Slečna za volantem si nejspíš vůbec neuvědomila, co může na přetíženém úseku dálnice způsobit. „Vyvstalou situaci řešila nešťastně. Zazmatkovala a otočila se se svým vozem do protisměru, aby se vrátila. Dálnici totiž chtěla opustit na stejném místě, na kterém na ni najela,“ popsal dívčino počínání policejní mluvčí David Chaloupka.

„Kaskadérka“ naštěstí ujela jen několik metrů, potkala se totiž s duchapřítomným řidičem protijedoucího kamionu. „Ten jí svým vozem zahradil cestu a donutil ji tak zastavit. Událost tak naštěstí skončila bez nehody,“ řekl policista. Mladé ženě poté dopravní policisté pořádně vyčinili. 

V protisměru jel i kamion

Ve čtvrtek večer se objevil v protisměru, tentokrát na dálnici D 52 u Pohořelic další hazardér, tentokrát v kabině kamionu. „Přestože si musel být svého pochybení vědom, nezachoval se zrovna příkladně. Se zapnutými výstražnými světly totiž bláhově pokračoval v jízdě až k dalšímu sjezdu," popsal incident policejní mluvčí Petr Vala.

Přestože se policistům podařilo dálnici rychle uzavřít, výtečníkovi za volantem se podařilo zmizet.

Co za přestupek hrozí

Za spáchání dopravního přestupku „Couvání, otáčení nebo jízda v protisměru na dálnici" je řidičům přičítáno 7 bodů v rámci bodového systému, jedná se totiž o jeden z nejzávaznějších přestupků, který nelze řešit na místě, ale ve správní řízení. V něm hrozí pokuta od 5 do 10 tisíc korun. Nad řidičem se navíc vznáší i hrozba zákazu řízení na 6 měsíců až jeden rok.

Co radí policie

„Připomínáme, že pokud se jakýmkoli nedopatřením dostanete na dálnici do protisměru, je nejvhodnější odstavit vozidlo co nejvíce na kraji vozovky, rozsvítit výstražná světla, vozidlo i dálnici nejkratší cestou opustit. Teprve za svodidly volejte tísňovou linku 158,“ upozornil mluvčí, jak se v podobné situaci zachovat.

VIDEO: Popletený senior v protisměru na D1.

Video
Video se připravuje ...

Popletený senior (89) jel po dálnici v protisměru