Hudební scéna Městského divadla Brno, kde Havelka za života zazářil v řadě rolí, se všem fanouškům otevřela již ve 14:30. Všichni se tak mohli poklonit jeho rakvi vystavené na jevišti, přinést i květiny či chvíli posedět v hledišti za zvuků coverů krásných písní (zazněly například With or Without You, původně od U2, Grenade Bruna Marse, Rolling In The Deep, kterou proslavila Adele, Faithfully od Journey, Without You od Davida Guetty, I believe z muzikálu Probouzení jara či Nobody Needs to Know z muzikálu Pět let zpět)

Od 15 hodin pak začal oficiální obřad a zahájil ho smutečním proslovem herec Milan Němec. „Martin se v rodných Karlových Varech vyučil číšníkem,“ zahájil a připomněl také Havelkovo účinkování v Huse na provázku i v Národním divadle Brno. V MdB účinkoval od roku 1999 a ztvárnil tam přes 50 rolí. 

Poté se u rakve začaly střídat čestné stráže a divadlem zazněly písničky přímo z úst souboru. Ačkoliv v Česku platí zákaz zpěvu, herci kolegovi přesto vzdali poslední hold bez roušek a zpěvem za doprovodu živé hudby.

Poté na jevišti promluvil ředitel a umělecký šéf činohry Stanislav Moša. „Sešli jsme se, abychom se rozloučili s naším kolegou a kamarádem. Dnes to ještě můžeme udělat tady na Hudební scéně, ač v omezeném počtu,“ vysvětloval pohnutě a mnohokrát musel dělat v proslovu pauzy, jak ho přemáhaly emoce.

„Do našeho souboru přišla výjimečná osobnost s vzácnými schopnostmi, s nimiž infikoval kolegy,“ prozradil o Havelkovi, který se věnoval i řezbářství a vytvořil tak ceny k místní umělecké ceně – klauny s křídly. Moša přiznal, že u jeho ocenění se jedno křídlo ulomilo, přesto to tak už nechal. Pak dodal, že k divadlu už bude Martin vždy patřit stejně jako onen klaun k ulomenému křídlu. Byl očividně velmi dojatý nejen ztrátou kolegy a přítele, ale také tím, co se v současnosti děje a že divadla přichází o svá křídla v podobě obecenstva.

Následně se promítly záběry s Havelkou z mládí a zazněl z nahrávky i jeho hlas prostřednictvím písničky s textem: „Chtěl bych si postavit dům a štěstí pozvat na návštěvu.“ Následovaly vzpomínky kolegy a bývalého uměleckého šéfa Petra Oslzlého, který se bohužel pohřbu osobně účastnit nemohl. Havelka byl prý „trhle zaujatý divadlem“, zmíněno bylo i jeho charisma, kterého si záhy všimly i divačky.

Svůj dovětek připojil i dlouholetý kolega (který předchozí vzpomínky předčítal) a zavzpomínal i na společné natáčení filmu Balada pro banditu, rovněž se ale snažil o vtipy, protože prý zesnulý Havelka si na smutek nepotrpěl. Humorně připomněl například to, že Martinova psa, boxera Brita, si pozvali do dabingu. „Zvládl to skvěle. Ale já už jsem v dabingu nedostal ani štěk,“ stěžoval si prý tehdy herec. 

Ze zmíněného snímku Balada pro banditu byla posléze promítnuta ukázka a následovaly záběry i z divadelních představení s Havelkou, například z Obsluhoval jsem anglického krále. Následně zazněla zvuková vzpomínka Marka Vašuta (60). „O Charlesi Bronsonovi, kterému jsi byl čím dál víc podobný, jsem si myslel (asi pod vlivem 7 statečných), že je poloviční indián. Nebyl.  Ty jsi ale byl indián, i když jsi byl Brňan.“ Společně se setkali mimo jiné i při natáčení seriálu Detektiv Martin Tomsa„Proč předčasně? Nevíte? Ani já to nevím, nikdo to neví. Jen veliký duch Manitou. Ale jednou se to dozvíme všichni. Na shledanou, Martine. Díky za tvé přátelství,“ zakončil Vašut na nahrávce a následovaly další záběry s Havelkou - chvíli truchlivé a hned je vystřídala radost.

Přišla ukázka z představení Jméno, kde si zahrál například s Alenou Antalovou (48). Další záběry ho ukázaly po boku Jiřího Dvořáka (53), dále došlo na úryvky z představení Měsíční kámen, Mefisto a slavného Sluhy dvou pánů. Za roli Truffaldina byl Havelka ostatně nominován na cenu Thálii. Posléze opět došlo na zpěv a truchlivou čestnou stráž u rakve. „Vzlétne ke hvězdám... Výš k nebesům,“ zaznělo příznačně. Zatímco hrála další skladba ze záznamu přímo od Havelky, na plátně se střídaly černobílé fotografie z dětství a mládí, které se postupně měnily na novodobější snímky. 

Následně k pultíku předstoupil brněnský herec Petr Gazdík. „Martine, rudý bratře,“ připomněl i on, že Havelka byl prý indiánem z přesvědčení. Ten promluvil i o tom, jak Martin bojoval s rakovinou jícnu. „Nechtěl jsi, aby někdo věděl, s čím se potýkáš. Nechtěl jsi žádné úlevy,“ líčil a dodal, že to má stále na mysli – život je třeba žít každou minutu, i přes veškeré strasti.„Ve čtvrtek jsi šel na vážnou operaci a už v neděli jsi hrál a získal jsi cenu,“ vzpomínal dokonce s tím, že Martin byl stále plný elánu, ačkoliv už podle ženy slábl. 

Následovaly další snímky a střípky z Martinova života i jeho kariéry a zazněla píseň z muzikálu Představ si, kde si zesnulý rovněž zahrál. Opět mu ji zazpívali kolegové a následoval poslední potlesk věnovaný zesnulému.Opona šla dolů a sál potemněl. Lidé ale nepřestávali tleskat ještě dlouho poté... Jak odhalily fotografie z místa, na pohřbu byli i kolegové Jiří Dvořák či Igor Bareš s manželkou.

Herec známý z filmů Všechno bude, Příběh kmotra, Po strništi bos či Učitelka  a seriálech Četnické humoresky či Rédl zemřel v pátek 2. října po boji s rakovinou jícnu. O příčině smrti promluvilo právě Městské divadlo Brno, které také uspořádalo poslední rozloučení. Zavzpomínalo také na Havelku v jeho rolích, z mnoha jmenujme například Orina v bláznivém muzikálu Kvítek z horrroru, Mc Murphyho ve slavném Přeletu nad kukaččím hnízdem, Lujko Zobara v muzikálu Cikáni jdou do nebe, tatínka  v Mary Poppins či  Petruccia v Shakespearově Zkrocení zlé ženy.

VIDEO: CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Limonádníka Karla Fialy (†95): Županič odhalil drsná poslední slova!

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Limonádníka Karla Fialy (†95): Županič odhalil drsná poslední slova! Aleš Brunclík

Fotogalerie
85 fotografií