koronavirem v posledních dnech výrazněji přibývá. 

Výuka v nemocnici

Mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová v pondělí uvedla, že v případě, že by došlo k uzavření škol, by nemocnice svým zaměstnancům pro jejich potomky nabídla výuku přímo v nemocnici, kterou by zajišťovali stejně jako během první vlny epidemie učitelé z tamní školy. Na jaře této možnosti však využilo jen několik zaměstnanců. "Pokud by se nedostávalo dostatek osob ošetřujících pacienty s covidem-19, byl by transformovaný provoz nemocnice," doplnila Krautová. To by podle ní znamenalo omezení péče a rušení plánovaných operací.

monhtik ( 15. října 2020 15:36 )

O děti by se především měli starat rodiče od toho jsou rodiči. Většina rodin má babičky a dědy, tak nevím v čem je až takový problém. Pan doktor Balík, to malinko nedomyslel, když zůstanou školy otevřené bude mít spoustu pacientů navíc a bude mít problém to zvládat. Přibývá až devět tisíc pacientů denně. Ostatně tolik rodičů doma nezůstane.

Covid_19 ( 12. října 2020 22:07 )

spousta firem se umí postarat o děti zaměstnanců, jen ten náš stát je nejhorší zaměstnavatel. Horníky nechali dolovat i když jich bylo hodně nakažených, OKD je firma ministerstva financí. Nyní na jedné straně prosí o pomoc, ale své zaměstnance ve zdravotnictví hází přes palubu, přitom stačí málo, zajistit jim péči o děti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa