Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČT tajila, jak vybírá hosty k Moravcovi. Advokáti ji poslali do exekuce

Autor: ČTK - 
12. října 2020
14:28

Česká televize (ČT) je v exekuci kvůli nerespektování pravomocného rozsudku, kterým prohrála spor s Unií obhájců. Uvedl to v pondělí server Česká justice. Obhájci podle něj požadovali informace o výběru hostů k justičním tématům v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce a ČT je neposkytla ani poté, co dal soud unii za pravdu. Vyjádření veřejnoprávní televize ČTK zjišťuje.

Server napsal, že unie se na televizi obrátila v roce 2017. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím žádala ve čtyřech dotazech údaje k vyváženosti Otázek Václava Moravce. Pražský městský soud následně ve správním sporu konstatoval, že na odmítnutí odpovědi u dvou dotazů neměla ČT právo a že u dalších dvou otázek byla její odpověď nedostatečná. Nařídil jí proto, aby do 15 dnů část informací poskytla a u další části lépe vysvětlila své rozhodnutí.

„ČT ve lhůtě informace neposkytla, pouze zaplatila náklady řízení a podala kasační stížnost. Takovému postupu se Unie obhájců musí bránit, jde o protiprávní jednání, které sama ČT ve svých reportážích často kritizuje,“ řekl serveru advokát a člen prezídia unie Václav Vlk.

První pokuta až 100 tisíc korun

Televize tak podle České justice čelí od poloviny září exekuci, kterou nařídil Obvodní soud pro Prahu 4. „České televizi, coby povinnému, může soudní exekutor ukládat tzv. donucující pokuty, jejichž účelem je donutit povinného ke splnění vymáhané povinnosti. Tyto pokuty lze ukládat opakovaně a lze je následně vymáhat jako peněžité plnění,“ sdělila serveru mluvčí Exekutorské komory Lenka Desatová. Dodala, že výše první donucovací pokuty může činit až 100 000 korun.

Unie se ČT ptala mimo jiné na to, kolikrát byl do zmíněného diskuzního pořadu od počátku roku 2012 pozván státní zástupce, kolikrát soudce a kolikrát advokát. Zajímalo ji také, kolikrát byli hosty pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a předseda České advokátní komory či jiný reprezentant této stavovské organizace.

Pepicek1953 ( 14. října 2020 11:24 )

Moravec je moc jistéj, ochranou ručičku nad ním určitě někdo drží i když má momentálně ten korunový vir

Pepicek1953 ( 14. října 2020 11:22 )

konečně došlo i na svatou ČT.pokutu by měl zaplatit pánko Dvořák a Moravec rukou společnou a to ze své kapsičky a né aby to zaplatili s poplatků které jsme zbytečně povinni platit,škoda že toho Dvořáka nemůže rada odvolat,je tam zadarmo drahý

marmat ( 12. října 2020 17:33 )

Mimořádněně nezvládnutá averze, tendenčnost a posedlost zatopit jakoliv Babišovi/ANO/vládě se odehrála včera !!!
JEDINOU VĚTU nenechal ministryni financí paní Schillerové Moravec DOŘÍCT !
To, co vrazil v debatě ke Kraj.volbám konečně premiér paní Písařovicové,
včera ULTRA slušná dáma nedokázala opakovat.
Chování "moderátora" Moravce je zoufalé , primitivní a evidentně neobjektivní !
Nejen k ženě, natož ministryni ,se chová jak ubohá, hysterická hrouda !!!
Křupan Moravec je 100% zralej na převýchovu !!

Manowar ( 12. října 2020 16:07 )

Místo exekuce zrušit poplatky,ať si vydělávají z reklam.

zdenios ( 12. října 2020 15:47 )

Já už se dlouho na Moravce nedívám. Ale dokážu si představit, že ke stolu přijdou Ti, kteří mají čas a kteří mají co říct k aktuálnímu dění uplynulého týdne. A jestli by byla celý rok občanská válka mezi advokáty, tak by se tam určitě všichni advokáti vystřídali. Čili, pro mně jako diváka, je tato kauza nesmysl. Mlčenlivost je snad i předmětem obchodních smluv a dohod. U Moravce by mohl být každou neděli jen pět stálých mudrců. To je snaha o cenzuru?

Zobrazit celou diskusi